Daily Mail: Facebook'tan para toplayan hücre, Kürtlerin elindeki IŞİD gelinlerini kaçırmaya çalışıyor

Britanyalı gazete, hücrenin operasyonunu görüntülediğini iddia etti

Suriye'deki kamplarda IŞİD'e bağlı yaklaşık 13 bin 500 yabancı uyruklu kadın ve çocuk olduğu tahmin ediliyor (Reuters)

IŞİD için para toplayan bir hücrenin, Suriye'deki IŞİD kamplarında tutulan cihatçı eşlerini kurtarmak için bir operasyon hazırlığında olduğu öne sürüldü.

Britanya'nın Daily Mail gazetesi örgüte çalıştığı söylenen ve Türkiye'de olduğu iddia edilen bir "bağlantıyla" iletişime geçtiğini yazdı.

Gazete, kimliği gizli tutulan muhabirler aracılığıyla operasyonu görüntülediğini de iddia etti.

IŞİD'in, çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) elinde bulunan kamplardaki gelinleri kaçırmak için Birleşik Krallık'ta internet üzerinden para topladığına yönelik iddialar ilk defa eylülde ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye'deki kamptan kaçırılan ve sonrasında Türkiye'ye geldiği düşünülen Sümeya Holmes'un, para toplama kampanyalarını yürütenler arasında olduğu öne sürüldü.

Holmes'un, Bosna Hersek'ten örgüte katılan ve ülkesinde hapis yatan bir cihatçının eşi olduğu düşünülüyor.

Ayrıca kendisinin eskiden Britanya'dan IŞİD'e katılan ve çatışma sırasında ölen bir cihatçıyla evli olduğu tahmin ediliyor.

İddialara göre Holmes, Facebook sayfasında kamplardan kaçmak için para yardımı isteyen burkalı kadınların fotoğraflarını paylaşıyor.

Paylaşımlardan birinde kamptaki bir kadın, elinde şu ifadelerin yer aldığı bir not tutuyor:

Esselâmun aleyküm. El Hol kampındayım ve PKK'dan kaçmak için 6 bin dolara ihtiyacım var. Herkesten imkanları doğrultusunda para yardımı yaparak bana destek olmasını rica ediyorum.

Holmes ise gönderinin altına şu yorumu yaptı:

Bu benim arkadaşım ve yardıma ihtiyacı var. Bana bu fotoğrafı dün gönderdi. Lütfen, durumunuz yoksa bile para verebilecek biriyle bu fotoğrafı paylaşın. Allah sizden razı olsun.

Holmes'un yayımladığı bir diğer paylaşımdaysa, burkalı bir kadın elinde şu ifadelerin yer aldığı bir kağıt tutuyor:

Ben El Hol kampındaki Müslüman kardeşinizim. Suriye Demokratik Güçleri'nin elinden kurtulabilmem için yardımınıza ihtiyacım var. Ne durumda olduğumuzu bir Allah biliyor. Desteğinize ihtiyacım var. Çocuklarımla kamptan kaçabilmek için 7 bin dolar gerekli.

Gazetenin iddialarına göre operasyonun görüntülenmesine ilişkin olaylar şu şekilde gelişti.

Daily Mail'a bağlı bir muhabir, Londra'nın güneyinde yaşayan, sonradan Müslüman olan bir uyuşturucu satıcısı kılığına girerek Holmes’la Facebook üzerinden para bağışı yapmak için iletişime geçti.

Holmes bağışı önce Bitcoin cinsinden istedi. Muhabir reddedince, bu sefer de terör örgütlerine gönderilen paraların aklandığı "hawala" sistemiyle bağışı göndermesini istedi.

Muhabir bu seçeneğe de yanaşmayınca Holmes, "Anas" lakaplı bir adama parayı nakit olarak verebileceğini söyledi.

Muhabir 4 bin 500 sterlin bağış yapmak istediğini belirtti.

Gazete için çalışan Londra'daki başka bir muhabir de Anas'la buluşmak için randevu ayarladı.

"Parayı zarfla mı getireyim?" diye soran muhabire Anas, "Evet, zarfla getir ama gelmeden 15 dakika önce bana haber ver" yanıtını verdi.

Bunun üzerine muhabir, A4 boyutunda bir zarfa para yerine çengel bulmaca kitabı yerleştirerek zarfı akaryakıt istasyonundaki bir noktaya bıraktı.

Sonrasında Anas'a zarfı bıraktığı yeri belirten bir mesaj ve fotoğraf gönderdi.

 

 

Gümüş renkli motosikletiyle istasyona gelen beyaz kasklı ve uzun sakallı bir adam, muhabirin belirttiği yere gitti.

"Paketi aldım, kontrol ediyorum" diye dönüş yapan Anas, kısa süre sonra muhabiri tekrar arayarak "Zarfta para yok, sadece kitap var ??? Dalga geçiyormuşsun demek ki" diye konuştu.

Muhabir, olaydan sonra Metropolitan Polis Teşkilatı'na ihbarda bulunudu. Teşkilattan bir sözcü dün gece ihbarın terörizmle mücadele birimi tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Gazete, olup biteni Anas'a anlatınca, adamın olaydaki rolünü inkar edip "Hayır, yanılıyorsunuz, ben paket falan almadım" diyerek telefonu kapattığını da iddia etti.

IŞİD üzerinde uzmanlaşan Harvard Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Vera Mironova, örgtün internetten para toplama kampanyalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Kamplardan kaçmak yaklaşık 18 bin dolara patlıyor. Bu kampanyaların başarısı, IŞİD'in internet üzerinden ne kadar yüksek miktarlarda para toplayabileceğini gösteriyor.

 

 

Indepedent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU