DEVA Partisi'nden Engelliler Günü'ne ilişkin açıklama: "Engellenen Bireyler" olmalarının önüne geçeceğiz

Partiden yapılan açıklamada, ""Engelli birey yoktur, bütün bunları yapması engellenen bireyler vardır" denildi

Fotoğraf: Pixabay

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Partinin Sosyal Politikalar Başkanı Elif Esen tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de Ulusal Engelli Veri Tabanı’na göre engelli birey sayısının yaklaşık 1 milyon 600 bin olduğu, ancak resmi olmayan rakamlara göre Türkiye’de engelli oranının yüzde 13 ve engelli sayısının 9 milyon olduğunun düşünüldüğü anımsatıldı.

Engelli çocukların sayısının ise yaklaşık 3 milyon olduğunun belirtildiği açıklamada, "Engelli bireyler toplum hayatında, sosyalleşmekte zorluk çekmekte, dışlanmaya maruz kalabilmekte, yeterli eğitim imkanlarına kavuşmakta, çalışma hayatına, üretime dahil olmakta güçlükler yaşamaktadır" denildi.

"Engellenen Bireyler’ olmalarının önüne geçilecek"

"Engelli birey yoktur, bütün bunları yapması engellenen bireyler vardır" denilen açıklamada, DEVA Partisi'nin, engelli bireyleri kısıtlayan yaşam şartlarını iyileştirileceğini ve onların ‘Engellenen Bireyler’ olmalarının önüne geçileceği vurgulandı.

Engelli çocukların eğitiminin önemine vurgul yapılan açıklamada, "Sürdürülebilir ve nitelikli eğitim, rehabilitasyon, sosyal hizmet ve desteklerle çocuklarımızın ‘toplumsal uyum kapasitelerini’ arttıracağı" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Ekonomik şartları yetersiz aileler için şartları çok zor olan özel gereksinimleri lütuf olarak görmeyecek, akranları ile fırsat eşitsizliği yaşayan çocuklarımızın haklarına erişimlerini sağlayacağız.

Engelli çocuğu olan ve aynı zamanda çalışmak zorunda olan tek ebeveynlere özel destek ve izinler sağlayacağız.

Rehabilitasyon kurumlarından yetersiz maaşları sebebiyle ayrılan uzman kayıplarının önüne geçecek, eğitimcilerin kapasitelerini arttıracağız.

Alanda hâkim olan siyasi kayırmacılık, torpil ve haksızlıkların önüne geçecek, gerçek teşhis ve muayeneye dayanmayan engelli raporlarını ve beraberinde alınan haksız devlet desteklerini durduracağız. Şeffaf ve adil bir raporlama sistemi uygulayacağız.

Üniversiteye giriş sınavlarında engelliler ve otizmli çocuklarla, sağlıklı çocukların aynı sınava tabi tutulmasıyla yaşanan hak kayıplarının önüne geçeceğiz.

Yapacağımız düzenlemelerle özel yeteneklerini ön plana çıkaracak, mesleklenmelerini destekleyecek bir seçme sistemi uygulayacak, eğitime erişimlerini sağlayacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU