Kılıçdaroğlu kadınlara seslendi: Gücünüzün farkında olun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kadınlara seslenerek, “Gücünüzün farkında olun, olağanüstü bir gücünüz var. Kadınlar, birleştikleri takdirde deviremeyeceğiniz iktidar yoktur” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu  partisinin kadın kolları tarafından düzenlenen “YaşamHak Projesi” tanıtım toplantısına katıldı. CHP Genel Merkezi'ndeki toplantıda kadınlara seslenen Kılıçdaroğlu, “Bütün kadınların belli bir hedef ilkesinde birleşmelerini istiyorum. Kadına yönelik şiddet var. Kadın mağdur oluyor. Kadın işsiz. Kadın yoksulluğu en derin yaşayan kişi. Bütün bu sorunları yaşıyor. Kadının bu sorunlardan kurtulması için temel çözüm, kadının siyasette çok daha güçlü var olmasıdır. Peki kadın nasıl güçlü olacak? Nasıl görünür olacak? Haktan hukuktan söz edecek? Bunun yolu kadınların parlamentoda daha fazla temsil edilmelidir” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kadınlar, birleştikleri takdirde deviremeyecekleri iktidar yoktur”

Nüfusun yarısından fazlasının kadın olduğunu ancak parlamentoda ve siyasette kadının yeterince temsil edilmediğini belirten CHP lideri, “Ben sizin hakkınızı savunuyorum, daha çok görünür olmanızı istiyorum. Yapacağınız ilk şey, Siyasi Partiler Yasası’nın değişmesi için çaba harcamaktır. Nerede olursanız olun. Şunu yapmak zorundasınız: ‘Siyasi Partiler Yasası’na cinsiyet kotasını getiren partiye biz oy vereceğiz.’ Gücünüzün farkında olun, olağanüstü bir gücünüz var. Kadınlar, birleştikleri takdirde deviremeyecekleri iktidar yoktur. Bu gücün farkında olmanın yolu birlikten geçiyor” dedi.

Şiddetten, istismardan, yoksulluktan mağdur olan kadınların yapacakları bir şey olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bu mağduriyetlere yol açan anlayışı bir kenara bırakacaksınız. Bu ülkenin kadınları, ‘Milli Kurtuluş Savaşı’nda mücadele etmedik mi?’ en büyük dramı yaşayan kadındır. Kadının siyasette hakkının temsil edilmesi lazım. Siyasi partiler Yasası’na cinsiyet kotası getirilmesi lazım. Ağlamak değil, hak istemek önemli. Elinizden alınan hakların iadesini isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Aile Destek Sigortası neden çıkmıyor?

Yoksulluğun teşhir edilmemesi gerektiğini ve bütün kadınların aile destekleri sigortasını talep etmesi gerektiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu,“Kimse kadınları, çocuklarını ve ailesini açlığa mahkum edemez. Yoksulluğunun giderilmesini istemek de bir haktır kadın için. Aile destekleri sigortasının uygulanmasını isteyecek. 1974’te parlamento söz vermiş. Yıl 2020, neden yapılmıyor?” diye sordu.

Umutsuzluğa kapılma hakkı yok

“Kadın güçlü olduğu takdirde şiddete maruz kalmaz” diyen Kılıçdaroğlu kadına yönelik şiddetin erkekler tarafından yapılmasının erkeğin zafiyetini gösterdiğini söyledi.

“Kişiyi haklı kılan aklıdır, mantığıdır. Kaba kuvvetle şiddet uygulamak, erkeğin kendisini aşma kapasitesinin olmadığını, insana saygı duymadığını gösterir” diyen CHP lideri kadınlara çağrısını şöyle tamamladı:

“Biz mücadele etmeliyiz. Zaten davalar, CHP tarafından izlenmektedir. Biz böyle bir projeyi 5 Aralık’ta hayata geçiriyoruz. Bütün kadınları yürekten kutluyorum. Hiç kimse haksızlığa uğramamalı. Kimse adaletsizlik ile karşı karşıya kalmamalı. İnsanlar huzur içinde yaşamalı. Kimsenin umutsuzluğa kapılma hakkı yok. Birlikte mücadele edeceğiz”

aylin.jpg
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadınlar için CHP Genel Merkezinde 7 gün 24 saat çalışacak bir çağrı merkezi kurduklarını söyledi / Fotoğraf: AA

 

Nazlıaka projeyi tanıttı

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da “YaşamHak Projesi” hakkında bilgi verdi. 

CHP'nin 81 ildeki tüm kadın örgütlerinin bu projede görev alacağını bildiren Nazlıaka, "Biliyoruz ki kadının halinden yine en iyi kadınlar anlar. Çünkü biz kadınlar görünmez iplerle birbirimize bağlıyız. Amacımız sadece şiddet gören kadınların yaşam hakkını savunmak değil, aynı zamanda bu yaşama yön vermek, değiştirmek. İşte bu değişim, birlikte kuracağımız eşit ve aydınlık yarınların habercisi olacak" dedi. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU