DEVA Partisi'nden "RTÜK" tepkisi: İktidar, kalan birkaç medya kanalını da kamu gücü ile susturmaya çalışıyor

Habertürk'e verilen cezaya ilişkin açıklama yapan DEVA Parti'li Yeneroğlu, "RTÜK, kamu gücünü kullanarak iktidarın medya üzerindeki sopası haline gelmiştir" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından HaberTürk'e verilen cezaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yazılı açıklama yapan Yeneroğlu, RTÜK tarafından verilen cezayı basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak niteledi.

RTÜK Kanunu kapsamında en üst sınırdan verilen söz konusu cezanın demokratik toplumun gereklerine, ifade ve basın özgürlüğü haklarına açıkça aykırı olduğunu dile getiren Yeneroğlu şöyle devam etti:

İktidar, RTÜK aracılığıyla keyfi olarak basın ve medya organlarını cezalandırmaktadır. Kamuoyunun aydınlatılması, bilgi ve düşüncelerin yayılmasını tamiri imkansız bir şekilde engellemektedir. Oysa, ifade, basın özgürlüğü eleştiri hakkı ve siyasi tartışma özgürlüğü demokrasinin işleyişi için yaşamsal önemdedir. Basın özgürlüğüne yönelik sınırlamaların, bireylerin haber alma hakkını da temin ettiğinden daha katı ölçütlere tabi olması gerekir. "Moderatör program sürecince tarafsızlığını koruyarak karşıt fikirlere yer vermiştir

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP milletvekilinin kastı aşan ifadeleri üzerinden Habertürk’ün cezalandırılmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu da vurgulayan Yeneroğlu, "Moderatör program sürecince tarafsızlığını koruyarak karşıt fikirlere yer vermiş, ifadeye açıklık getirilmesini talep etmiş ve fikirlerin karşılıklı olarak tartışılmasına imkân tanımıştır" ifadelerini kullandı.

"Toplumun medya aracılığıyla iktidarı denetleme imkânı ortadan kaldırılmıştır"

Cezaya ilişkin eleştirilerini sürdüren Yeneroğlu şöyle devam etti:

Geldiğimiz noktada halkımızın doğru ve güvenilir şekilde bilgilendirilmesine, eleştirilerden ve farklı görüşlerden haberdar olmasına hizmet etmesi gereken medya çeşitli sindirme, müdahale ve baskılar nedeniyle görevini özgürce yerine getirememektedir. Toplumun medya aracılığıyla iktidarı denetleme imkânı ortadan kaldırılmıştır.

Bugün ana akım medyanın önemli bir kısmı iktidarın güdümüne girmiştir. İktidar kalan birkaç medya kanalını da kamu gücü ile tamamen susturmaya çalışmaktadır. 

Ne yazık ki, RTÜK tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesine aykırı olarak medyayı ve yayınları dizayn etme görevini üstlenmiştir. Kamu gücünü kullanarak iktidarın medya üzerindeki sopası haline gelmiştir. İktidarı rahatsız eden ve eleştiren ifadeler televizyon ekranlarına yansıtılamamakta, halkın doğru bilgi alma hakkı engellenmektedir. Anayasada açıkça yasaklanan sansür RTÜK aracılığıyla uygulanmaktadır. 

DEVA Partisi olarak, basın özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırması, basının kendinden beklenen işlevi hakkıyla yerine getirebilmesi için basın özgürlüğünün her zaman tarafı olacağımızı beyan eder, RTÜK tarafından Habertürk’e verilen cezanın ölçüsüz ve hukuksuz olduğunu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Ne olmuştu?

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP'li Ali Mahir Başarır'ın HaberTürk'te katıldığı programda kullandığı "Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış" sözleri nedeniyle kanala program durdurma ve para cezası kesmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU