Çin'in gündemi: Doğum oranları kritik seviyenin altında, nüfus azalmaya başlayabilir

Çinli bir bakanın kaleme aldığı makale ülkenin gündem maddelerinden biri haline gelirken, demograflar da bazı tavsiyelerde bulundu

Ülkede nüfus artışına dair son rakamların endişe verici olduğu ifade ediliyor (AFP)

Çin'de doğum oranı uyarı seviyesinin altına düşerken ülkede nüfusun gelecek birkaç yılda telafisi zor bir şekilde azalabileceği ikazları yapılıyor.

Sivil İşler Bakanı Li Jiheng yayımladığı bir makalede çeşitli faktörlerin etkisi dikkate alındığında Çin halkının çocuk sahibi olma konusunda daha isteksiz olduğunu belirterek toplam doğurganlık oranlarının uyarı çizgisinin altına düştüğünü ve nüfus gelişiminin kritik bir dönüm noktasına girdiğini vurguladı.

Global Times'ın yerel haber portalı Yicai'den aktırdığı habere göre Li, aile planlaması programını iyileştirmenin, dengeli uzun vadeli nüfus gelişimini teşvik etmenin ve nüfus kalitesini artırmanın yaşlanan nüfus için temel çözümler olduğunu ve bu faktörlerin toplumsal canlılığı koruduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternette hızla yayılan Li'nin makalesi, Çin'in en popüler sosyal medya platformu Sina Weibo'da gündemin ilk sıralarına yerleşerek en az 240 milyon kez okundu.

Birçok kullanıcı evlenmek ve çocuk sahibi olmak istemediklerini ifade etti. Bazı kadınlar kariyerlerinden endişe duyduklarını dile getirirken, kimileri de bir ya da daha fazla çocuğa güçlerinin yetmeyeceğini söyledi.

Ayrıca Weibo'da 130 bin kişinin katıldığı online bir ankette, yalnızca 9 bin kişi ikinci çocuklarının olmasını istediklerini belirtti. Katılımcıların yaklaşık üçte biri evli olmadıklarını söylerken, üçte biri de ikinci çocuğa "hayır" dedi.

Global Times'a konuşan bağımsız demograf He Yafu, Çin nüfusunun durumunu muhafaza edebilmek için genel doğurganlık ortalamasının yaklaşık 2,1'de kalması gerektiğini ancak bu rakamın şu an 1,5 olduğunu söyledi.
 

harita.png
Dünya Bankası'nın Çin'le ilgili verileri


Nüfusun kısa süre içinde, tersine çevirme ihtimali çok düşük bir azalma eğilimine gireceğinin altını çizen uzman, Çinli yetkilileri, bebek sahibi olmaya dair kısıtlamaları derhal kaldırmaya ve evlilik dışı doğan bebeklere karşı daha hoşgörülü olmaya çağırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, Çin anakarasındaki doğum oranı geçen yıl bin kişi başına 10,48'e düştü. Son 70 yılın en düşük seviyesi olan bu rakamlara göre doğum sayısı bir önceki yıla göre 580 bin azaldı.

35 yıl boyunca tek çocuk politikasının hakim olduğu Çin'de bu uygulama 1 Ocak 2016 itibarıyla sonlandırılmış ve ikinci çocuğa izin çıkmıştı. Ancak yasağın hafifletilmesine rağmen ülkede doğum oranlarında yükselme emaresi görülmemişti.

Dünya Bankası'nın Çin'e dair resmi verilerine göre 1966'larda toplam kadın nüfus dikkate alındığında doğan çocuk ortalaması 6,3'ün üstünde seyrederken, tek çocuk yasağıyla birlikte hızlı bir düşüşe geçildi.

Bununla birlikte yasağın kalktığı 2016'dan sonra da tablo çok değişmedi. Rakamlar hiçbir zaman 2'yi göstermezken, 2016'de 1,67, 2017'de 1,68 ve 2018'de 1,69 çocuk ortalaması kayıtlara geçti.  

 

Independent Türkçe, Global Times, Dünya Bankası

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU