İran'da takasla serbest bırakılan akademisyenin tutuklanma nedeni İsrailli sevgili mi?

Ülkesine dönen genç kadın halk sağlığı yetkilileri ve Avustralya Savunma Kuvvetleri üyeleri tarafından karşılandı

Kylie Moore-Gilbert serbest kalmasının ardından böyle görüntülenmişti (AFP)

İran'ın 2018'de gözaltına alıp geçen gün takas anlaşmasıyla serbest bırakma kararı aldığı Britanya-Avustralya çifte vatandaşı Kylie Moore-Gilbert'i o dönem İsrailli bir sevgilisi olduğu için tutukladığı iddia edildi.

Avustralya basını, İranlı yetkililerin Moore-Gilbert'in partnerinin İsrail'den geldiğini öğrenmesinin ardından 2018'de Tahran Havalimanı'nda tutuklama kararı aldığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times of Israel gazetesinin Fairfax Media'ya dayandırdığı haberde, akademisyenin böyle bir bağlantısının İran nezdinde onun "İsrail ajanı" olabileceği ihtimallerine yol açtığı belirtildi.

Akademik bir konferans için gittiği ülkede tutuklanan genç kadın 10 yıl hapis cezasına çaptırılırken hem kendisi hem de Avustralya hükümeti ortaya atılan ithamların temelsiz olduğunu ifade etmişti.

Moore-Gilbert'in kısa süre önce İranlı yetkililerle Avustralya yönetimi arasında varılan ve Tayland'daki üç İranlı tutukluyla takas edilmesini öngören anlaşma uyarınca serbest kalmasına karar verilmişti.

Bu arada, İran'daki hapishaneden tahliye edildikten 24 saat sonra uçakla Canberra Havalimanı'na ulaşan Moore-Gilbert, halk sağlığı yetkilileri ve Avustralya Savunma Kuvvetleri üyeleri tarafından karşılandı.

Dışişleri Bakanı Marise Payne, 33 yaşındaki Moore-Gilbert'in Kovid-19 endişeleri nedeniyle karantina altına alınacağını söyledi.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU