Irkçı gruplar ABD için ulusal güvenlik sorunu

Time dergisi "öfkeden beslenerek beyaz ırkın üstünlüğüne inanan kişilerin" oluşum aşamalarını inceliyor

Fotoğraf: Jonathan Wıggs/Globe Staff

ABD merkezli Time dergisi, ırkçılığın tehlikeleri ve özellikle de beyaz ırkın üstünlüğüne inananların oluşturduğu tehlike ile ilgili bir makale yayımladı.

Time, ABD başkanlık seçimleri bitmiş olsa da arkasında bıraktığı kaos ve yankıların hala devam ettiğini ifade etti.

Beyaz ırkın üstün olduğunu düşünen grupların hayranlık beslediği Başkan Donald Trump'ın seçimleri kaybetmesinden önce bile hayal kırıklığı ve öfke bu hareketleri körükleyen şey oldu.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı ise uzun süredir bu hareketleri "güvenliği tehlikeye atan terör tehditleri" olarak görüyor.

Yazıyı kaleme alanlar, bir ırkın diğerlerinden üstün olduğuna inanan kişilerin grup olarak hareket ettiklerinde dikkat çektiklerini, ancak yakın tarihten alınan derse göre zararın çoğunun bireylerden kaynaklandığını belirtti.


"Yalnız Kurtlar"

Makaleye göre yaklaşık 40 yıl önce, Joseph Paul Franklin adındaki "yalnız kurt" çeşitli tüfeklerle ABD'yi dolaştı.

Siyahi erkekleri ve onlarla ilişki yaşayan beyaz kadınları, karma çiftleri ve Yahudileri öldürdü.

Franklin, insan hakları savunucusu Vernon Jordan'ı ve Hustler dergisinin yayıncısı Larry Flynt'ı ağır bir şekilde yaralayan keskin bir nişancıydı.

Yazıda, "Franklin'in davasıyla ilgili 'The Killer's Shadow: The FBI's Hunt for a White Supremacist Serial Killer' (Katilin Gölgesi: FBI'ın Beyaz Irkçı Bir Seri Katil'i Avlaması) başlıklı yeni kitabımızın geçmiş dönemden bir parça olduğunu söylemeyi çok isterdik, ancak Joseph Paul Franklin'in gölgesi bugün ufukta büyük bir şekilde görünüyor" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet yokken beyaz ırkın üstünlüğünü savunan kişiler, fikirlerini basılı materyallerle aktarmak zorundaydı.

1995 yılında Oklahoma City'de bulunan Alfred P. Murrah Federal Binası'nı bombalayan ABD'li terörist Timothy McVeigh'in kaçmak için kullandığı arabada dedektifler, 1978 yılında basılan The Turner Diaries adlı bir romanın sayfalarını bulmuştu.

Söz konusu kitap Aryan ırkının üstünlüğüne inanan bir grubun eylemlerini ve "baskıcı ABD hükümetine" karşı başlattığı gerilla savaşını anlatan, aşırı sağın son derece ırkçı ve Yahudi karşıtı bir metni olarak biliniyor.

ABD merkezli dergide, "Bu ırkçıların hepsinin eğitimsiz olduğu sonucuna varılmaması için romanın üniversite düzeyinde eğitim veren fizikçi William Luther Pierce III tarafından kaleme alındığına dikkati çekiyoruz. 1989 yılında çıkardığı Hunter adlı bir sonraki romanı ise baş kahramanın farklı ırklara mensup çiftlere ve sivil haklar savunucularına suikast düzenleyip 'Yahudi sorununu' çözmek için bir kampanya başlatmasını konu alıyor. Pierce bu kitabını Joseph Paul Franklin'e ithaf etti" ifadelerine yer verildi.


Sebepleri anlamak

Yazının devamında ise, şu ifadeler yer aldı:

Bugün, kişinin öz geçmişinde ve psikolojisinde ipuçları arayan FBI Davranış Analizi Birimi'nin yardımıyla 1980'de yakalanan Franklin gibi katillerin insanları öldürme sebeplerinin çoğunu anlayabiliyoruz.

Her türlü seri katilin büyük bir çoğunluğunda görüldüğü gibi Franklin de istismarcı ve bozuk bir aile ortamından geliyordu ve üstünlük ve hak sahibi olma duygusuyla çatışan ve en az bu duygular kadar güçlü olan derin bir yetersizlik duygusunu içinde barındırıyordu.

Sürekli devam eden bu ikili çatışmaya insanlara karşı empati eksikliği ve kişisel başarı ya da ayrıcalıkları olmadığı için genel olarak topluma öfke besleme şeklinde ortaya çıkan üçüncü bir unsur eklendi. Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan gruplardaki ve neo-Nazi hareketlerindeki her üyeyi psikolojik bir incelemeye tabi tutmamış ve bunların büyük bir çoğunluğunun Franklin'in yaptığı şiddet eylemlerini yapmayacaklarını düşünsek de, Franklin'in bu psikolojik tanımının onlara da uyduğunu vurgulama eğilimindeyiz.

İşin korkunç olan tarafı bu insanlardan hangisinin ırkçı bir eylemde bulunmaya meyilli olduğunu bilmemek. Virginia'nın Charlottesville sokaklarında 'Yahudiler bizim yerimizi alamayacak!' ya da 'Kan ve toprak' (tarihi Nazi Almanyasına dayanan bir slogan) şeklinde slogan atarak kimin yürüyüş yapacağını veya kimin 2015 yılının Haziran ayında Güney Carolina eyaletindeki Charleston'da Emanuel Afrikan Metodist Episkopal Kilisesi'ndeki Dylann Roof gibi Franklin'in yolunu izleyerek 'yalnız kurta' dönüşeceğini ve kendisi için çizdiği kaderi ölümcül bir şiddet ile tamamlayacağını önceden kestirmek zor.

Ülkenin güneyinde büyüyen Franklin ilk aydınlanmasını yerel bir kütüphaneden çaldığı Hitler'in Mein Kampf adlı kitabını okuduğunda yaşadı. Bu da onu Ku Klux Klan (KKK), Nasyonal Sosyalist Beyaz Halk Partisi ve Ulusal Eyalet Hakları Partisi gibi nefret gruplarına sürükledi.

Franklin bu grupların ideolojilerinden ve inanç sistemlerinden kesin bir şekilde etkilenmiş olsa da, bu örgütlerin bir paranoya karışımı olduğunu -nitekim yapıları, soruşturma kurumlarının izlemesini, içeri sızmasını ve bilgi edinmesini kolaylaştırmıştı- ve çok konuşup az icraat yaptıklarını düşündüğü için bu örgütlerden çıktı.


Medyatik gelişim

Time dergisine göre "Franklin'in zamanı ile şu an yaşadığımız zaman arasındaki farklar nelerdir? O zamanlar, aynı haberleri kitle iletişim araçlarından alıyorduk. Bugün kendi haber kaynağımızı ve "gerçeğin" özel versiyonunu seçebiliyoruz. O zamanlar ırkçılar, büyük ölçüde nefret içerikli edebi kitapların kişisel bir şekilde dağıtılması ve bireysel temaslar aracılığıyla toplanıyordu. Ancak günümüzde internet, herhangi bir örgütsel yapıya ihtiyaç duymadan nefret dolu sözleri ve fikirleri yaymak için etkili bir araç olarak kabul ediliyor."

Günümüzdeki iletişim ve sosyal medya siteleri ortamında ırkçı fikirler yazılabiliyor ve geniş kitlesi olan bir platforma ya da web sitesine sahip olan ve burada amaçlarını, yapmak istediği şiddetin türünü ve hangi grubun hedef alınması gerektiğini belirten bir birey tarafından şiddet çağrıları yayımlanabiliyor.

Ardından şiddeti uygulama kısmı doğrudan iletişim kurmadan kimliği belirsiz kişilere yani yalnız kurtlara bırakılıyor.

ABD merkezli dergiye göre, "İster nefret besleyen pervasız bir kişinin çığlığı olsun, ister kendi çıkarları için öfke ve kutuplaşmaya sebep olan siyasi bir liderin sözleri olsun, kelimeler oldukça önemlidir. Yapılan son seçimlerin de gösterdiği gibi toplumumuz o kadar bölünmüş durumda ki kelimeler her kesim için tamamen farklı bir anlam taşıyor. Nüfusun yarısı için farklılık 'sosyal ilerleme' anlamına gelirken diğer yarısı 'Bu benim için geçerli değil' diyor."

Time makalesi, şu sözler ile son bulunuyor:

Böyle bir atmosferde dışlandığından ve aşağılandığından şikayet eden kişilere açıklama, gurur ve umut verebilecek, onlara kendilerinden daha aşağıda ya da kendilerinin bulunduğu konumdan sorumlu birilerinin olduğunu hissettiren, kendilerine üstünlük ve intikam vaadinde bulunan her hareket etkili ve tehlikeli bir güçtür.

Ülkedeki en yüksek makamlara adaylığını koyan kişilerin beyaz ırkın üstün olduğu fikrini reddetmesine ihtiyaç duyulan bu gergin atmosferde, sürekli bilinçli ve tetikte olmak gerekiyor.

Ülkenin başkanını değiştirmek, ırkçılık, etnik üstünlük ve diğer radikalizm ve iç terörizm sorunlarını çözmek için tek başına yeterli değil. Joseph Paul Franklin'in hayaleti hala topraklarımızda kol geziyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Arabia 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU