Avustralya Merkez Bankası, yazım hatası içeren 400 milyon banknot bastıklarını itiraf etti

50’lik banknotlarda “responsibility” (sorumluluk) kelimesinin 3 yerde “responsibilty” şeklinde yazıldığı anlaşıldı

Paradaki yazım hatası, banknotların tedavüle girmesinden 6 ay sonra fark edildi / Fotoğraf: The Independent

Avustralya Merkez Bankası (RBA), utanç verici bir hata yaptıklarını ve 46 milyon banknotun bir yazım hatasıyla dolaşıma girdiğini itiraf etti. 

Bankanın bastığı yaklaşık 400 milyon yeni banknotun yüzde 10’u tedavüle girmişti.

RBA’nın yeni 50 Avustralya Doları (AUD) banknotlarında “responsibility” (sorumluluk) kelimesinin 3 yerde “responsibilty” (sorumlulk) olarak yazıldığı ortaya çıktı.

Merkez Bankası’nın yaptığı hata, paranın dolaşıma girmesinin üzerinden 6 aydan fazla zaman geçmişken bir dinleyicinin yerel radyo istasyonuna banknotun büyütülmüş fotoğrafını göndermesiyle fark edildi.

RBA, hatayı gün yüzüne çıkaran fotoğrafın sosyal medyada yayımlanması üzerine olayda sorumluluğu olduğunu kabul etti. 

Basılan her banknot, Avustralya parlamentosuna 1921’de seçilen ilk kadın vekil olan ve 1924’e kadar hizmet eden Edith Cowan’dan bir söz içeriyor. Hatalı alıntıdaysa şöyle yazıyor:

“Buradaki tek kadın olmak çok büyük sorumlulk ve başka kadınların da burada olmasının gerekliliğini vurgulamak istiyorum.”

Bir RBA sözcüsü, e-postayla yaptığı açıklamada, bankanın “hatanın farkında olduğunu ve yazımın bir sonraki baskıda düzeltileceğini” söyledi. 

 

 

Ekimde basılan 50 AUD banknotlarının, karmaşık tasarımı sayesinde dünyanın en güvenilir banknotlarından biri olduğu ve görme engelliler için de dokunsal unsurlar taşıdığı belirtilmişti. 

Banknot basımında yenilikçi duruşuyla tanınan Avustralya, kağıt paraları polimer (bir plastik) versiyonlarla değiştiren ilk ülkeydi. Söz konusu teknoloji, çıktığı günden bu yana İngiltere dahil birçok ülkeye ihraç edildi.  

Avustralya’da en çok kullanılan banknotlar olan 50’lik Avustralya Doları, RBA’ya göre kullanımdaki diğer banknotların toplam değerinin neredeyse yarısına tekabül ediyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU