Avustralya askerlerinden bir skandal daha: Öldürdükleri Taliban üyesinin protez bacağında bira içmişler

Yakın zamanda yayımlanan bir rapor, Avustralya özel kuvvetlerinin 39 sivili kasten öldürdüğünü ortaya koymuştu

Özel kuvvetlerin Afganistan'da öldürdüğü bir Taliban üyesinin protez bacağından bira içen bir asker (Guardian)

Afgan sivilleri öldürdükleri resmi raporlarla gün yüzüne çıkan Avustralya özel kuvvetlerinin Afganistan günlerine dair yeni bir skandal ortaya çıktı.

Afganistan'da görev yaptıkları sırada 39 sivili öldürdükleri raporlarla ortaya konan Avustralya kuvvetleriyle ilgili Guardian'ın ele geçirdiği fotoğraflarda, üst düzey askerlerin ölmüş bir Taliban üyesinin protez bacağında bira içtiği görüldü.

2009'a ait bir dizi fotoğraftan birinde, Uruzgan vilayetinin başkenti Tirin Kot'ta Avustralya'nın özel kuvvetler üssünde açılan ve "Fat Lady's Arms" (Şişman Hanımın Kolları) olarak bilinen izinsiz bir barda kıdemli bir askerin protez bacaktan içki içtiği, bir diğer karede de iki askerin bu bacakla dans ettiği görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı askerler, bu uygulamanın yüksek düzeyli yetkililer tarafından geniş ölçüde hoş görüldüğünü, hatta bazılarının bu işe dahil olduğunu söyledi. Ancak protez bacak gibi unsurlar, Avustralyalı askerlerin kendilerinde tutmak bir yana, savaş alanından çıkarması bile yasak nesnelerdi.

Fotoğraflara yansıyan bacağın Nisan 2009'da Uruzgan'da SASR 2 filosunun iki yerleşkeye ve bir tünel kompleksine düzenlediği saldırı sırasında öldürülen bir Taliban şüphelisine ait olduğuna inanılıyor.

İddiaya göre savaş alanından alınıp bahsi geçen bara konan bacağın burada ziyaretçiler tarafından bazen içki içmek için kullanıldığı belirtildi.

Guardian'a konuşan eski bir askerin anlattıklarına göre, daha sonra, Nazi Almanya'sında kullanılan askeri bir dekorasyon olan Demir Haç ile birlikte ahşap bir plakaya monte edilen bacağın birlik içinde gezdirilip durduğu ifade edildi.

Üst düzey komutanların bu barı Anzak Günü başta olmak üzere ara sıra ziyaret ettiklerini belirten asker, yetkililerin bu gelişleri sırasında bacağı ve ondan içki içme uygulamasını görmüş olacağını aktardı.

Yüksek rütbeli subayların protez bacaklardan içki içtiğine dair söylentiler, Avustralya özel kuvvetler topluluğunda uzun süredir dolaşıyordu. ABC ve başka yayın kuruluşları, bu bacağın varlığına ve ondan bira içme eylemlerine dair haberler yapmış ancak böyle bir davranış bugüne kadar fotoğraflarla kanıtlanamamıştı.
 

Askerler.jpg
Protezle poz veren askerler (Guardian)


Avustralya Savunma Kuvvetleri Genel Müfettişi'nin (IGADF) 4 yıllık bir soruşturmanın sonucunda hazırladığı ve Afgan sivillerin yasa dışı olarak öldürüldüğünü belgeleyen rapor geçen ay Avustralya Genelkurmay Başkanı General Angus Campbell tarafından açıklanmıştı.

Yüzlerce tanığın dinlendiği ve 25 askerin karıştığı 57 olayın incelendiği rapordaki bulguları değerlendiren Campbell, raporun bazı askerlerin "savaşçı kültürünün utanç verici kaydını" ortaya çıkardığını söylemişti.

Raporda yer verilen yasadışı cinayetlerin hiçbirinin "savaşın harareti içinde" tanımlanmadığını ve cinayetlerin bilinçli işlendiğine dikkati çeken Campbell, "Raporda faillerin olayları kafası karışmış veya istemeyerek yaptıklarına dair hiçbir bulgu yok" ifadesini kullanmıştı.

Elde edilen verilere göre ellerinde, Avustralya Savunma Kuvvetlerindeki (ADF) 25 personelinin ya suçları işlediğine ya da en azından ciddi suçlara karıştığına dair "inandırıcı bilgiler" olduğunu vurgulayan General Campbell, "Afganistan halkından, Avustralya Savunma Kuvvetleri (ADF) adına, Avustralya askerlerinin herhangi bir suçu için içtenlikle ve kayıtsız şartsız özür dilerim" demişti.

Raporu hazırlayan ADF Genel Müfettişi Tümgeneral Paul Brereton da meselelerin mahkemeye çıkmadan önce bile federal hükümetin, Afganistan'daki kurbanların ailelerine tazminat ödemesi gerektiğine inandığını bildirmişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU