Bilim dünyasından beyin yaşlanmasına ilginç çözüm: Dışkı nakli

Yaşlı donörlerden dışkı nakledilen genç fareler, "bilişsel işlevleri açısından yaşlı fareler gibi davranmaya başladı"

Araştırmalar, yaşlanma sürecinin bağırsak mikrobiyotamızdaki yaşa bağlı değişikliklerle ilişkili olabileceğini gösteriyor (Unsplash)

Bağırsak ve beynin, diğer bir deyişle bağırsak bakterileri, mikrobiyom ve beynin, yakından ilişkili olduğunu biliniyor. Zira beyin-bağırsak eksenindeki mikrobiyom, insanların iştahını, ruh halini, uyku düzenini ve kilosunu etkiliyor.

Şimdiyse yeni bir araştırma, dışkı naklinin beynin öğrenme ve hafızayla ilgili bağlantılarını canlandırabileceğini ortaya koydu.

Doğu Anglia Üniversitesi, Floransa Üniversitesi ve Norwich Quadram Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi fareler üzerinde yürüttüğü çalışmada daha yaşlı farelerden genç farelere dışkı nakli yaptı.

Naklin bağırsak mikrobiyomlarını değiştirdiği ve uzamsal öğrenmeyle hafızayı etkilediği saptandı. Labirent testine tabi tutulan genç farelerin hafızasının ve uzamsal öğrenme yetisinin bozulduğu görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanında beynin öğrenme, hafıza ve ruh halinden sorumlu kısmı hipokampustaki sinir iletiminde de değişiklikler meydana geldiği tespit edildi.

Doğu Anglia Üniversitesi’nin Norwich Tıp Okulu'ndan Dr. David Vauzour, "Araştırmalar, yaşlanma sürecinin bağırsak mikrobiyotamızdaki yaşa bağlı değişikliklerle ilişkili olabileceğini gösteriyor" dedi ve ekledi:

Son dönemde, 'bağırsak-beyin ekseni' diye bilinen bağırsak ve beyin arasındaki iki yönlü iletişimin varlığı, davranışsal ve bilişsel işlevi şekillendirmede önemli bir aktör olarak görülüyor.

Yaşlanan beyinler, dışkı nakliyle yenilenebilir mi?

"Araştırmamız, yaşlı bir donörden genç bir alıcıya yapılan dışkı naklinin bağırsak mikrobiyotasının bileşiminde yaşa bağlı değişim yarattığını gösterdi" diyen Dr. Vazour, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kısacası, genç fareler bilişsel işlevleri açısından yaşlı fareler gibi davranmaya başladı.

Floransa Üniversitesi'nden Profesör Claudio Nicoletti ise "Genç donörlerden yapılacak transplantasyon, yaşlı alıcılarda bilişsel işlevi yeniden sağlayacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak bulgular, bağırsak mikrobiyomundaki yaşa bağlı değişimlerin, merkezi sinir sisteminin bileşenlerini değiştirebileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Bu da bağırsak-beyin ekseninin yaşlanmadaki önemini vurguluyor ve yaşlılarda bilişsel işlevleri ve yaşam kalitesini iyileştirmek için mikrobiyotayı ‘gençleştirmeyi’ amaçlayan tedaviler tasarlamak için güçlü bir temel sağlıyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU