İran Press TV: Muhsin Fahrizade suikastinde kullanılan silah İsrail yapımı

İran'daki İngilizce yayın yapan Press TV, üst düzey İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade’ye geçen hafta yapılan suikastte İsrail yapımı bir silahın kullanıldığını duyurdu

Muhsin Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti / Fotoğraf: AFP

Press TV'ye açıklama yapan bir kaynak, "Terör eyleminin gerçekleştiği yerden toplanan silah İsrail askeri sanayisine ait logo ve teknik özellikler taşıyor" dedi.

İran dini liderinin üst düzey danışmanı Kamal Harrazi ise üst düzey bilim insanının öldürülmesine "hesaplı ve kararlı" bir tepki vereceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı zamanda İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi başkanı olan Harrazzi yaptığı açıklamada, "Şüphesiz İran, Muhsin Fahrizade'yi İran milletinden koparan suçlulara düşünülmüş ve kararlı bir cevap verecektir" dedi.

Batılı ülkeler ve İsrail uzun süredir Fahrizade'nin İran'ın gizli nükleer silah programını yönettiğinden şüpheleniyorlardı. Fahrizade Cuma günü Tahran yakınlarındaki bir otoyolda pusuya düşürüldü ve arabasında öldürüldü.

Kayhan gazetesinden “Hayfa’ya saldırı” çağrısı

İranlı dini liderler ve askeri yetkililer bilim insanının öldürülmesinden İsrail'i suçladı. İran 2010'dan bu yana suikaste kurban giden İranlı nükleer bilim insanlarının ölümünden İsrail'i sorumlu tutuyor.

İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu'nun makamı Fahrizade'nin öldürülmesiyle ilgili açıklama yapmadı. İsrailli bakan Tzachi Hanegbi Cumartesi günü suikasti kimin gerçekleştirdiğini bilmediğini söyledi.

İran'da baş editörü dini lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından atanan sertlik yanlısı Kayhan gazetesi, Fahrizade'nin öldürülmesinde İsrail'in rolü kanıtlanırsa İsrail'in liman kenti Hayfa'ya saldırı çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU