Pfizer ve BioNTech'in aşısında üretim hedefi yarıya düştü

Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucusu olduğu biyoteknoloji şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısından bu sene için kötü haber geldi

Belçika'daki Pfizer fabrikasından ayrılan bir soğutuculu kamyon (Reuters)

ABD merkezli ilaç devi Pfizer, Almanya'nın BioNTech şirketinin geliştirdiği aşının üretim hedefini yarıya düşürdü. 

Daha önce 2020 senesi için 100 milyon doz olarak bildirilen üretim hedefi yarıya indirilerek 50 milyon oldu. 

Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket koronavirüs aşısı için sağladığı hammaddelerin kendi standartlarına ulaşamadığını farkedince bu kararı aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir şirket sözcüsü gazeteye, "Hammadde tedarik zincirini büyütmek beklenenden daha fazla zaman aldı. Klinik deneylerin sonucunun da beklenenden daha geç geldiğini hatırlatmak lazım" dedi. 

Pfizer ve BioNtech'in 2021'e dair 1 milyar 300 milyonluk koronavirüs aşısı hedefiyse değişmedi.

Çarşamba günü bu aşıya acil durum kullanımı izni veren Birleşik Krallık, Kovid-19 aşısını uygulamaya başlayacak ilk Batı ülkesi olmuştu.  

ABD'de de Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) de bu ay içinde iki dozluk aşıya onay vermesi bekleniyor.

Pfizer ve BioNTech, 18 Kasım'da üçüncü aşama klinik denemelerini tamamladığını, aşı adayının virüse karşı bağışıklık sağlamada yüzde 95 etkili olduğunu bildirmişti.

Moderna'nın yüzde 94,1 etkili olduğunu bildirdiği aşısı Noel'den önce ayrıca onay alarak ABD'de dağıtılmaya başlanabilir. 

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, dünyada 65 milyonu aşkın kişi koronavirüse yakalanırken, küresel salgın bir buçuk milyondan fazla insanın ölüm sebebi olarak kaydedildi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal 

DAHA FAZLA HABER OKU