Adalet 5,5 saate sıkıştı….Yeni mesai düzenlemesi adliyelerdeki yoğunluğu daha da artıracak

Yapılan yeni düzenleme ile devlet kurumlarında mesai süresi 5,5 saat ile sınırlandı. Bu kısıtlı sürenin yoğunluğuyla bilinen adliyelerdeki karmaşayı artıracağını öne süren Avukat Hakları Grubu, çift mesai uygulamasına geçilmesine talep etti

Yeni mesai düzenlemesinin normal zamanlarda yoğunluklarıyla bilinen İstanbul Adliyeleri'nde işlerin daha fazla sıkışmasına neden olacağı iddia edildi / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan ve devamında İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında yeni mesai düzenlemesine gidildi.

Buna göre kamu kurumlarında mesai saatleri sabah 10.00 ile 12.30 ve 13.00 ile 16.00 saatleri arasında düzenlendi.

Uygulamanın bugün itibarıyla başladı. Ancak bu kısıtlı sürenin zaten iş yoğunluğu çok olan adliyelerdeki yük artıracağı ve karmaşaya yol açacağı belirtildi. 

Avukat Hakları Grubu, dün Adalet Bakanlığı'na bir dilekçeyle başvuruda bulunarak hem endişelerini aktardı hem de bir çözüm önerisinde bulundu.

Söz konusu girişimi başlatan Avukat Hakları Grubu Sözcüsü Gökhan Ahi ile düzenlemeye neden tepki duyduklarına dair konuştuk.

 

gökhanahi.jpg
Avukat Hakları Grubu Sözcüsü Gökhan Ahi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sadece iki adliyeye 30 bin kişi geliyor. Elle tutulur tedbir yok"

Ahi, adliyedeki fazla insana rağmen işlerin yürütülmediğini iddia ederek, "Düşünün, Covid-19 ile mücadele etmek için tedbirler alınıyor, alışveriş merkezinden çarşısına, pazarından sokağına kadar kalabalık oluşmasın diye tedbirler alınıyor, kafeler restoranlar kapanıyor, sinemalar tiyatrolar çalışamıyor ama bunların içinde her gün çok sayıda insanın girip çıktığı adliyeler ile ilgili bir tane elle tutulur tedbir yok! Sadece İstanbul’un iki büyük adliyesinde günlük insan trafiği adliye başına 30 bin kişi civarında. Anadolu’da orta büyüklükte bir ilçe adliyesine bile, günde 5-6 bin kişi giriş yapıyor" ifadelerini kullandı. 

"Adliyelerin Kovid-19 dağıtım merkezi olması kaçınılmaz oluyor"

Ahi, tedbir olarak açıklananın 6 saate sıkıştırılmış mesai uygulaması olduğunu belirterek, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Bunun yarım saati de öğle tatilinde geçecek, geriye kaldı 5 buçuk saat. Yani bu kadar insan kalabalığını bir araya getirip nasıl sıkıştırırız denilse, ancak böyle bir karar alınabilirdi. Biz avukatlara göre bu uygulama büyük bir tuhaflık. İcra daireleri hep kalabalıktı zaten, mahkemeler aynı saatlere duruşmaları koyunca koridorlar ve duruşma salonları kalabalıklaştı. Üzerine havalandırmasız ve dar koridorlardan oluşan fiziki yetersizlikleri de koyarsak, adliyelerin Kovid-19 dağıtım merkezi olması kaçınılmaz hale geliyor. Zaten adliye personelinin, hakimlerin ve savcıların neredeyse üçte biri hasta veya temas nedeniyle karantinada. Avukatlar arasında vaka sayısı da korkunç bir şekilde artıyor.

istanbuladliyesi.jpg
Ahi, adliyelerde koronavirüse karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu öne sürdü / Fotoğraf: AA

 

Avukatlar tam kapanmaya da karşı

Adliyelerin tam kapanmasına da karşı olduklarını söyleyen Ahi, "Adliyelerin kapanması ve yargı sürelerinin durdurulması da bir çözüm olmuyor. Bu kez, adalet gecikiyor, tüm işler birikiyor ve çözümsüz bir noktaya gidiyor. Kişiler ve kurumların haklarına kavuşması gecikiyor, kamuda genel olarak ekonomik güvensizlik ortamı oluşuyor" diye konuştu. 

 Bir kapanmada, avukatların büyük bir ekonomik krizle karşılaşacaklarını vurgulayan Ahi, "Özellikle genç avukatlarda işten çıkarılmalar veya bürolarını kapatmalar yaşanıyor. Bu sebeple, adliyelerin kapanmasını da istemiyoruz" dedi.  

"Çözüm çift mesai uygulamasında"

Bu şartlar altında Avukat Hakları Grubu olarak basit bir çözüm önerdiklerini kaydeden Ahi, şöyle konuştu:

Çözümümüz adliyelerde çift vardiya sistemine geçilmesi. Sabah 08.00'den akşam 20.00'ye kadar adliye 12 saat açık kalacak ve adliyedeki işler geniş bir zamana yayılarak kalabalıklar azalacak. Memurlar yine 6'şar saat çalışacak ama iki vardiya yapacaklar işlerini. Böylelikle aynı dairedeki memurlar arasında da bir izolasyon sağlanacak. Hakimler duruşmalarını yine aynı düzen içinde kendi sistemlerine göre yapabilecekler. Avukatlar ve vatandaşlar ise adliyenin açık olduğu 12 saatlik geniş zamanda, kendi çalışma ve iş programlarını esnek olarak yapabilecekler. Mesai başlangıç - değişim - bitiş zamanları ise toplu taşıma ve trafik açısından memurlara daha rahat bir olanak sağlayacak.

"UYAP, daha etkin kullanılmalı"

Ahi, başka önerilerinin de olduğunu belirterek, sözlerini bunları açıklayarak tamamladı:

HES kodu uygulaması yapılması, işi olmayanın adliye binalarına alınmaması, UYAP'ın daha etkin ve verimli kullanılması gibi. Şimdilik, hayata geçen tek öneri HES kodu uygulaması. Kalabalıkların azaltılması için en iyi yöntemlerden birisi, avukatların UYAP'tan yaptığı işlerin en kısa zamanda yerine getirilmesi, böylece avukatın adliyeye gelmesi gerekmeyecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU