Fransa'da onlarca cami soruşturulacak

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 76 caminin cumhuriyet değerlerine karşı faaliyetleri konusunda soruşturulacağını aktardı

Fotoğraf: Reuters

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, artan dini aşırılık tehdidiyle mücadele etmek için İslamcı ideoloji propagandası yapıldığından şüphenilen onlarca camiyi soruşturacaklarını söyledi.

Darmanin, ülkedeki 2,600'den fazla caminin 76'sının Fransa'nın cumhuriyet değerlerine ve güvenliğine muhtemel bir tehdit olarak görüldüğünü açıkladı. Bakan, şüphelerin gerçekliğinin doğrulandığı yerlerde, bu camilerin kapatılacağını da belirtti.

Bu camilerin "radikalleşme" ile suçlandığını söyleyen  Darmanin, denetimlerde nelerin kontrol edileceğine ilişkin soruya, "Camilere bağlı okul ve Kur'an okulu olup olmadığı, imamların radikalleşip radikalleşmediği, finansmanın nerden geldiği, caminin yönetimi kontrol edilecek" diye yanıt verdi.

Ülkede tüm camilerin "radikalleşmediğini" ve Müslümanların çoğunluğunun yasalara uyduğunu ifade eden Darmanin, Müslüman dernekler olan Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi ve Barakacity'nin kapatılmasının Fransa için iyi bir şey olduğunu savundu. 

Darmanin, ülkede radikalleştiği iddiasıyla 66 yabancının sınır dışı edildiğini belirtti.

Fransız hükümeti, son dönemde Fransa'da birçok radikal İslamcı saldırının yapılmasından sonra "İslamcı bölücülüğe" karşı güvenlik tedbirlerini hayata geçirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Darmanin, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, "Bazı yerlerde açıkça cumhuriyet karşıtı olan ibadet mekânları var. Buradaki imamlar istihbarat servisleri tarafından takip ediliyorlar ve bu mekânlardaki söylemler değerlerimize ters düşüyor" dedi.

Soruşturmayı yürütenler, camilerin finansmanlarını ve şüpheli gördükleri imamların geçmişlerini detaylı şekilde inceleyecek ve delilleri araştıracaklar.

Fransa'da Hazreti Muhammed'in karikatürlerini kullanan bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesi sonrası, Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron, ekim ayında Fransa'daki bazı Müslüman toplulukları ele geçirdiğine inandığı "İslamcı bölücülüğe" karşı harekete geçmişti.

 

Reuters, Independent Türkçe,AA

DAHA FAZLA HABER OKU