Progesteron takviyesi, daha önce düşük yapan hamile kadınların sağlıklı doğum şansını artırabilir

Bilim insanları, progesteron takviyesinin, daha önce düşük yapan hamile kadınların bebek sahibi olma şansını artırabileceğini söyledi

Fotoğraf: The Independent

Sarah Young - The Independent

Daha önce düşük yapmış hamile kadınların progesteron takviyesi alması, bebek sahibi olma şanslarını artırabilir.

Yumurtalıkların salgıladığı progesteron hormonu, adet döngüsünde ve gebeliğin erken dönemlerinde önemli rol oynuyor.

Birmingham Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmada, daha önce düşük yapmış ve hamileliğinin erken dönemlerinde kanaması olan kadınların, bu hormonun takviyesinden yararlanabileceği anlaşıldı.

Araştırma, İngiltere'deki 48 hastaneye erken kanama şikayetiyle başvuran 4 bin 153 hamile kadını içerdi.

Hastalar, önce rastgele 2 gruba ayrıldı. İlk gruba günde 2 kez 400 mg progesteron takviye edilirken, diğer gruba da plasebo etkisi yaratacak işlevsiz bir ilaç verildi.

Progesteron verilen grubun yüzde 76’sı sağlıklı şekilde doğum yaptı. Bu oran diğer gruptaki hastalarda yüzde 72’de kaldı.

 

 

Progesteronun etkisi, 3 veya daha fazla kez düşük yapmış kadınlar üzerinde de gözlemlendi. Bu kadınlardan ilk grupta yer alanların yüzde 72’si sağlıklı şekilde doğum yaparken, plasebo grubundaki kadınların yüzde 57’si bebek sahibi olabildi.

Öte yandan bu çalışma, progesteronun gebeliğin erken dönemlerinde kanaması olan tüm kadınlara yardımcı olacağı anlamına gelmiyor. Ancak söz konusu hormon, önceden düşük yapmış gebeler için faydalı olabilir.

Birmingham Üniversitesi’nden jinekoloji profesörü Arri Coomarasamy, “Bu tedavi, kaybedilebilecek binlerce bebeği kurtarabilir” dedi.

Düşük, ölü doğum ve erken doğumla ilgili araştırmalara ödenek sağlayan Tommy's adlı derneğin genel müdürü Jane Brewin de konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

”Bu çalışma, ilerdeki araştırmalarla birlikte daha çok tedavinin bulunabileceği ve daha çok kaybın önlenebileceği konusunda güven veriyor."

Tommy's'in verilerine göre, her 100 kadından biri, üst üste 3 veya daha çok kez düşük yapıyor.

Dernek, düşük vakalarının yaklaşık yarısının nedeninin bilinmediğini ve bu tarz araştırmaların “hayat kurtarmanın tek yolu” olduğunu söylüyor.


 

İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Mehmet Can Eskioğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU