İsveç, Suriye'de askere çağrılmayı artık "mülteci statüsü" için kabul gerekçesi sayacak

Avrupa ülkesindeki Suriyeli sayısı 240 bini aşmış durumda

İsveç, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle ülkelerini terk eden birçok kişiyi kabul etti (Wikimedia)

Önemli sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapan İsveç, Suriye'de askerlik hizmetine çağrılmayı, "savaş suçlarına dahil olup zulme katılma riski" sayarak mülteci kabul kriterlerine dahil etti.

Sputnik'in haberine göre İsveç Göç İdaresi, güncellenen yasal yönergelerinde Suriye'deki askerlik hizmetini "zulüm riski" sınıflandırmasında değerlendirerek, savaşın yaşandığı bu ülkede askere alınma ihtimali olan kişilere mülteci statüsü verilmesine dayanak sunmuş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç'in kararı, diğer yerlerin yanı sıra Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO) ve Danimarka Göç Ajansı'ndan alınan bilgilere dayanıyor ve prensip olarak, Suriye ordusunda askerlik hizmetine çağrılan herkesin artık, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayetindekiler de dahil olmak üzere cephe hatlarında konuşlandırılma riski altında olduğunu belirtiyor.

Göç İdaresi'nin Hukuk Direktörü Vekili Carl Bexelius yaptığı açıklamada, "Askere alınan herkes artık savaş suçları işlemeye veya savaş suçlarına katılmaya zorlanma tehlikesi taşıyor. Savaş suçu işlemeye veya savaş suçlarına katılma riski, İsveç'te korunma hakkı kazanmaya bir gerekçedir" ifadesini kullanıyor.

Habere göre söz konusu yönergeler, Suriye'de askeri bir konuma sahip olmanın ne doğrudan ne de dolaylı olarak savaş suçlarına veya insanlığa karşı suçlara katılma riski taşımadığı istisnai durumları işaret ediyor ve bu durumlarda ilgili kişinin korunma ihtiyacının değerlendirilmesinin hizmetlerine göre değil, diğer bireysel koşullara göre yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Suriyeliler İsveç'in en büyük yabancı gruplarından birini oluşturuyor ve 10 milyonu aşkın nüfusa sahip bu Avrupa ülkesinde 2019 itibarıyla 240 binden fazla Suriyelinin bulunduğu tahmin ediliyor.


Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU