Flynn'in affedilmesi Trump'ın başkanlığında yanlış olan her şeyin özeti

Trump'ın siyasetle ilişkisini sürdürme şansı, ancak kimliğini Washington'a yabancı biri olarak yeniden oluşturmasıyla mümkün

ABD Başkanı Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'i affetme kararı tartışma yarattı (Reuters)

Donald Trump'ın Michael Flynn'i affetmesinin neredeyse nostaljik bir etkisi vardı: Resmi/yasal mekanizmaların çalışmasına izin vermeyi reddederken makamının yetkilerini sadakati ödüllendirmek ve bir şovmen edasıyla kendi egosunu okşamak için kullanan bir başkan.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın başkanlığını Michael Flynn gibi özetleyen başka biri var mı? Savunma İstihbarat Teşkilatı direktörü olduğu önceki görevinde Barack Obama dönemi yetkilileriyle çatışmış bir asker olarak Trump yönetimindeki rolü göz önüne alındığında Flynn, Trump'ın istediği iki şeyi sunuyordu: Orduya hayranlık gösterisi ve Washington'u değiştirmek isteyen bir yabancı olduğu hissi. Flynn'in ateşli bir Trump destekçisi haline gelen bir Demokrat olmasıysa albenisinin tuzu biberi oldu.

Flynn kısa süre sonra oyundan çıktı, Trump onu başkanlık geçiş sürecinde Rus yetkililerle yaptığı konuşmaların niteliği hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yalan söylemekle suçladı. Flynn daha sonra Robert Mueller'in 2016 seçimlerine Rus müdahalesine ilişkin soruşturmasının bir parçası olarak FBI'a yalan söylediğine dair suçlamayı kabul etti. Daha sonra fikrini değiştirdi, Trump'ın Adalet Bakanlığı da bu yıl aleyhindeki ceza davasını düşürdü. Flynn henüz hüküm giymemişti.

Trump tarafından kovulmadan önce yönetimde yalnızca üç haftadan biraz uzun süre kalmıştı. Başkan daha sonra araya bir süre mesafe koymuştu, ta ki Flynn Başkan'ın destekçileri arasında kendisine karşı büyüyen bir sistem tarafından haksızlığa uğratılmış masum bir adam olarak büyük ses getirdiğinde görevi tekrar üstlenene kadar. Dava, Trump'ın görev süresindeki her şeyden esintiler taşıyor. Bu, son 4 yılın bir özeti.

Beyaz Saray, afla ilgili açıklamasında, Flynn'i “2016 seçimlerini bozmak için koordine bir girişimde bulunan partizan hükümet yetkililerinin kurbanı” olarak nitelendirdi. Tarihi 2020 olarak değiştirirseniz, başkanın ekibi bu ay Joe Biden karşısındaki seçim yenilgisiyle ilgili düşünceleri hakkında konuşabilirdi. Açıklamada affın “masum bir adamın amansızca ve partizanca takip edilmesini” de sona erdireceği belirtildi. Bir kez daha, bu sözler başka kimle ilgili olabilirdi?
 


Bunun Trump için kişisel olduğunu her zaman biliyorduk ve bu af iki açıdan yerine ulaştı. Bu, sadık bir destekçiyi "ödüllendirerek" olası seçmenlerini yanında tutmasına olanak tanıyor. Ayrıca her şeyi kendisiyle ve tamamen meşru 2020 seçim sonucuna karşı verdiği mevcut ve kaybetmekte olduğu savaşla ilişkilendirebilir.

Başkanın elinde kalan ve makamından istediği nüfuzu elde edebileceği birkaç yoldan biri olduğu için başka aflar da bekleyebiliriz. Pew Araştırma Merkezi'ne göre imza attığı 28 af ve 16 ceza hafifletme kararıyla Trump, şu anda özel af yetkisini 44 defa kullanmış durumda ve bu herhangi bir modern ABD başkanınınkinden daha az. Doğrudan selefi, 212 af ve bin 715 ceza hafifletme kararıyla son onlarca yılda görülen en yüksek sayıya sahipti.

Demokratlar Flynn affına karşı öngörülebilir (hatta haklı sayılabilecek) bir tarzda yanıt verdi. Nancy Pelosi bunu, "Trump'ın başarısız başkanlığının ardından görevdeki son günlerini hukukun üstünlüğünü zayıflatmak için kullanmayı planladığının bir başka kanıtı" olarak nitelendirdi. Bu arada Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi başkanı Jerrold Nadler, affı "haksızca, karaktersizce ve Başkan Trump'ın hızla çöken mirasında bir leke daha" olarak nitelendirdi. Ki bu da Trump'ın bunu yapması için bir başka sebep. Trump'ın uzun vadede siyasetle ilişkisini sürdürme şansı, ancak kimliğini Washington'a yabancı biri olarak yeniden oluşturmasıyla mümkün.

İşte buradayız. Başladığı gibi sona eren bir başkanlık ve Flynn'in bedeninde son 4 yılı mükemmel bir şekilde özetleyen bir insan.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU