Pakistanlı Hristiyan kızlar Çinli erkeklerle evliliğe zorlanıyor

Pakistanlı bakan Aslam Augustine, “Bu yaşa dışı evliliklerin sorumlusu açgözlülük. Kızların bazılarıyla tanıştım; çok fakirler” dedi

16 yaşındayken Çinli bir erkekle evlendirilen Mukaddes Eşref / Fotoğraf: The Indepedent

Pakistanlı yetkililer, Hristiyan kızları evlilik vaadiyle Çin’e kaçıran büyük bir fuhuş çetesinin çökertildiğini bildirdi. Yetkililerin açıklamasından bir hafta önce İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkeden Çin’e kadın ticareti yapıldığına ilişkin haberlerden endişe duyduklarını belirtmişti.

İnsan hakları savunucuları, yoksul Hristiyan ailelerin kızlarını Çinli erkeklere vermeleri için geçen yıldan beri daha fazla baskı gördüklerini ileri sürdü. Buna göre, din adamları da bu suça ortak oluyor. Hatta insan kaçakçıları için genç kızlar hakkında bilgi topluyor.

Pekin yönetiminin tek çocuk politikasının sonuçlarından biri olarak, nüfusun cinsiyet dağılımının erkeklerin lehine dönmesiyle diğer Asya ülkelerinden Çin’e “gelin kaçakçılığı” yapıldığı, son yıllarda sık dillendirilen iddialar arasında.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçmişte Vietnam, Laos ve Kuzey Kore’de faaliyet yürüten kaçakçıların şimdi de Pakistan’ı hedef aldığını belirtti. Uluslararası örgüt, yazılı açıklamasında “Pakistanlı kadınların Çin’de seks kölesi olma riski altında bulunduğuna dair artan deliller”e işaret ederek, Çin ve Pakistan yönetimlerinin harekete geçmesi için çağrı yaptı.

Associated Press’e (AP) konuşan bir insan hakları savunucusuna göre, son 6 ay içinde 750 ila bin genç kız bu şekilde evlendirildi. 

Genç Çinli erkekler kaçakçılara, din adamlarına ve aileye verecekleri ücretler dahil olmak üzere ortalama 3 bin 500 ila 5 bin dolar arasında ödeme yapıyor.

Ailelere kızlarını alan zengin Çinli erkeklerin yakın zamanda Hristiyan olduğu söyleniyor ama bu bilgi gerçeği yansıtmıyor.

Çinli bir erkekle daha 16 yaşındayken evlendirilen Mukaddes Eşref, “Bunların hepsi sahtekarlık ve aldatmaca. Verdikleri tüm sözler uydurma” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP’ye konuşan Mukaddes, kocasının kötü niyetli olduğunu ve 2 odalı küçük bir evde yaşadıklarını söyledi. Genç kadın, evden kendi başına çıkmasına eşinin nadiren izin verdiğini belirtti.

Noel arifesinde kendisini kiliseye götürmesini istediğinde kocasının öfkelendiğini ve telefonunu kırdığını söyleyen Mukaddes, “Size geçen ayın ne kadar kötü geçtiğini anlatacak kelime bulamıyorum. Beni tehdit etti” dedi.

Genç kadının ailesinin polise gideceğini söylemesinin ardından, eşi Mukaddes’i evine göndermeyi kabul etti. Mukaddes, “düğününden” 5 ay sonra, hamileyken boşanma davası açtı.

Mukaddes’in annesi Nesrin ise “Hem bize hem de ona daha iyi bir yaşam şansı verdiğime gerçekten inanıyordum” dedi.

Kızının düğün masrafları ve gelinliği için kendilerine 5 bin dolar verileceği söylendiğini belirten Nesrin, “Ama şu ana kadar bir şey görmedim” ifadelerini kullandı.

Pakistan’ın ataerkil toplumunda yaşayan ebeveynler, kızlarının düğün ve çeyiz masraflarını karşılamak zorunda.

 

 

Pakistan polisi pazartesi günü, bir gözetleme operasyonunun ardından harekete geçti. İnsan kaçakçılığıyla ilgilenen Federal Soruşturma Ajansı (FIA) üst düzey görevlisi Cemil Ahmed, 8 Çinli ve 4 Pakistanlının tutuklandığı bilgisini verdi.

Reuters’a konuşan Ahmed, “FIA, Pakistanlı kadınları aynı zamanda fuhuşa sürükleyen bu kaçırma vakalarının arttığına dair istihbarat aldı. Bunun ardından çeteyi çökerttik” açıklamasında bulundu.

Ahmed söz konusu çetenin, Pakistan’ın Hristiyan azınlığını hedef alan çetelerden sadece biri olduğunu belirtti. 

AP’ye bilgi veren Pakistan’ın Punjab eyaletinin insan hakları ve azınlıklar bakanı Aslam Augustine, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Bu evliliklerin sorumlusu açgözlülük. Bu kızların bazılarıyla tanıştım, çok fakirler.”

Augustine ayrıca, Çin hükümetinin ve büyükelçiliğinin vize ve belgeleri kolayca vererek, uygulamaya göz yumduğunu ifade etti. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiayı reddederken, yasa dışı evlilik faaliyetlerine “sıfır tolerans” gösterdiklerini dile getirdi.

Çin’in İslamabad Büyükelçiliği de geçen ay, yasa dışı evliliği engellemek için Pakistanlı güvenlik güçleriyle işbirliği yaptıklarını bildirmişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU