Aktif kömür bazlı diş macunları dişleri beyazlatmak yerine çürütebilir

“Kömür bazlı diş macunlarının tümü aynı değil bazıları dişlerde kalıcı hasara neden olabilir”

Ülkemizde de satılan aktif kömür bazlı diş macunlarının sakıncaları yeni bir araştırmayla ortaya kondu / Fotoğraf: The Independent

Aktif kömür bazlı (bazı markalar aktif karbon tabirini kullanıyor) diş macunları son dönemin en popüler diş ürünlerinden biri. Ancak bu macunların aslında dişleri beyazlatmadığını, dişlerin aşınması ve çürümesine neden olabileceğini gösteren yeni bir çalışma yayımlandı.

British Dental Journal adlı bilimsel yayında yer alan çalışmaya göre, diş çürüğüyle mücadelede etkin olan florür maddesini içermeyen bu tür ürünlere temkinli yaklaşmak gerekiyor.

Araştırmada 50 kömür bazlı diş macunu incelenip bunların sadece yüzde 8’inin florür içerdiği bulundu.

Öte yandan bu macunlar florür içerse bile içeriğinde bulunan kömürün bu maddeyi etkisiz hale getirebildiği tespit edildi.

İncelenen kömürlü macunların yüzde 50’den fazlası, tedavi edici faydaları bulunduğunu, yüzde 30'uysa dişleri güçlendirdiğini iddia ediyor.  

Kömürlü diş macunlarının iddia ettiği diğer faydalar arasındaysa toksinlerden arınma (yüzde 46), antibakteriyel veya antiseptik özellikler (yüzde 44) ve mantar karşıtı bileşikler (yüzde 12) bulunuyor. Ancak araştırmayı yapan uzmanlar, bu iddiaların hiç birinin kanıtlanmadığını söylüyor.

İncelenen diş macunlarının neredeyse tümü diş beyazlatma özelliklerine sahip olduğunu iddia ediyor. Ne var ki çalışmaya göre kömür bazlı macun veya tozlar beyazlatma ve lekeleri gidermek için yeterli miktarda serbest radikaller içermiyor.

Aynı zamanda bu macunlar kömür, ham petrol ve benzinde doğal biçimde oluşan kimyasallar grubu olan kanserojen polyaromatik hidrokarbon ihtiva ettiğinden bazı sağlık risklerine sahip.  

İngiliz Diş Beyazlatma Topluluğu üyesi ve çalışmanın başyazarı Dr. Linda Greenwall, tüketicileri kömürlü macunları almadan önce içeriğinde florür olduğundan emin olmalarını istedi. Diş minesini güçlendirmek için kalsiyum ve fosfatın da gerekli olduğunu ekledi. Kömür bazlı diş macunlarının hepsinin aynı olmadığını “bazılarının dişlerde kalıcı hasara neden olabileceğine” dikkati çekti.

İngiliz Diş Beyazlatma Topluluğu’nun bir sözcüsüyse dişlerini beyazlatmak isteyenlerin dişçiye gitmeleri gerektiğini macunların yalnızca dişlerdeki sarı plakları çıkarmaya yardımcı olduğunu dişleri beyazlatmadığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU