Bilim insanları, idrar yolu enfeksiyonu olan kadınların yarısının yanlış antibiyotikle tedavi edildiğini tespit etti

"Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarında uygun olmayan antibiyotiklerin yazılması yaygın bir durum. Bu hastalarda ve toplumda ciddi sonuçlara yol açıyor"

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde idrar yolu enfeksiyonlarının toplam maliyetinin 1 milyar doların üzerinde olduğunu açıklamıştı (Unsplash)

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konan kadınların yaklaşık yarısının yanlış antibiyotiklerle tedavi edildiğini gösterdi. Bilim insanları, doktorların tedavi gören kişilerin 4'te üçüne gerekenden daha uzun süre antibiyotik kullanmasını söylediğini tespit etti.

Araştırmada Nisan 2011 ila Haziran 2015'te idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konan 18'le 44 yaş arasındaki 670 bin 400 kadının verileri incelendi. Bu kişilere verilen reçeteler, mevcut klinik kılavuzlardaki önerilerle karşılaştırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, reçetelerin yüzde 47'sinde önerilerle eşleşmeyen antibiyotiklerin yazıldığını tespit etti. Katılımcıların yüzde 76'sının antibiyotiği gerekenden daha uzun süre kullandığı görüldü.

Çok sayıda antibiyotik yazılması, enfeksiyonlarda antibiyotiğe karşı direncin en önemli nedenlerinden biri. CNN International'ın haberine göre, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (US Centers for Disease Control and Prevention - CDC), 2019'da ABD'de antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar sebebiyle her 15 dakikada bir kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Araştırmanın başyazarı, Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doktor öğretim üyesi Anne Mobley Butler "Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarında uygun olmayan antibiyotiklerin yazılması yaygın bir durum. Bu hastalarda ve toplumda ciddi sonuçlara yol açıyor" dedi ve ekledi:

Giderek artan sayıdaki kanıtlar, geniş spektrumlu antibiyotiklerden dar spektrumlu antibiyotiklere ve daha uzun süreleri kullanımlardan daha kısa süreleri kullanımlara geçtiğimizde hastaların daha iyi sonuçlar aldığını gösteriyor. Advers olayları (bir ilacın kullanımında beklenmeyen yan etki), mikrobiyom kesintisini ve antibiyotiğe dirençli enfeksiyonları önleyerek en uygun antimikrobiyal kullanımının teşvik edilmesi hastaya ve topluma fayda sağlar.

Butler, doktorların klinik kılavuzları aralıklarla kontrol etmesi gerektiğini de vurguladı.

Nedenleri, semptomları ve CDC'nin önerileri

İdrar yolu enfeksiyonu her yaştan kadında ve erkekte yaşanabiliyor fakat kadınlarda daha yaygın. Zira Dünya Sağlık Örgütü 2011'de yayımladığı bir raporda, yetişkin kadınların en az yüzde 50'sinin hayatları boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini bildirmişti.

CDC'ye göre, yeni bir partnerle cinsel ilişkiye giren ve bunun ardından idrarını yapmayan kadınların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanması daha yüksek bir ihtimal. Diğer riskler arasında önceden bu hastalığı geçirmek, menopoz, gebelik ve prostat büyümesi var.

 

 

Bununla birlikte yaş da bir faktör. Tuvalet eğitimini henüz tamamlamamış çocuklar düzgün temizlenmeyi bilmediği için idrar yolu enfeksiyonu geçirebiliyor. Mesanelerini tamamen boşaltma konusunda sorun yaşayan yaşlılarda da bu hastalık riski ortaya çıkıyor.

İdrar yolu enfeksiyonunun semptomları arasında idrar yaparken ağrı veya yanma hissetme, kanlı idrar, mide krampları ve idrara gittikten sonra işeme ihtiyacının devam etmesi var.

Ayrıca, böbrek enfeksiyonu da tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilen bir idrar yolu enfeksiyonu türü. Semptomlarının ateş, titreme, mide bulantısı ya da kusma ve bel ağrısı olduğu belirtiliyor.

CDC bol su içerek, sık sık işeyerek, vajinal bölgede sprey veya pudra kullanımını azaltarak ve her cinsel ilişkiden sonra idrar yaparak idrar yolu enfeksiyonunun önlenebileceğini bildirdi. Tuvalet eğitimi alan küçük kızların temizlemeyi önden arkaya silerek yapması gerektiğini ekledi.

 

Independent Türkçe, CNN International, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU