İsrail vergi gelirlerini Filistin yönetimine veriyor

Tüm gelirlerin transferi, Filistin yönetimi ile İsrail ilişkilerinde Otorite’nin vergi gelirlerini almaktan kaçındığı, bunaltıcı bir mali krizin yaşandığı altı aylık bir kopuşun ardından yeni bir sayfanın açıldığına işaret ediyor

Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh / Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Filistin yönetimi dün, tüm vergi gelirlerini daha önce kararlaştırıldığı gibi herhangi bir kesinti olmaksızın İsrail’den teslim aldı.

İsrail hükümetinin biriken tüm vergi gelirlerini Filistin yönetimi hesabına aktardığı bilgisini veren Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh, "Toplamda 3 milyar 768 milyon şekel değerinde vergi geliri geri alındı" dedi.

Tüm gelirlerin transferi, Filistin yönetimi ile İsrail arasındaki ilişkilerde Filistin'in vergi gelirlerini almaktan kaçındığı, bunaltıcı bir mali krizin yaşandığı altı aylık bir kopuşun ardından yeni bir sayfanın açıldığına işaret ediyor. Nitekim İsrail, birkaç gün önce ‘cinayet karşılığında ücret ödeme’ (Yönetimin şehit ve tutuklular için ödediği ücretler) tazminatı dolayısıyla vergi gelirlerinin yaklaşık 600 milyon şekelini (180 milyon dolar) kesme kararı almıştı

Bu sorun, İsrail'in Filistin yönetiminin her bir tutukluya veya faillerin ailelerine yaptığı ödemelerin kesilmesini öngören bir yasayı çıkardığı Temmuz 2018'den bu yana sürekli bir kriz halini aldı. Yönetim ise bu ödemelere karşı çıktı.

İsrail bakanlar kurulu birkaç gün önce, kesintiyi sürdürme kararı aldı. Ancak bu kararı protesto eden Filistin yönetimi, vergi gelirlerinin tam ve kesintisiz bir şekilde aktarılması konusunda ısrarcı oldu. Ardından İsrail’in ilişkiler yeniden kurulur kurulmaz yeni bir krizden kaçınmak istediği anlaşıldı. Nitekim İsrail medyası, Tel Aviv’in söz konusu tutarı önümüzdeki yıl aylık küçük kesintilere dönüştüreceğini aktardı.

Filistin yönetimi, geçen ay İsrail ile yaklaşık altı aydır kesintiye uğrayan ilişkilere yeniden başlanacağını, güvenlik ve sivil koordinasyonun yeniden sağlanacağını duyurdu. 19 Mayıs’ta, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak etme niyetini açıklamasının ardından güvenlik koordinasyonu da dahil olmak üzere İsrail ile anlaşmaların askıya alındığını duyuran Filistin yönetimi, vergi gelirlerinden de kaçınacağını bildirmişti.

Bu gelirler, çalışanlarının maaşlarını ödemek için bankalardan borç almak zorunda kalan Filistin yönetimi bütçesinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Nitekim Filistin Maliye Bakanlığı dün, çalışanların Kasım ayı maaşlarının tam ödeneceğini, Mayıs-Ekim arası biriken maaşlarının yüzde 50’sinin ise yarın ödeneceğini duyurdu.

Kalan miktarı geri almak için İsrail ile hesaplaşacağını bildiren Bakanlık, vergilerin kalan kısmının en geç bu ay sonuna kadar ödeneceğini kaydetti. Aynı zamanda "Miktarın bir yönetimin kısmı, yönetimin hizmet ve mal sağlayıcılarına, özellikle de koronavirüs salgınıyla mücadele eden hastaneler ve sağlık sektörü tedarikçilerine geri ödeme için tahsis edilecek" açıklamasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU