İran'a saldırı söylentilerinin gölgesinde yaşanan suikastta ABD de eleştirilerin hedefinde

Yakın dönemde gündeme, Trump'ın İran'a yönelik bir saldırıdan son anda vazgeçtiği iddiaları ve İsrail ordusunun "teyakkuzda olduğu" söylentileri damga vurmuştu

Arabasında suikast saldırısına uğrayan Muhsin Fahrizade kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti (AFP)

İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinin yankıları sürerken, saldırı sonrası tepkiler ABD ve İsrail üzerinde yoğunlaşıyor.

IRNA haber ajansının haberine göre, saldırının ardından İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecid Taht-ı Revançı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ve BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Inga Rhonda'ya bir mektup gönderdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İranlı yetkili mektupta, "İsrail'in sorumlu olduğuna dair ciddi emareler taşıyan suikastta şehit Fahrizade'nin korkakça öldürülmesi, bölgemize zarar vermek, İran'ın bilimsel ve teknolojik gelişimini bozmak için yapılmış umutsuz bir girişimdir" ifadesini kullandı.

Fahrizade'nin öldürülmesinde ABD ve İsrail'i sorumlu tuttuklarını belirten temsilci, ülkesinin bu suikastı mümkün olan en güçlü şekilde kınadığını ifade ederken, BM Genel Sekreteri ile Güvenlik Konseyi'nden de "bu insanlık dışı terör eylemini şiddetle kınamalarını ve faillere karşı gerekli önlemleri almalarını beklediklerini" kaydetti.
 

Twitter.jpg
Mecid Taht-ı Revançı (Twitter)


Iran Press'in haberine göre Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Polanski de benzer suçlamalarda bulundu.

Polanski cuma günü New York Times (NYT) gazetesinin saldırıyla ilgili yer verdiği ve üç istihbarat yetkilisinin suikasttan İsrail'i sorumlu tuttuğu haberine atıfta bulundu.

Rus yetkili, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "New York Times analizinin söylediği şey, Amerika Birleşik Devletleri'nin yabancı siyasi suikastlara yeşil ışık yakmaya hazır olduğunun bir yansımasıdır" dedi.

ABD'nin böyle bir hamlede bulunduğu tezine işaret eden Polanski, "Bu, demokratik bir ülke için övünülesi bir iş değil" diye ekledi.

Diğer taraftan eleştirilerin hedefindeki ABD'de de saldırıya tepkiler gelmeye başladı.

Barack Obama'nın başkanlığı döneminde 2013-2017 arasında CIA Başkanı olarak görev alan John Brennan, Fahrizade suikastının bölgedeki anlaşmazlıkları alevlendirme riski taşıyan "bir suç ve pervasızca bir eylem" olduğunu söyledi.
 


Daily Mail'in haberine göre Twitter'da yaptığı paylaşımlarda suikastla ilgili kimin suçlanması gerektiğini bilmediğini belirten Brennan, "Fahrizade'nin öldürülmesi emrinin ya da eyleminin yabancı bir hükümetin işi olup olmadığını bilmiyorum. Böyle devlet destekli bir terör eylemi, uluslararası hukukun açık bir ihlali olur ve daha fazla hükümeti yabancı yetkililere karşı ölümcül saldırılar düzenlemeye teşvik eder" ifadelerini kullandı.
 


Öte yandan saldırının ABD'de yönetim devrine kısa süre kala gerçekleşmiş olması dikkat çekiyor.

Seçim yenilgisinin ardından 20 Ocak'ta koltuğunu Joe Biden'a devretmesi gereken Başkan Donald Trump'ın 12 Kasım'da İran'ın nükleer tesislerini vurmak için harekete geçmeyi planladığı ancak danışmanlarının uyarıları nedeniyle bu hamleden son anda vazgeçtiği iddia edilmişti.

Sonrasında da İsrail basınında, ordunun Trump'ın "İran'ı vurma ihtimaline" karşı hazırlandığı yönünde haberler yer almıştı.

Walla News gazetesinin haberinde, ABD'nin İran'ı vurma ihtimaline karşı İsrail ordusuna, Tahran'ın doğrudan ya da Suriye, Lübnan ve Gazze'deki İran'a yakın gruplar üzerinden İsrail'i hedef alabilecek saldırılarına karşı hazırlıklı olunması talimatı verildiği iddia edilmişti.


Independent Türkçe, IRNA, Iran Press, Daily Mail, AA

DAHA FAZLA HABER OKU