Antik Mısır mumyasını X ışınıyla tarayan bilim insanları sürpriz bir keşif yaptı

"Böyle bir çalışmaya her giriştiğinizde, güzel cevaplar alıyorsunuz. Ama sonra daha fazla soru sormanız gerekiyor"

Yetişkin bir kadının portresiyle mumyalanan 5 yaşındaki çocuğun ölüm nedeni bulunamıyor (Stuart R. Stock)

Bir kadının portresiyle süslenmiş Antik Mısır mumyası, arkeologlar için bir sürpriz hazırlamıştı: Ceset 5 yaşında bir kız çocuğuna aitti. 

Şimdiyse bilim insanları, mumya üzerindeki yüksek çözünürlüklü ve X ışınlı taramalar sayesinde gizemli cesede dair daha fazla şey öğrendi.

Mumyanın diş ve uyluk kemiğininin bilgisayarlı X ışını tomografisiyle (BT) incelenmesi, kız çocuğunun yaşını doğruladı ama kemiklerde ölüm nedenine işaret eden hiçbir travma belirtisi göstermedi.

Söz konusu taramalarda çocuğun kalıcı dişlerinden hiçbirinin çıkmadığı, boyunun 93,7 santimetre, sargılarının da 50 milimetre olduğu tespit edildi.

Yeni çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, yüksek yoğunluklu X ışınları sayesinde çocuğun karnına yerleştirilen gizemli bir nesne gördüklerini de açıkladı.

Yaklaşık 7 milimetrelik eliptik nesne, mumyanın karnı üzerindeki sargılarda bulundu ve "İlave  F" diye adlandırdı. Ayrıca X ışını kırınımı nesnenin kalsitten yapıldığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın başyazarı, Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde hücre ve gelişim biyolojisi araştırma profesörü Stuart Stock, çocuğun vücudunun mumyalama sırasında hasar görmüş, nesnenin de bu nedenle mumyaya yerleştirilmiş bir tılsım olabileceğini ifade etti.

Stock'un aktardığına göre rahipler, bu tür aksiliklerden sonra, ölümden sonraki yaşamda mumyalanan kişiyi korumak için, hasar gören bölgenin üzerine Antik Mısır'da kutsal sayılan bok böceği gibi bir tılsım yerleştiriyordu.

Profesör, yeni bulunan kalsit parçanın da bok böceği olabileceğini, zira hemen hemen aynı boyutta ve doğru pozisyonda olduğunu ifade etti.

Öte yandan Stock, nesnenin ayrıntılarını tam olarak görüntüleyemediklerini ve ne olabileceğini kesin olarak belirlemenin imkansız olduğunu ekledi:

Böyle bir çalışmaya her giriştiğinizde, güzel cevaplar alıyorsunuz. Ama sonra daha fazla soru sormanız gerekiyor.

Bunun yanında Stock, X-ışını kırınımının sağlam bir mumya üzerinde ilk kez bu çalışmayla kullanıldığını da vurguladı.

Science Alert'in aktardığına göre "Hawara Portresi Mumya No. 4" diye bilinen mumya, Northwestern Üniversitesi'nin sanat müzesindeki koleksiyonda tutuluyordu.

Mısır'ın Roma egemenliğinde olduğu MS 1. yüzyıldan kaldığı anlaşılan mumya, Antik Mısır bölgesi Hawara'da 1910 ve 1911 yılları arasında yapılan bir kazıda bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU