Koronavirüs aşısı: Birleşik Krallık'tan Pfizer'a yasal dokunulmazlık

Pfizer'ın Birleşik Krallık yöneticisi, şirketin yasal işlemler karşısında neden korumaya ihtiyaç duyduğunu açıklamayı reddetti

Birleşik Krallık hükümeti, BioNTech ve Pfizer'ın geliştirdiği Kovid-19 aşısının yaygın kullanımına onay verdi (AP)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti, ilaç devi Pfizer'a dava açılmasına karşı koruyan yasal bir güvence vererek şirketin koronavirüs aşısının önümüzdeki hafta ülke genelinde piyasaya sürülmesine izin verdi.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı, şirketi aşıyla ilgili herhangi bir sorundan kaynaklı yasal işlemden koruyan bir güvence verildiğini doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlar, son haftalarda Pfizer gibi şirketlere yeni korumalar sağlamak için yasayı da değiştirdi. Böylece bu şirketlere herhangi bir komplikasyon durumunda hastaların açabileceği davalardan muafiyet sağlandı.

Aşıyı temin eden NHS personeli ve ilaç üreticileri de korunacak.

Aşı, 16 yaşın üzerindeki herkesin erişimine açık olacak ama hamile kadınları ve bebeklerini nasıl etkileyebileceğine dair veri eksikliği nedeniyle bu gruba sunulmayacak. Devam eden bir deney bu konuya odaklanıyor.

Pfizer/BioNTech aşısı, pandemi gibi acil durumlarda ruhsatsız ilaçların kullanımına izin veren İnsan Tıbbı Yönetmelikleri 2012'nin 174. maddesi uyarınca salı günü İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu tarafından onaylandı.

Hükümetin eylüldeki üç haftalık kısa istişaresinin ardından düzenlemeleri değiştirmesi sonrasında, kurumun Pfizer'a sivil dokunulmazlık verme yetkisi de var.

Pfizer'ın BK Genel Müdürü Ben Osborn, çarşamba günü gazetecilerle yaptığı basın toplantısında şirketin neden bir güvenceye ihtiyaç duyduğunu açıklamayı reddetti.

Osborn şunları söyledi:

Aslında bu sözleşmenin herhangi bir hususu ve özellikle de sorumluluk maddeleriyle ilgili ayrıntıların hiçbirini açıklamıyoruz.

Aşının klinik deneyiyle ilgili tüm verilerin ne zaman yayımlanacağı sorulduğundaysa, şirket hâlâ bunun üzerinde çalışıldığını söyledi.
 


Pfizer BK'nın tıbbi direktörü Dr. Berkeley Phillips'se şu açıklamalarda bulundu:

Yayın üzerinde çalışılıyor. Öncelik kesinlikle MHRA, EMA ve FDA'ya yapılan düzenleyicilere yönelik sunumlar olmalıydı. Yapmamız gereken en önemli şey buydu. Protokolün tamamı yayımlanarak herkese açık hale getirildi ve ekip, düzenleyicilere yönelik sunumlara paralel olarak makalenin yayımlanması üzerinde çalışıyor.

İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun (MHRA) başkanı, çarşamba günü yaptığı ayrı bir bilgilendirme toplantısında, aşının güvenlik analizinde "hiçbir şekilde kolaya kaçılmadığını" söyledi.

June Raine şöyle konuştu:

Bu öneri, etki ve kalite için gerekli katı güvenlik standartlarını karşılaması için her bir verinin titizlikle bilimsel değerlendirmeden geçirilmesi sonrasında sadece MHRA tarafından yapıldı. Belirtilen bilgileri biz de gözden geçirdik ve kabul ettik, böylece kamu ve sağlık uzmanları sürece neyin dahil olduğunu anlayarak aşının doğru şekilde kullanıldığı konusunda çok net ve çok emin olabilirler.

Raine, Ulusal Biyolojik Standartlar Enstitüsü'nün de "çıkan her aşının" güvenlik standartlarını karşıladığından emin olmak için bunları bağımsız olarak test edeceğini belirtti.

Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı, Pfizer için bir güvence getirildiğini doğruladı ve hükümetin koronavirüs aşısını Aşı Hasarları Ödeme Yasası kapsamındaki aşılar listesine ekleyeceğini ekledi.

Bu, listelenen bir aşı nedeniyle kalıcı şekilde sakat kalan ya da zarar gören kişilere bir kereye mahsus olarak 120 bin sterlin (yaklaşık bir milyon 250 bin TL) ödenmesini öngörüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU