Modern insanlar ve Neandertaller aynı dertten mustaripmiş

Bilim insanları, genelde Asyalılarda görülen Torus palantinus isimli kemik büyümesini Neandertallerde ilk kez keşfetti

Modern insanların yakın akrabalarından Neandertaller, 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşadı (AFP)

Diş kaybetme korkusu insanlar arasında çok yaygın ve köklü bir geçmişi var. Üstelik İtalyan mağarasında yapılan yeni araştırma, aynı korkuyu yakın kuzenlerimiz Neandertallerin de yaşadığını gösteriyor.

Aslında dişler, ağaç halkalarına benziyor ve ölümden çok sonra bile insanların yaşamlarına dair önemli bilgiler veriyor. Aynı zamanda şu an var olmayan diğer insan türlerinin yaşam tarzına dair de önemli ipuçları sağlıyor.

Yeni bir çalışmada araştırmacılar, İtalya'daki bir mağarada 150 bin yıllık bir Neandertal kafatasındaki dişleri inceledi ve modern insanın tarih öncesi kuzanininin çok tanıdık bir problemine dair bazı şaşırtıcı bulgulara ulaştı: Diş kaybı.

Dişleri incelenen Neandertal ilk olarak 1993'te İtalya'nın Altamura kenti yakınlarında keşfedildi. Ancak yeni çalışma, dişlerini ve üst çene kemiklerini kapsamlı bir şekilde inceleyen ve modern insanla Neandertaller arasında şaşırtıcı bir bağlantı bulan ilk çalışma oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mağaraya uzun bir kuyudan girmeyi başaran araştırmacılar, orada Neandertal'in kafatasını tam olarak gözlemlemek için taşınabilir bir X-Ray makinesini ve yüksek çözünürlüklü video sondaları kullandı.

Gözlemler sonucunda araştırmacılar, bu eski insanın acilen “dişçiye gitmesi gerektiği” sonucuna vardı. Zira Neandertal'in periodontal hastalıktan mustarip olduğu ve bunun da diş eti iltihabıyla diş kaybına sebebiyet verdiği saptandı.

Ancak şaşırtıcı bir şekilde, Neandertal'in dişlerini çok iyi temizlediği ve onlara iyi baktığı ortaya çıktı. Söz konusu periodontal hastalık şiddetli değildi ve eksik dişlerin en az 4'ü Neandertal öldükten sonra dökülmüştü.

Şaşırtıcı keşfin arka planı:

Araştırmacıların yaptığı en şaşırtıcı keşiflerden biri de modern insanla ürkütücü bir benzerlik taşıyordu. Neandertal kafatası yakından incelendiğinde, söz konusu bulgu gün yüzüne çıktı: Torus palantinus.

Torus palatinus, ağız çatısında, yani sert damakta bulunan zararsız, ağrısız bir kemik büyümesi anlamına geliyor. Daha çok Asyalılarda görülen bu ekstra kemiğin neden olduğu sorunlar arasında konuşma, çiğneme veya yutma güçlükleri yer alıyor. Ancak bu kemiği taşıyan çoğu kişi tedaviye ihtiyaç duymuyor.

Ve görünüşe göre modern insanların tarih öncesi kuzenleri de (en azından bir kısmı) aynı sıradışı özelliğe sahipti. Bu yapı, Homo sapiens'te yaygın olarak bulunan ama Neandertallerde hiç görülmeyen, kafatası yapısıyla ilgili bir özellikti. Şimdi bu çalışma, Neandertallerde Torus palantinus'un ilk keşfi oldu.

Çalışmanın yazarlarından ve Floransa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jacopo Moggi-Cecchi, söz konusu keşfi de şöyle yorumladı:

Bu oluşum, Altamura örneği sayesinde Neandertallerde ilk kez bildiriliyor. Ancak Neandertaller ve modern insanlar arasındaki bağlantıyı anlamamız için yeterli değil.

 

Independent Türkçe, Inverse

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU