Fatih Erbakan: Engellilere hizmet inancımızın gereğidir

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Milli Görüş olarak 50 senelik geçmişimizde lafla değil, icraatla engellilerimizin yanında olduk. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz" dedi

Fotoğraf: AA

Yeniden Refah Partisji Genel Başkanı Fatih Erbakan, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada engelli  vatandaşlarımızın sorunlarına değindi, parti olarak çözüm önerilerini ve vaatlerini açıkladı.

“Refah-Yol  İktidarında Engellilere Efsane hizmetler yapıldı”

'Engellilere hizmet inancımızın gereğidir' diyen Erbakan, Milli Görüş'ün iktidarda olduğu  54. Hükümet  döneminde 3 Aralık 1996 günü “Engelliler Bayramı” ilan edildiğini, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’in teklifi ile TBMM engelliler gündemi ile toplanıldığını, Başbakanlık'a bağlı “Engelliler İdaresi Başkanlığı’nın kuruluşunun gerçekleştirilip yaklaşık 90 adet kanun maddesinde değişiklik yapılarak engellilerin lehine çok önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Sadece engellilerin araç ve gereçleri için 3 trilyon lira kaynak ayrıldı”

Erbakan, Milli Görüş iktidarında engelli vatandaşlar için yapılan hizmetleri sıralayarak, “Sadece engellilerin araç ve gereçleri için o zamanki değeriyle 3 trilyon lira kaynak fona aktarıldı, engelli vatandaşlar için 1 trilyon kaynak ayrılarak rehabilitasyon merkezleri kuruldu. Türkiye’de ilk defa engellileri devlet nezdinde temsil edecek, sorunlarını takip edecek ve çözüm yolları üretecek “Engelliler İdaresi Başkanlığı” ve “Engelliler Koordinasyon Kurulu” kuruldu. Sosyal Yardımlaşma Fonu’nun kaynaklarının %5’inin engellilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile Engelliler İdaresi Başkanlığı’na tahsis edilmesi sağlandı Kamuya alınacak engelli personelin oranı %2’den, %3’e çıkarıldı" dedi.

“Engelli vatandaşlarımız için tüm imkanlarımız seferber edilecek”

'Milli Görüş'ün temsilcileri olarak engellilerimizin maddi ve manevi sıkıntılarını ortadan kaldırmak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz' diyen Erbakan, Nüfusumuzun %12.5’ini engelli vatandaşlarımız oluşturmasına rağmen, kamu ve özel sektörde engelli istihdam zorunluluğu sadece %3 seviyesinde olduğunu, Yeniden Refah iktidarında engelli istihdam zorunluluğu en azından %5’e çıkaracaklarını belirtti.

“Çalışamayan engellilerimizin Elektrik, Doğalgaz ve Su giderini devlet  karşılayacak”

Erbakan, engelli vatandaşlara yönelik vaatlerini  şöyle sıraladı:

  • Çalışanlarının %90’ı engelli personelden oluşan fabrikalar kuracağız. Bu fabrikaların öncelikle engellilerin Kullandığı Araç ve gereçleri üretmesi ve ihraç etmesi sağlanıp böylelikle hem engelli vatandaşımıza iş kapısı açılacak, hem engellilerimiz ülke ekonomisine katkı sağlayacaklar.
  • Kendi işini kurmak isteyen engellilerimize kurmak istedikleri iş ile ilgili özel kurs verilip, başarılı olan engelli vatandaşlarımıza işlerini kurarken devlet desteği sağlanacak. Bu destek bugün olduğu gibi “geri ödemeli” değil, “hibe” şeklinde olacak. Ayrıca engellilerimizin kurduğu işyerleri vergiden de tamamen muaf tutulacak.
  • Bakıma ihtiyaç duyan tüm engelli vatandaşlarımıza ‘sosyal hizmetler’ gözetiminde verilen bakım hizmetleri devam ettirilecek. Engellimizin bakımını üstlenen kişiye verilen maaş yükseltilip, en az asgari ücret düzeyine getirilecek ve bu bakımı yapan kişinin SGK pirimi devlet tarafından karşılanarak sigortalı hale getirilecek.
  • Çalışma kabiliyetine sahip olmayan ve devletin sağlamış olduğu bakım hizmetinden faydalanan engelli vatandaşlarımıza daha fazla destek olabilmek amacı ile sosyal hizmetler gözetiminde elektrik, doğalgaz ve su giderlerinin tamamı, iletişim giderlerinin belirli bir kısmı devlet tarafından sosyal devlet olma mantığı çerçevesinde karşılanacak.
  • TOKİ’nin toplu konut projelerinde engellilere ayrılan daire sayısı yükseltilip, engelli vatandaşlarımızın devlet tarafından ev sahibi olması sağlanacak
  • Özel eğitime ihtiyacı olan engelliler, yaşadıkları bölgelerde “özel eğitim uygulama okulları”nın bulunmaması sebebiyle gerekli olan eğitimi alamamaktadırlar. Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı gerekli alt yapıyı oluşturacak ve “özel eğitim uygulama okulları”nın yaygınlaşması sağlanacak.
  • Engelli vatandaşlarımızın yaşamın her alanında bağımsız bireyler olarak hayatını devam ettirebilmesi için iş yerleri, okullar, alışveriş merkezleri, kamu binaları, ibadethaneler ve konutlar en geç bir sene içinde engellilerimize “gerçekten uygun” hale getirilecek. Bu özellikleri taşımayan  binalara  kesinlikle  iskan verilmeyecek.
  • Engelli sporcularımız kısıtlı imkanlar ile dünya çapında başarılara imza atmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın da diğer vatandaşlarımız gibi spor yapmaları için gerekli alt yapı yerel yönetimler ile koordineli olarak en etkili şekilde sağlanacak.
  • Özellikle ilgili bakanlıklarda 10 milyon engelli vatandaşımızı temsil etmek üzere, engelli vatandaşlarımızdan sorumlu Bakan Yardımcısı atanıp, alınan kararların engelli vatandaşlarımıza uyumluluğu gözetilecektir. Karar alındıktan sonra düzeltmek yerine, karar alma aşamasında doğru kararların alınması sağlanacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU