ABD medyasında taciz skandalı

"Duayen" sayılan sendika başkanının genç muhabirlere cinsel tacizde bulunduğu iddia ediliyor

Michael Fuoco (Julia Maruca/Pittsburgh City Paper)

ABD'nin en büyük gazeteci sendikası NewsGuild'in Pittsburg şubesinin eski başkanı Michael Fuoco'nun onlarca yıldır genç gazetecileri taciz ettiği ancak bu gerçeğin görmezden gelindiği belirtildi.

New York Times'ın (NYT) haberine göre 69 yaşındaki Fuobo'nun eylül ayında hem yerel başkanlığı hem de görev aldığı Post-Gazette'yi bıraktığı ifade edildi.

Fuoco hakkındaki suçlamalar, zamanında Sendika Başkanı Jon Schleuss'a Pittsburglu serbest gazeteci ve aktivist Mike Elk tarafından iletildi.

Elk 2019'da başka bir sendikada yaşanan cinsel taciz iddialarıyla haber yaparken, Moriah Balingit adlı bir muhabir Post-Gazette'de başından geçen kötü tecrübeleri anlattı.

Balingit yaşadıklarının yazılmasına izin vermemişken Elk ise olan biteni paylaşamaya karar verdi ve Aralık 2019'da Schleuss'a bir e-posta göndererek "bu mesele hakkında bir soruşturma açılması" talebinde bulundu. İkili Ocak 2020'de bir araya gelince Balingit'in ismi gündeme getirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak sendika Balingit ile iletişime geçmeye çalışmadı. Bunun üzerine Elk'ten sendika başkanına öfkeli e-postalar gitmeye başladı ve bu süreç aylar sürdü. Ağustos ayında bir sendika Balingit ile görüşse de kadın gazeteci sendikanın resmi disiplin sürecini başlatmak için şikayet bildiriminde bulunmadı, sendika da soruşturmayı ileri götürmedi.

Diğer yandan Pittsburgh'da habercilik, onlarca yıldır birlikte çalışan insanlarla yürütüldüğü için yüzeyin hemen altında duran sırların gün yüzüne çıkması uzun sürmedi.

Sendika şubesine 2010'dan bu yana liderlik eden Fuoco, işe geç gelmekten Wikipedia'dan çalıntı yapmaya kadar her türlü disiplinle karşı karşıya olan muhabirleri tutkuyla savunmak ve genç kadın stajyerleri taciz etmekle ün salmıştı.

"Fuoco'nun yaptığı tacizler o kadar biliniyordu ki kendisinden 'Pittsburgh'un Harvey Weinstein'ı' diye bahsediliyordu" ifadesini kullanan NYT, 69 yaşındaki gazetecinin yaptıklarının bugüne kadar görmezden gelindiğini aktardı.

Eski film yapımcısı Harvey Weinstein, New York'ta cinsel saldırı ve üçüncü dereceden tecavüzden suçlu bulunduktan sonra bu yıl martta 23 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU