Açıklama var, görüntü yok: Cezayirlilerin "Cumhurbaşkanı nerede" sorusu yine havada kaldı

Ülkenin kritik bir dönemden geçtiği sırada yaşanan uzun süreli ayrılık soru işaretlerine yol açıyor

Abdulmecid Tebbun, Aralık 2019'da yapılan seçimlerle iktidara gelmişti (AFP)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi için Almanya'ya giden Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un son durumuna dair bir açıklama geldi.

Ekim ayında hastalığa yakalanmasının ardından önce kendisini karantinaya alan, ardından tedavi için Almanya'ya götürülen Tebbun'dan uzun süre haber alınamaması soru işaretlerine yol açmıştı.

Ofisinden en son 15 Kasım'da yapılan açıklamada, Tebbun'un tedavisinin sona erdiği ve bazı sağlık testlerinden geçirildiği kaydedilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak uzun süredir gözlerden uzakta olan Tebbun'un bu yokluğu hem siyasi alanda hem de halk nezdinde merak konusu olmuştu.

Cumhurbaşkanının ülkeyi idare edemeyecek durumda olması halinde azledilmesini öngören anayasa metninin Tebbun'un uzun süredir kamuoyu önüne çıkmaması nedeniyle uygulamaya konması yönünde çağrılar da gündeme gelmişti.

Middle East Monitor sitesinin haberine göre Cezayir Cumhurbaşkanlığı ofisinden pazartesi günü yapılan son açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle tedavi gören Tebbun'un hastaneden ayrıldığı ve "önümüzdeki günlerde" ülkesine döneceği bildirildi.

Açıklamada, 75 yaşındaki Tebbun'un nekahet döneminin kalanını Almanya'da geçireceği belirtildi.

Tebbun'un hastaneye kaldırılması, Abdulaziz Buteflika'nın 20 yıllık iktidarına geçen yıl nokta koyan kitlesel sokak gösterilerinin ardından yeni bir sayfa açılmasına dair kritik kararların alındığı bir döneme denk geldi.
 


Aralık 2019'da yapılan seçimlerle iktidara gelen Tebbun, cumhurbaşkanlığı süresini sınırlayarak meclise ve yargıya daha fazla yetki tanıyacak bir anayasa üzerinde çalışıyordu.

Tebbun tedavi için 28 Ekim'de Almanya'ya götürülürken, yokluğunda 1 Kasım'da yapılan ve yüzde 23,8 gibi rekor düzeyde düşük bir katılımla gerçekleşen referandumda Cezayirliler yeni anayasaya onay vermişti.

Diğer taraftan küresel koronavirüs salgını, devlet harcamalarını finanse eden petrol ve doğal gaz gelirlerindeki azalmanın yol açtığı uzun vadeli zorluklarla karşı karşıya kalan Cezayir ekonomisini vurdu.

Ülkede şu ana kadar koronavirüs nedeniyle yaklaşık 84 bin kişi enfekte olurken, 2 bin 431 kişi de hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, Middle East Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU