İsveç bunu konuşuyor: "Öğrenciler mezuniyet balosuna katılabilmek için Kovid kapıyor"

Pandemide değişik bir yol izleyen İskandinav ülkesinin gündeminde liseliler var

İsveç'teki ölü sayısının diğer İskandinav ülkelerininkinden çok daha yüksek olması, uygulanan farklı stratejinin tepki toplamasına neden oldu (Oxiq/Wikipedia)

Polis raporuna göre, İsveç'in Östersund kentindeki lise öğrencilerinin organize bir şekilde kendilerine ve birbirlerine koronavirüs bulaştırdığından şüpheleniliyor. 

Özellikle Kovid-19'luları arayıp bulan gençlerin bunu ilkbaharda yapılacak mezuniyet balosu öncesinde sürü bağışıklığını sağlamak için yaptığı bildirildi. 

Östersund'un bağlı olduğu Jämtland bölgesinin öğrenci sağlığından sorumlu yetkililerinden Monica Sandström, devlet televizyonu SVT'ye şöyle konuştu:

İnanılmaz cahilce, diğer insanlara saygıdan tamamen yoksun bir hareket. Bunun sadece Stockholm'de olacağını düşünürsünüz ama burada, Jämtland'da da oluyor.

Diğer yandan polis, söylentileri destekleyecek bir kanıt bulamayınca soruşturmayı kapattı. 

Soruşturmanın başındaki Niklas Stjernlöf, "İhbar çok geneldi ve okul ya da öğrenci bilgisi verilmedi. Davacı yok, şüpheli yok, devam etmemizi sağlayacak bir şey yok" dedi.

Stjernlöf, öğrencilerin kendi iradeleriyle koronavirüs kapmasının suç olup olmadığından bile emin olmadıklarını da vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplumun belli bir kısmının hastalığı geçirmesi veya aşı olması durumunda sağlanan sürü bağışıklığı, geçmişte pek çok salgının bitişi anlamına gelmişti. Bu sayede hastalığı geçirmeyen ya da aşı olmayan insanlara da bulaşıcı hastalık geçmeyebiliyor. 

Ancak Kovid-19 konusunda sürü bağışıklığının henüz sağlanamayacağını belirten pek çok uzman bulunuyor. Antikorların vücutta uzun süre kalmaması ve hastalığın etkilerinin tam olarak bilinmemesi, bu uzmanların tezini destekliyor. 

10 milyonu aşkın insanın yaşadığı İsveç, katı tecriti zorunlu kılmayarak koronavirüsle mücadelede diğer ülkelerden ayrılsa da, sürü bağışıklığı deneyinin işe yaramadığı eleştirileri yapılıyor. 

Ülkede 243 bine yakın vaka saptanırken 6 bin 681 kişinin ölüm sebebi, yeni tip koronavirüs olarak kayıtlara geçti.


Independent Türkçe, Sputnik News

DAHA FAZLA HABER OKU