Araç fiyatlarındaki artış, engellileri de vurdu: ÖTV'siz satışta 303 bin liralık limit nedeniyle kullanışlı araçları alamıyorlar

Engellilere tanınan ÖTV'siz araç alım imtiyazı için 303 bin liralık sınır getirildi. Sakatlar Federasyonu Başkanı Poyraz, suiistimale dikkati çekti

Fotoğraf: AA

Bugün Dünya Engelliler Günü...

Engelliler, dünya nüfusunun yüzde 15'ini oluşturuyor.

Türkiye'de ise, resmi rakamlara göre 1 milyon 600 bin, gayrı resmi verilere göre ise rakam oldukça yüksek. 

Engellilerin yaşadıkları problemlerin en başında, ulaşım sorunu geliyor.

Ulaşım sorunun çözülmesi için çeşitli adımlar geçmişte atıldı ancak gerek verilen imtiyazların istismar edilmesi, gerekse de ekonomik durum, engellilerin önemli bir bölümünün verilen haklardan yararlanmasını güçleştiriyor. 

Maksimum fiyat 303 bin lira

Engellilerin ulaşım problemi için otomobil alımında getirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine sınırlama getirildi.

Bu sınırlamaya göre, engelliler bayii satış fiyatı maksimum 303 bin lira olan araçları satın alabiliyor.

Ancak ekonominin dalgalı seyretmesi ve döviz kurlarındaki olağanüstü artış, otomobil fiyatlarına da yansıdı.

Engellilerin yaşamını kolaylaştırabilecek genişlikte olan SUV veya stationwagon tarzındaki otomobiller de bu artışlardan nasibini aldı.

Bugünün fiyatlarına göre, ÖTV indiriminden faydalanmak için getirilen 303 bin liralık sınırda SUV veya stationwagon araç bulma şansı yok denecek kadar az. 

Çünkü bu tip otomobillerin satış fiyatları 350 bin lira bandından başlıyor. 

Sakatlar Derneği Başkanı Poyraz suiistimale dikkati çekti

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Poyraz, engellilere yönelik ÖTV indirimin kapsamına girecek araçlarda fiyat sınırlandırmasına yönelik değerlendirmesine "Çuvaldızı önce kendimize batırmalıyız" diyerek başladı:

Yaşlı annesinin, babasının engelli raporuyla gidip otomobil alanlar var. Aldığı otomobili ihtiyaç sahibi için kullansa sorun yok ancak engelli vatandaş, kendi adına alınan aracın rengini dahi bilmiyor. ÖTV indirimini suiistimal edenler nedeniyle, engelli olup otomobile ihtiyaç duyanlar bu haktan faydalanmakta zorluk çekiyor.

"Devlet suiistimalin önüne geçebilir"

ÖTV indirimine yönelik suiistimalin kontrol yapılarak engellenebileceğini ifade eden Poyraz, "Bir mahallede bir eve hırsız girdiği için bütün mahalle hırsız ilan ediliyor. Engellilere yönelik indirimi suiistimal edenlerin tespit edilmesi çok kolay. Nasıl ki aracını muayenesiz kullananlar ilk ihtardan sonra muayenesiz kullanmaya devam ettiğinde sistemde tespit edilebiliyorsa, engelliler için alınan araçları hususi olarak kullananlar da aynı sisteme entegre edilmeli. İlk ihtardan sonra ciddi cezalar verilirse, hem suiistimalin önüne geçilir hem de engellilere yönelik sınırlama yapılmak zorunda kalınmaz" diye konuştu.

"Kolaylaştırmak yerine zorlaştırmayı seçiyor"

Devletin engellilerin hayatını kolaylaştırmak yerine zorlaştırmayı seçtiğini söyleyen Poyraz, Almanya'nın engellilerin araç alabilmesi için 8 bin Euro ödeme yaptığını ifade etti. Sakatlar Federasyonu Başkanı Poyraz, bazı kişilerin engelliler üzerinden Türkiye'de ÖTV indiriminden faydalanarak lüks otomobillere düşük fiyatlara sahip olduğuna da dikkati çekti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup

Poyraz, 13 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı, engellilerin otomobil alımında yaşadığı zorlukları anlatan mektubunu da paylaştı. 

Mektupta, 2020 yılında 303 bin lira olarak belirlenen sınırın, 2021 yılında yüzde 9,11 artışla 330 bin liraya çıkacağına değinilerek, döviz kurlarında yaşanan yüzde 30'luk artış nedeniyle otomobil fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekiliyor.

Mektupta, iki çözüm önerisi de sunuluyor:

Engelliler için alım bedeli üst sınırı kaldırılmalıdır. Bu şekilde fiyat artışlar vb. nedenlerle yaşanan sorunlar aşılabilir.

Ağır engellilerin araç alımı ve kullanımında bazı yeni kurallar getirilmeli, trafik denetimleri artırılmalı, hakkında kötüye kullanımının önüne mutlaka geçilmelidir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU