Mumcuoğlu: Kadınlarımız değerini Atatürk’le buldu

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Kadın Kolları Başkanı Seçil Mumcuoğlu,” Kadınlarımız değerini Atatürk’le buldu ”dedi

Fotoğraf: BTP Basın

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Kadın Kolları Başkanı Seçil Mumcuoğlu,”5 Aralık kadına seçme ve seçilme hakkının yıldönümü dolayısı ile yayınladığı mesajında,”Atatürk, tüm dünyaya örnek olacak bir karar ile 86 yıl önce bugün, kadınlara siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı sağladı ” dedi.

Seçil Mumcuoğlu, “Yönetme ve kendini yönetecek iradeyi seçme hakkını veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadınlarımızın toplumda söz sahibi olmasını sağlamıştır. Seçme ve seçilme hakkı 1930 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kazandırılan kadınlarımıza, ekonomik özgürlüğünü iktidarımızda kazandıracağız” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

5 Aralık 1934 tarihinde yapılan anayasa değişikliği ile her Türk kadını, bir mücadele vermeksizin pek çok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde ettiğini, kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olduğu TBMM 5. dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekilinin seçildiğini hatırlatan Mumcuoğlu, “Ve maalesef aradan geçen onca zamana rağmen bu oran, Cumhuriyet tarihinde kadınların TBMM’deki en yüksek temsil oranlarından birisidir. Ekonomik güçlükler ve artan ihtiyaçlar kadının günden güne omuzlarındaki yükü artırırken siyasete ve siyasilere olan inancını da azaltmıştır. Çözümsüz iktidar ve muhalefet partileri zamanla oy kullanma işini nesilden nesile aktarılan bir siyasi miras haline getirmiş ve vekillerin milleti temsil özelliği yok olma noktasına gelmiştir” dedi.

“En çok kadının BTP’den aday olması tesadüf değil”

2019 seçimlerinde en yüksek sayıda kadının BTP’den aday olduğunu ve bunun tesadüf olmadığını belirten Seçil Mumcuoğlu, “Toplumda ve ailede yaşanan güçlüklerin kadının omuzlarında olduğu ülkemizde, Prof. Dr. Haydar Baş’ın “Ev Hanımı maaşı, Doğum İkramiyesi” gibi Sosyal Devlet Projeleri ile kalkınmaya inanan kadınımız, milletin sorunlarını çözmeye talip olmuş ve Bağımsız Türkiye Partisi anlayışında kendine yer bulmuştur” ifadeleri kullandı.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın “Nüfusumuzun yarısı kadın ve maalesef toplumun yarısının aklını, becerilerini yeterince değerlendiremiyoruz” diyerek büyük bir sorunun altını çizdiğini belirten Mumcuoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türk Kadını, Bağımsız Türkiye Partisi iktidarında Milli Ekonomi Modeli uygulanarak, ekonomik özgürlüğüne ve layık olduğu değere kavuşacaktır. Atatürk’ün 86 yıl önce biz kadınlara sağladığı seçme seçilme hakkını kullanarak, karar mekanizmasında söz sahibi liyakatli kadınlarımızın artması da ancak Bağımsız Türkiye Partisi iktidarında mümkün olacaktır”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU