Durmuş Yılmaz: Merkez Bankası’nda 35 yıl çalıştım, eksi rezerv görmedim

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası’nda 35 yıl çalıştım. Döviz kıtlığını yaşadım, sıfıra yakın döviz rezervini gördüm ama eksi rezervi hiçbir zaman görmedim, duymadım” dedi

Durmuş Yılmaz, döviz rezervlerinin eksi 55 milyar dolar olduğunu ve ortada bir suç bulunduğunu söyledi / Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP'nin "Merkez Bankası'nın döviz rezervini neden satmaya zorlandığının" araştırılmasına ilişkin önergesinin görüşülmesi önerisi ele alındı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmelerin ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi. 

Yılmaz: Burada bir suç işlenmiştir

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise 35 yıl Merkez Bankası'nda çalıştığını anımsatarak, "Döviz kıtlığını yaşadım, gördüm. Sıfır döviz rezervine şahit oldum. Sıfıra yakın döviz rezervine şahit oldum ama eksi rezervi hiçbir zaman görmedim, duymadım. Siz bunu da becerdiniz gerçekten sizi tebrik etmek gerekiyor." ifadesini kullandı. 

Döviz rezervinin, çok pahalı bir enstrüman olduğunu ve bunun oluşmasının zaman aldığını belirten Yılmaz, yaşananların aslında suç teşkil eden bir iş olduğunu söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:

Sayıştay denetimlerinde bazı kurumların yaptıkları işlerde yerindelik denetimi yapmaz. Merkez Bankası dövize müdahale ettiğinde, alış veya satış yönünde müdahale ettiğinde ticaret kurallarına aykırı olarak düşükten döviz satabilir, pahalıdan döviz alabilir. Bu, hedeflenen makro ekonomik amaçlarla uyumludur. O makro hedef çerçevesinde yerindelik denetimi yapılmaz. Fakat şu anda karşı karşıya olduğumuz döviz rezervlerinin eksi 55 milyar dolar olması, tamamen yerindelik denetimini yapmayı gerektiren bir husustur. Burada bir suç işlenmiştir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU