Babacan: Hem yönetemiyorlar hem de halkımızın onuruyla oynuyorlar

Ali Babacan, "Ülkeyi ‘çalışan yoksullar topluluğuna’ çevirdiler" dedi

Ali Babacan, partisinin Iğdır 1. Olağan Kongresi'nde konuştu / Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Iğdır 1. Olağan Kongresi'ne katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Babacan, İçişleri Bakanlığı tarafından Iğdır Belediyesi’ne kayyum atanmasını eleştirdi.

‘Asgari ücret açlık sınırının altında’

“Bugünkü asgari ücret, açlık sınırının altında bir tutar. Türk-İş’e göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.517 lira. Dört kişilik bir ailenin bu ücretle geçinebilmesi mümkün mü?” diye soran Babacan, çalışanların yarısının nerdeyse asgari ücret seviyesinde ücret aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yoksulluk sınırının 8 bin liranın üstüne çıktığını hatırlatan Babacan, “Soruyorum, kaç ailenin eline aylık 8 bin lira geçiyor? Cumhurbaşkanlığı'nın bütçesini yüzde 28 arttıranlar bunların farkında değil. Ülkeyi ‘çalışan yoksullar topluluğuna’ çevirdiler. Vatandaşımız çalışıyor, çabalıyor, gecesini gündüzüne katıyor. Çalışmaktan çocuğunun yüzünü bile göremiyor ama eline geçen para ile yine yoksulluk sınırının altında. Bugünkü iktidara bakıyoruz. “Ekonomi yukarı doğru pik yapıyor” diyorlar” diye konuştu.

 ‘Deva Partisi engelli kotası olan tek parti’

Dünya Engelliler Günü nedeniyle engeli vatandaşlar için arti programında yer verdikleri projeleri açıklayan Babacan şunları söyledi: 

Deva Partisi, engelli kotası olan tek parti. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta ve siyasette olmaları önemli. Her birinin kendi güçlü yönüyle topluma katkısını sağlamasını ve engelli politikalarının oluşumunda fiilen yer almalarını çok önemsiyoruz. Biz engelsiz hayat ve engelsiz siyaset için çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz, her gün büyüyen ailemizle birlikte çok çalışıyoruz, daha da çok çalışacağız. Çocuklarımıza daha adil, daha özgür, daha eşit bir Türkiye bırakmak için çalışacağız. Biz hazırız. 

Erdoğan’a ‘Çok abarttınız!’ eleştirisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malatya’da “Eve ekmek götüremiyoruz” diyen bir vatandaşa “abartma” dediğini hatırlatan Ali Babacan, “Abartmak ne demek? Aşırıya kaçmak demek. Aslında abartan kendileri. Aşırıya kaçan kendileri. Ben buradan onlara sesleniyorum: Adaletsizliği abarttınız. Yoksulluğu abarttınız. Fakirliği abarttınız. Akraba kayırmacılığını abarttınız. Torpili abarttınız. Çok ama çok abarttınız” diye konuştu.

 ‘Halkı muhtaç duruma getirip, kendilerine bağlı kılmaya çalışıyorlar‘

Deva Partisi olarak, sosyal yardımları aile bazlı olarak yapacaklarını ve aile gelirinin belli bir düzeyin altında olduğu tespit edilen ailelere bu düzeye ulaşmalarını temin etmek amacıyla ‘asgari gelir desteği’ sağlayacaklarını söyleyen Babacan şu ifadeleri kullandı:

Anayasamızda açıkça bu devletin 'sosyal bir devlet’ olduğu yazıyor. Devletin sosyal yardım programları çok önemli. Ancak bakıyoruz ki, her gün daha fazla sayıda vatandaşımız bu sosyal yardımlara muhtaç hale geliyor. Bir de yaptıkları sosyal yardımları lütuf gibi, parti bağışı gibi yapıyorlar. O yardımların hepsi vatandaşın ödediği vergiler! Vatandaşın vergileriyle sosyal yardım yapılıyor. Paketlerin üzerine yapıştırdıkları parti logosu bile vergilerle ödeniyor! Hem yönetemiyorlar, hem de halkımızın onuruyla oynuyorlar. Bir de bu yardımlar dağıtılırken, objektif kriterlere göre değil, siyasi tercihlere göre dağıtılabiliyor. 

 ‘İşsizliğin nedeni iktidarın kötü yönetimi’

Iğdır’a yatırım gitmediğini, kentin destek görmediğini ve gençlerin işsizlikten yakındığını belirten Babacan, “Kalkıp bir de ‘halkımız iş beğenmiyor’ diyorlar. İşsizlik bu iktidarın kötü yönetiminden, yeni istihdam alanı açılmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamuda büyük ortak veya küçük ortağın partisinden bir tanıdık bulamazsanız, sınavdan 98 de alsanız atanamıyorsunuz. Bir de adını mülakat diye uydurdukları bir sistem var; tanıdık, onun akrabası, bunun torpillisi olmadan bunu aşabilmek çok zor. İşte o yüzden biz kamuda işe alımlarda mülakat sistemine son vereceğiz. Hak eden hak ettiği işi elde edecek… Özel sektörde de sorun yine ülkenin kötü yönetiminden kaynaklanıyor. Öyle bir hale getirdiler ki ülkeyi, yatırımcı gelmiyor, korkuyor. Kendi vatandaşımız bile bu iktidara güvenip parasını ülkede tutmuyor, götürüyor. Önce güveni tesis edeceğiz. Hukuku inşa edeceğiz. Bu ülkeyi yeniden ‘yatırım yapılabilir’ konuma yükselteceğiz. Doğru kadrolarla hareket ederek, işsizlik sorununu çözeceğiz”

Tek listeyle gidilen seçimde partinin il başkanlığı görevine Yusuf Arslan seçildi.

igdiresnaf.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kongrenin ardından Babacan ve beraberindekiler DEVA Partisi Iğdır İl Binası'nın açılışını gerçekleştirerek Atatürk Caddesi'nde esnaf ziyareti yaptı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU