CDC'den zombi kılavuzu: "Şimdi gülebilirsiniz ama gerçekleşirse okuduğunuz için mutlu olacaksınız"

Karakol ve itfaiye de dahil olmak üzere acil durumda iletişim kurulacak kişilerin listesini çıkarmanın büyük faydası dokunabilir

Dünyaca ünlü AMC dizisi The Walking Dead, olası bir zombi salgınında dünyada neler yaşanabileceğini konu alıyor (IMDb)

Hollywood filmlerine göre, tüm dünyanın çöküşün eşiğine gelmesi için insanları yürüyen ölülere dönüştüren bir virüs yeterli. Ayrıca koronavirüs salgınının bu yıl gösterdiği gibi, hastalıklar kontrolden çıkabiliyor ve uzak mesafelere hızla yayılabiliyor.

Bu nedenle ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC), bir zombi salgını durumunda ne yapılması gerektiğine dair kılavuzu var.

CDC'nin Halk Sağlığı Hazırlık ve Müdahale Dairesi’nin eski müdürü Ali S. Khan, 2011’de olası zombi salgını için uyguladıkları protokolleri açıklamıştı.

"Hazırlık 101: Zombie Kıyameti" başlıklı bir CDC blog yazısında Khan, şu ifadeleri kullanmıştı:

Şimdi gülebilirsiniz ama gerçekleştiğinde bunu okuduğunuz için mutlu olacaksınız. Çünkü belki nasıl hazırlanacağınıza dair bir iki şey bile öğreneceksiniz. Gerçek bir acil durumda kullanacaksınız.

Dr. Khan'a göre, CDC zombi salgınına, herhangi bir hastalığa veya virüs tehdidine verdiği yanıtın aynısını verecek ve aynı teknik yardımı sağlayacak:

Bu yardım; konsültasyon, laboratuar testleri ve analizi, hasta yönetimi ve bakımı, temasların takibi ve enfeksiyon kontrolünü (izolasyon ve karantina dahil) içerebilir.

Dr. Khan ayrıca, zombi salgınıyla karşı karşıya kalan yuttaşların evinde acil durum çantası bulundurması gerektiğini söylüyor. Doktora göre bu çanta, zombilerden kurtarılmış bir kamp bulmadan önceki ilk birkaç günü geçirmenizi sağlayacak malzemeleri içermeli.

Zombi acil durum kitinde bulunması gerekenler şu şekilde:

- Kişi başına günde bir galon su

- Kolay bozulmayacak gıda stoğu

- Reçeteli veya reçetesiz İlaçlar

- Maket bıçağı, koli bandı, pille çalışan radyo

- Sanitasyon ve hijyen araçları

- Her aile üyesi için battaniye ve kıyafet 

- Pasaport, doğum belgesi, ehliyet gibi önemli belgeler

- Kesikler ve ısırıklar gibi temel yaraları tedavi etmek için ilk yardım malzemeleri

Acil durum kitinin yanı sıra yurttaşların yaşadıkları bölgede depremler veya seller gibi acil durumlardan hangilerinin meydana gelebileceğini öğrenmesi de önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylece kişilerin, aileleriyle birlikte güvenle toplanabileceği veya insanları tahliye edebileceği bir buluşma yeri seçmesi mümkün hale gelebilir.

Ayrıca karakol ve itfaiye de dahil olmak üzere acil durumda iletişim kurulacak kişilerin listesini çıkarmanın da büyük faydası dokunabilir.

Dr. Khan son olarak da zombilerden güvenle uzaklaşmanızı sağlayacak bir tahliye rotası çizmenizi öneriyor:

Bu planı sel, deprem veya başka bir acil durumda da uygulayabilirsiniz.

 

Independent Türkçe, Daily Express, CDC blog

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU