Kuzey Kore halka verdiği kumanyayı günlük 300 grama indirdi: Birkaç ay içinde kıtlık baş gösterebilir

BM Dünya Gıda Programı, önlem alınmazsa ülkede birkaç ay içinde kıtlığın baş gösterebileceğine dair uyardı

Kuzey Kore karneyle verdiği günlük kişi başı kumanya miktarını 300 grama indirdi / Fotoğraf: The Independent 

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore’nin karneyle verdiği günlük kişi başı kumanya miktarını 300 grama indirdiğini açıkladı.

Ülkenin son 10 yılın en kötü hasadını geçirdiğini açıklayan BM Dünya Gıda Programı (WFP), ülke halkının aylar içinde kıtlıkla karşı karşıya kalabileceğine dair uyarıda bulundu.

Bir senedir devam eden kuraklık, sıcak hava dalgası ve sel baskınlarının yanı sıra uluslararası ekonomik yaptırımların da ülkedeki kıtlığı körüklediği düşünülüyor.

Ülkedeki kıtlık seviyesi, Kuzey Koreli yetkililerin WFP’den ülkelerindeki gıda güvenliğini araştırmalarını istemesinin ardından ortaya çıktı.

Gıda açığının 1,36 milyon tona ulaştığı ülkede, nüfusun tahmini yüzde 40’ının, yani yaklaşık 10,1 milyon insanın, önümüzdeki sonbaharda yapılacak hasada kadar, yeterli gıdaya sahip olmadığı tahmin ediliyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nden uzman ekonomist Mario Zappacosta, yaptığı Nisan ayı değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Daha önce bu düşük gıda seviyelerine, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ulaşıyorlardı. Uluslararası toplum hızlıca harekete geçmezse, çocuklar, hamile kadınlar, emziren anneler gibi gruplar mağdur olacak."

BBC'ye konuşan Zappacosta, Kuzey Kore’nin bu yıl, düşük yağış miktarları, ardından gelen sıcak hava dalgası ve seller yüzünden ciddi bir şok yaşadığını belirtti.

Öte yandan ABD, olası felaketlerden Kuzey Kore hükümetini sorumlu tutuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, rejimin yasadışı nükleer ve silah programını geliştirmek için kendi halkını sömürmeye, aç bırakmaya ve ihmal etmeye devam ettiğini ileri sürdü.

Tek parti yönetimindeki Kuzey Kore, yıllardır gıda üretimindeki sorunlarıyla mücadele ediyor.

Ülkedeki üretimin yüksek olduğu zamanlarda dahi, çoğu vatandaşın günde sadece 500 gram gıda aldığı, bunun da çoğunlukla pirinçten ve kimçi adlı geleneksel Kore yemeğinden oluştuğu belirtiliyor.

Ayrıca ülkede 1990'ların ortasında yaşanan büyük kıtlığın 3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU