Babasının cenazesine kelepçeli götürülmüştü; AYM hak ihlali başvurusunu kabul etmedi

AYM, ÇHD'nin tutuklu genel başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın babasının cenazesine kelepçeyle götürülmesiyle ilgili yaptığı hak ihlali başvurusunu kabul edilemez buldu

Kasım 2017'den beri tutuklu olan Selçuk Kozağaçlı, babası Ayhan Kozağaçlı'nın 26 Ocak 2019'daki cenazesine elinde kelepçeyle katılabilmişti / Fotoğraf: Twitter

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin tutuklu genel başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, 26 Ocak 2019'da hayatını kaybeden babası Ayhan Kozağaçlı'nın cenazesine kelepçeyle götürüldü.

Kozağaçlı'nın babasının cenazesine kelepçeli götürülmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne(AYM) yaptığı başvuruda karar çıktı.

Yüksek mahkeme, Kozağaçlı'nın yaptığı hak ihlali başvurusunu kabul etmedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Törende yanındaki görevliye kelepçelendi

Kasım 2017'den bu yana tutuklu olan Kozağaçlı'nın mezarlıkta çekilen kelepçeli fotoğrafı, kamuoyunda büyük tartışma yarattı.

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden babasının Konya'daki cenazesine ring aracıyla götürülen Kozağaçlı, cenaze töreninde, yanındaki görevliye kelepçelendi. 

Hak ihlali başvurusu

Cenaze töreninde yakınlarıyla gereği gibi taziyede bulunamadığı için özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasının yanı sıra, adil yargılanma hakkının da ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Kozağaçlı'nın başvurusunda karar çıktı. 

AYM kabul edilemez buldu

Anayasa Mahkemesi, Kozağaçlı'nın başvurusundaki adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasını konu bakımından yetkisizlik gerekçesiyle, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasını da başvuru yollarının tüketilmemesi gerekçesiyle kabul edilemez buldu.

Yüksek mahkeme ayrıca, kamuoyunda tartışılan cenazedeki kelepçeli fotoğrafın ardından yapılan başvurunun dayanaktan yoksun olduğunu vurguladı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU