Sosyal güvenlik uzmanı Erdursun yeni kısıtlamaları değerlendirdi: "Kısa çalışma ve ücretsiz izinler kabusa döndü"

Erdursun’a göre pandemi önlemleri kapsamında yeniden kapanma kararı alan işletmelerde çalışanların birçoğu hiçbir haktan faydalanamayacak. Nedeni ise belli tarihlerin kriter olarak açıklanmış olması

Kısa çalışma ödeneği ile ücretsiz izin aylığından kimlerin faydalanacağı merak konusu oluyor / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının yeniden tırmanışa geçmesiyle alınan tedbirler kapsamında restoran ve kafelere sadece paket servisi izni verildi.

Sonuç olarak binlerce kafe, restoran ve eğlence merkezi geçici süreyle ya kapandı ya da işlerini minimuma indirdi.

Yapılan açıklamalarda kısıtlamalardan etkilenen işletmelerin yeniden kısa çalışma ödeneğine veya ücretsiz izin aylığına başvurabileceği belirtildi.

Ancak sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun'a göre uygulamada ciddi sorunlar yaşanıyor.

Erdursun, yeni kararların uygulamasında bazı tarihlerin belirlendiğini, bu tarihlerin dışında kalanların bir şekilde haktan faydalandırılmadığını öne sürdü.

Erdursun'un verdiği bilgiye göre bu tarihler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından pandemiye karşı iş yaşamına dair alınan önlemlerin kabul ettiği 17 Nisan 2020 tarihi ile normalleşme kararıyla kısıtlamaların kaldırıldığı 30 Haziran 2020 tarihi.

özgür.jpg
Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Madde madde kimler faydalanamıyor?

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Kısa çalışma ve ücretsiz izinler kabusa döndü" ifadesini kullanan Erdursun, bu tabiri kullanmasının nedenlerini maddeler halinde sıraladı.

1-)  1 Temmuz 2020 sonrası açılmış işletmeler Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) başvurusu yapamıyor.

2-) 1 Temmuz 2020 öncesi açılmış bir gün yani 30 Haziran 2020 öncesi hiç kısa çalışma ödeneği başvurusu yapmamış işletmeler yeni başvuru yapamıyor.

Pandeminin ilk sürecinde kendi imkanlarıyla süreci götürmeye çalışan firmalar böylece haktan faydalanamamış olacak.

3-) 30 Haziran 2020 öncesi kısa çalışma ödeneği yapılmış ancak başvuru listesinde ki işçilere ilave yapılamıyor.

Yani diyelim ki adam işveren o tarihte 50 çalışanından 30'u için başvurmuş şimdi ise hepsi için başvurmak istiyor, bu kabul edilmiyor. O tarihte hangi işçilerin adı verildiyse ancak onlar için başvurabiliyor.

4-) 17 Nisan 2020 sonrası işe giren işçiler için nakdi ücret olarak da adlandırılan ücretsiz izin aylığı başvurusu yapılamıyor.

5-) 17 Nisan 2020 sonrasında işe girenler ücretsiz izne çıkartılıyor, bir bile kuruş alamıyor.

Bu kişiler tam anlamıyla ücretsiz izne çıkarılmış olacak. Ücretsiz izin aylığı adı altında verilen 1168 lirayı bile alamayacak.

Onbinlerce kişi bu kriterler nedeniyle haktan faydalanamayacak

Son önlemlerden en az 150 bin işletmenin ve 500 bin çalışanın etkilendiğini söyleyen Erdursun, söz konusu kriterlerden dolayı onbinlerce çalışanın hiçbir haktan faydalanamayacağını dile getirerek şöyle konuştu:

Örneğin deniyor ki 17 Nisan sonrası işe girip ücretsiz izne çıkarılanlar ücretsiz izin aylığından faydalanamayacak. İyi de hizmet sektörü sirkülasyonun en çok olduğu iş dallarından biri. İşletmeler arasında sürekli elaman hareketliliği olur. Adam 17 Nisan sonrası işe girdi diye şimdi para alamayacak. İşyeri kapanmış olan bu insanlar ortada kalmış oldu.

"Erdoğan'ın açıklaması hayal kırıklığı yarattı"

Özgür Erdursun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin aylığı alamayanlar konusunda açıklama yapmasının ve yeni uygulamaları açıklamasının beklendiğini ancak herhangi bir açıklama yapmamasının çalışanlar arasında hayal kırıklığı yarattığını öne sürdü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU