Yanlışlıkla yapılan 7 büyük icat

Mısır gevreği, penisilin ve mikrodalga fırın gibi birçok ürünün yaratıcısı, aslında başka keşiflerin peşindeydi

Fotoğraf: The Independent

The Independent, mikrodalga fırından, mısır gevreğine yanlışlıkla keşfedilen ve çığır açan 7 ürünü derledi:

Mısır gevreği (1894)

Will ve John Kellogg, 1894'te vejeteryan yiyecekler üretmeye çalışıyordu. Bayatlayan bazı buğdaylara düz şekil verdikten sonra pişirmeyi denedi ve bu gevrekler zamanla popüler oldu. Daha sonra gevrekleri mısırla yapmayı denediklerinde daha da lezzetli olduğu görüldü.

Selofan (1900)

İsviçreli kimyager Jacques Brandenberger, su geçirmez masa örtüsü yapmaya çalışırken kumaşın üzerine koruyucu madde püskürttü. Bu madde çok katı olmasına rağmen pek dayanıklı değildi. Kumaş üzerindeki kaplama soyulmuştu ve Brandenberger’in artık yeni bir fikri vardı…

Penisilin (1928)

Arthur Jarman konuyla ilgili şöyle yazdı:

“Annemin kardeşi Merlin Pryce, küfün bakterileri öldürdüğü petri kabını bulmuştu. Bu, Alexander Fleming’in dikkatini çekti. Bakteri sporunun laboratuardaki açık bir pencereden girdiği düşünüldü. Böylece Pryce, Paddington'daki Saint Mary Hastanesi’nde patoloji profesörü oldu.”

Antabus ya da disülfiram (1937)

Antabus, aslında kauçuğu sertleştirmek ve daha dayanıklı hale getirmek için kullanılıyor. ABD'de fabrikada çalışan bir doktor, alkol alan işçilerin kötü hissettiğini fark etti. Bu nedenle antabus alkol bağımlılığını tedavi etmek amacıyla geliştirildi. Alan Robertson'a teşekkürler.

 

Teflon (1938)

Alan Beattie, “Yaygın düşüncenin aksine teflonun ABD uzay programıyla ilgisi yoktu” dedi. Roy Plunkett yeni bir soğutucu yapmaya çalışırken “politeirafloroetilen” maddesini keşfetti. Basınçlı şişedeki gazın yok olduğu gören Plunkett, şişeye bakınca iç kısmının balmumu gibi beyaz, kaygan bir malzemeyle kaplandığını gördü.

Mikrodalga fırın (1945)

Amerikalı bir mühendis olan Percy Spencer, iş yerindeki mikrodalganın cebindeki çikolatayı eritmeye başladığını fark etti. O dönemde Raytheon firmasında çalışan Spencer, böylece yüksek güçlü mikrodalga ışınının ısıtma etkisini keşfetti. Yani mikrodalga fırını icat eden Paul A. Davies değildi.

Jakuzi (1963)

Candido Jakuzi, romatoid artritle doğan 15 aylık oğlunu rahatlatmak isterken, jakuziyi icat etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU