Düğümü çözecek 225 bin oy... 23 Haziran'da ittifaklar dışındaki partiler ve bağımsız adaylar ne yapacak?

31 Mart'ta meclis dışı siyasi partiler 209 bin, bağımsız adaylar ise 14 bin oy almıştı. Bu parti ve adayların tavrı 23 Haziran sonuçlarını şekillendirecek. TKP ve bazı bağımsız adaylar seçimden İmamoğlu lehine çekildi, DSP ise çekilme hazırlığında

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile AK Partili aday Binali Yıldırım arasında yaklaşık 13 bin oy fark vardı. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) dün seçimleri iptal etmesi ve seçimlerin 23 Haziran'da tekrarlanmasına yönelik karar vermesi gözleri AK Parti ve CHP dışındaki partilere çevirdi.

İYİ Parti seçimlere girmeyerek Millet İttifakı kapsamında CHP adayı İmamoğlu'nu desteklemişti. HDP de 31 Mart'ta İstanbul'da aday göstermedi ancak seçmenine herhangi bir partiye oy vermeleri konusunda açıktan bir çağrıda bulunmadı.

31 Mart'taki seçimin asıl belirleyicileri TBMM dışındaki partiler ve seçime bağımsız giren adaylar oldu.

Meclis dışı partilerin adayları 209 bin oy almıştı

İmamoğlu ve Yıldırım'dan sonraki en yüksek oya Saadet Partisi İBB adayı Necdet Gökçınar ulaştı. Gökçınar 31 Mart'ta 103 bin 364 oy aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökçınar'ı ise Demokratik Sol Parti'nin (DSP) adayı Muammer Aydın takip etti. Sandıktan Muammer Aydın'a 30 bin 884 oy çıktı.

DSP'yi 27 bin 087 oyla Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) adayı Selim Kotil takip etti.

Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel 15 bin 428, Demokrat Parti adayı Ersan Gökgöz 22 bin 268, Türkiye Komünist Partisi adayı Zehra Güner Karaoğlu ise 10 bin 349 oy kazanmıştı. 

En fazla oy alan bağımsız aday İmamoğlu lehine çekildi

Seçimlerde 24 de bağımsız aday vardı. Bu adayların aldığı toplam oy sayısı 14 bin 657.

En fazla oy alan  bağımsız aday Özge Akman seçimden Ekrem İmamoğlu lehine çekildiğini duyurdu. Akman 31 Mart'ta 2 bin 437 oy almıştı. 

Bin 538 oy alan Aysel Tekerek ve 310 oy alan Hazer Oruç Kaya'nın da İmamoğlu lehine adaylıktan çekildiği belirtildi.


Seçimlerde 2 bin 23 oy alan Çoğulcu Demokrasi Partisi destekli bağımsız aday Doğan Duman ise Independent Türkçe'ye bu akşam yapılacak toplantının ardından haritasının netleşeceğini söyledi.

TKP adayı seçimden çekildi

Siyasi partiler arasında ilk net çıkış Türkiye Komünist Partisi'nden geldi. Bir açıklama yapan TKP 23 Haziran'da tekrarlanacak seçimlere katılmama kararı aldıklarını duyurdu. 

Saadet Partisi konuyu yetkili Başkanlık Divanı toplantısında görüşerek karara bağlayacak. Partideki eğilim seçime girme yönünde olduğu değerlendirilirken toplantıda seçime girmemenin de tartışılacağı ifade ediliyor.

BTP, DP ve VP'nin yenilenen seçimlerle ilgili yol haritalarının ne olacağına dair bir açıklama yapılmadı. 

DSP'den çekilme sinyali

DSP adayı Muammer Aydın'dan da seçime katılmama sinyali geldi. Kişisel Twitter hesabından bir açıklama yapan Aydın YSK kararını "hukuksuz" olarak nitelendirerek buna sessiz kalmayacaklarını söyledi.

 

"YSK kararı toplumun adalete dair örselenmiş duygularını daha da yok etti"

Konuyla ilgili DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da yazılı bir açıklama yaptı. İBB seçimlerinin iptal edilmesinin "toplumun hukuka ve adalete dair örselenmiş duygularını daha da yok ettiğini" savunan Aksakal, kanunsuz oluşturulduğu söylenen aynı kurulların ilçe seçimlerini de gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Dolayısıyla İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan kanunsuzluklar ve usulsüzlükler aynı zarf içine konulan ilçe adayları ve muhtarlar için de söz konusu olmalıydı. Eğer sandık kurulları kanun dışı yöntemlerle oluşturulduysa bu sandık kurulları sadece büyükşehir belediye oylarını saymamıştır. İlçe belediyelerinin oylarını da muhtarların oylarını da büyükşehir dışındaki ilçelerdeki meclis üyelerinin oylarını da saymıştır. Dolayısıyla tek başına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal olması hukuka tam anlamıyla uygun değildir."

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU