DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Türkiye hızla asgari ücret toplumu haline geliyor

Asgari ücret tespit görüşmeleri öncesinde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, değerlendirmede bulundu. Çerkezoğlu, "Asgari ücret, açlık sınırının altına geriledi, bu durum kabul edilemez" dedi

Net asgari ücret 2015’te 949 TL, 2016’da bin 301 TL, 2017’de bin 404 TL, 2018’de bin 603 TL, 2019’da 2 bin 20 TL, 2020’de ise 2 bin 324 TL oldu. Kanunen yasak olsa da asgari ücretin altında çalıştırılan işçiler de bulunuyor / Fotoğraf: İHA

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak asgari ücretle ilgili kritik döneme girildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün videokonferans yöntemiyle toplanıyor. 

Ücret pazarlığını engelli bir işçinin katılımıyla yürütecek olan Türk-İş, komisyona katılma yetkisi bulunmayan Hak-İş ve DİSK'le temas halinde.

"Asgari ücret açlık sınırının altına geriledi"

Toplantı öncesinde görüşünü almak üzere ulaştığımız Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pazartesi günü düzenleyecekleri basın toplantısında 'asgari ücret gerçeği' raporunu paylaşacaklarını belirterek, şunları söyledi:

Türkiye'de çalışanların çok önemli bir kısmı asgari ücretli. Devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşme süreci. Milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiriyor. Asgari ücret, Türkiye'de ortalama ücret haline geldi, açlık sınırının altına geriledi. Böyle şey olmaz, bu durum kabul edilemez. Türkiye hızla asgari ücret toplumu haline geliyor.

"İşçinin, ailesiyle birlikte geçinebileceği asgari tutar olarak belirlenmeli"

Türkiye'de asgari ücret belirlenirken izlenen yöntemi eleştiren Çerkezoğlu, "Türkiye'de, büyümeden ve milli gelir artışından payını alamayan bir asgari ücret var. Dolar ve altın fiyatları karşısında sürekli geriliyor. Bunlara ek olarak Kovid-19 yükünün de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) asgari ücretle ilgili belirttiği temel ilkelere uygun şekilde hesaplama yapılmıyor. İşçinin, ailesiyle birlikte geçinebileceği asgari tutar olarak belirlenmeli" ifadelerini kullandı.

"Devletin asgari ücreti vergi dışı bırakması şart"

Asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini savunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, vergi ve kesintilerin Hazineden karşılanması gerektiğini ifade etti:

Çok ciddi vergi ve kesinti yükü var. Asgari ücretin üçte biri, vergi ve kesintiye gidiyor! Tümüyle vergiden muaf olması, SGK prim ve vergi kesintisinin Hazine tarafından karşılanması gerekiyor. Devletin asgari ücreti vergi dışı bırakması şart. İşverenlere SGK prim desteği veriliyor. 2009 yılından beri işverenlere 5 puanlık kısım, Hazine'den karşılanıyor. Bu desteğin işçi için de yapılması gerektiğini söylüyoruz.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu.jpg
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu / Fotoğraf: DİSK

 

"İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret olmalı"

2021'de net asgari ücretin ne kadar olması gerektiği konusunda ise Arzu Çerkezoğlu, rakamı pazartesi günü düzenlenecek basın toplantısıyla açıklayacaklarını belirterek, "Yoksulluk sınırı, açlık sınırı, TÜİK rakamları, milli gelir gibi değişkenler bulunuyor. İnsanca yaşamaya yetecek, işçinin ailesiyle birlikte hayatını sürdürebileceği bir ücret olmalıdır" yorumunu yaptı.

Sendikalaşma oranının düşüklüğüne de vurgu yapan Çerkezoğlu, Türkiye'de bu oranın yüzde 7-8 civarında olduğunu ifade etti.

"Toplu sözleşme kapsamı ne kadar düşükse, asgari ücretle çalışan oranı o kadar yükselir" diyen DİSK Genel Başkanı, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

Türkiye'de asgari ücret ya da ona çok yakın ücretle çalışanların oranı, toplam çalışanların yarısı kadar. Sendikasız işyerleri dediğimizde, asgari ücrete bile ulaşamayan milyonlarca işçi var. Kayıtdışı çalışan milyonlarca kişi var, asgari ücrete bile ulaşamıyorlar. Asgari ücretten bile mahrum olma durumu söz konusu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: Bu ücretle değil bir ay, 15 gün bile geçinilmez

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Genel Merkezde düzenlediği basın toplantısında, "Mevcut asgari ücretle değil bir ay, 15 gün geçinilmez" dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay. AA.jpg
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay / Fotoğraf: AA

 

"Bu komisyon adaletli bir komisyon değil"

Asgari ücretle geçinilmediğini toplumun da bildiğini belirten Atalay, asgari ücret tespit edilirken adil davranılmadığını da savundu:

Asgari ücret; işçi, işveren ve hükümetten beşer kişinin olduğu 15 kişilik komisyon tarafından belirleniyor. İşveren ve hükümet, çoğunluğu sağlayıp istediği gibi asgari ücret rakamını belirliyor. Bu sene yönetimle 'Biz bu komisyona katılmasak mı?' diye de düşündük. Bu komisyon adaletli bir komisyon değil. Toplumun bir kısmı bunu anlamıyor. 'Sendikalar isterse belirli bir noktaya getirir' diyor. Kamu sözleşmelerinde ya da özel sektör sözleşmesinde bir sürü yaptırım hakkımız var ama asgari ücrette böyle bir yaptırım hakkımız yok.

 

7 milyondan fazla kişinin asgari ücretle geçindiğini belirten Atalay, asgari ücretli çalışanların yüzde 99'unun sendikasız olduğuna dikkati çekti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU