Yeni Şafak yazarı: Borsa İstanbul’un hisseleri daha önce de satılmıştı

“2015’te böyle bir satış Avrupa’ya yapılınca, CHP’den kılını kıpırdatan olmamış tabii”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Varlık Fonu bünyesinde bulunan Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katarlılara satılmasına yönelik devam eden tartışmalarla ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı. Acet, söz konusu payın daha önce de Avrupalılara satıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Acet, bugünkü köşe yazısında Borsa İstanbul’un kısmi satışıyla ilgili şunları yazdı:

Türkiye Yatırım Ajansı’nın verilerine göre, 2003 ila Eylül 2020 arasında Türkiye’ye gelen yabancı yatırım sıralamasında birinci sırayı Hollanda alıyor. Sıralamada Avrupa ülkeleri ve ABD, onuncu sıradaki Azerbaycan’ın önünde yer alıyor. Yani Katar, bu sıralamada ilk 10’da bile yer almıyor. Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun satışına gelince.

Anlaşmanın perde arkasında şöyle bir hikâye var: Borsa İstanbul’un bugün Katar tarafından satın alınan yüzde 10 hissesi, 2015’te Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından satın alınmış olan hisseden oluşuyor. 2015’te böyle bir satış Avrupa’ya yapılınca, CHP’den kılını kıpırdatan olmamış tabii. Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nı Katar yerine yine Batı’dan bir ülke almış olsaydı, sizi temin ederim, yine sesleri çıkmayacaktı. Ama görüyorsunuz işte, işin içinde Katar olunca, işin içinde bir Arap sermayesi olunca, CHP açısından mesele “satılmış ordu” küstahlığına kadar gidebiliyor.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU