"Mossad'ın bir numaralı hedefi" öldürülünce İran intikam yemini etti: Tepelerine yıldırım gibi ineceğiz

Netanyahu zamanında Fahrizade'den bahsederken "Bu ismi unutmayın" demişti

İsrail Başbakanı Netanyahu, 2018'de İran'ın nükleer programına dair yaptığı sunumda Fahrizade'ye dikkati çekmişti (Reuters)

İran'ın nükleer programının önde gelen isimlerinden Muhsin Fahrizade'ye ülkesinde düzenlenen suikast saldırısının yankıları sürerken, bazı kaynakların İsrail'i işaret ettiği kanlı eylemin ardından Tahran'dan intikam sesleri yükselmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'ın nükleer programının mimarlarından bilim insanı Fahrizade'nin öldürülmesinin İsrail'in tuzağı olduğunu ve suikasta yanıtın uygun bir zamanda verileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında, Fahrizade'nin nükleer ve savunma alanındaki çalışmalarının yanında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda da araştırmalar yapan bir bilim insanı olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suikastın ardında İsrail'in olduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden ayrılmadan "kaos" hedeflediğini ifade eden Ruhani, "Birkaç hafta sonra baskı dönemlerinin sona ereceğini hissediyorlar ve dünyadaki şartları değiştirmeye çalışıyorlar. Hem bölgede istikrarsızlık oluşturmak hem de dikkatleri bu günlerde işgal altındaki topraklarda (Filistin) estirdikleri terör ve tehditlerden başka yöne çekmek istiyorlar" diye konuştu.

İsrail'in tuzağına düşmeyeceklerini vurgulayan Ruhani, "İran'ın düşmanları İran ulusunun ve yetkililerinin bu cinayeti yanıtsız bırakmayacak kadar cesur ve azimli olduğunu iyi biliyor. İlgili yetkililer, bu suçun yanıtını uygun bir vakitte verecektir. Halkımız, siyonist rejimin tuzağına düşmeyecek kadar akıllı ve bilgedir" dedi.

Üst düzey isimlerden sert tepkiler geldi

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Hüseyin Dehkan ise Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı ve İmam Hüseyin Üniversitesi fizik profesörü Fahrizade'nin öldürülmesine karşılık vereceklerini söyledi.

Sky News kanalının haberine göre Dehkan, ABD Başkanı Donald Trump'a atıfta bulunarak "Siyonistler, müttefiklerinin siyasi yaşamının son günlerinde tam anlamıyla bir savaş çıkarmak için İran'a yönelik baskıyı yoğunlaştırma ve artırma arayışında" dedi.

Askeri danışman, "Bu mazlum şehidin katillerinin tepelerine yıldırım gibi ineceğiz ve eylemlerinden pişmanlık duymalarını sağlayacağız" diye ekledi.

Associated Press'in (AP) haberine göre İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri de "intikamın acı olacağını" söyledi.

Bakıri, "kötü niyetli Siyonist varlığı acımasız bir eylemde bulunmakla" suçlarken, Fahrizade'nin ölümünün "İran savunma sistemine büyük bir darbe" olduğunu belirtti.

Saldırının hemen ardından yaptığı açıklamada İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de suikastta İsrail'in rolü bulunduğuna dair önemli emareler olduğunu kaydetmişti.

Mossad'ın hedefindeydi, Netanyahu "Bu ismi unutmayın" demişti

Diğer yandan New York Times (NYT) gazetesi saldırıyla ilgili haberinde, Fahrizade'nin İsrail istihbaratı Mossad'ın uzun süredir bir numaralı hedefi olduğunu yazdı. Haberde Mossad'ın Fahrizade'nin yardımcıları dahil son 10 yılda birçok İranlı bilim insanını hedef alan saldırıların arkasında olduğunun düşünüldüğü belirtilirken, son suikast öncesi neler yaşandığına dair bilgilere de yer verildi.

Fahrizade bir akademisyen olsa da eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimi sırasında CIA tarafından 2007'de yapılan uzun bir değerlendirmeye göre bu unvanın aslında gizli bir boyutunun olduğu öne sürülmüştü. Fizikçinin adı 2008'de ABD'nin mal varlıklarını dondurma kararı aldığı İranlı yetkililer arasında yer almıştı.
 


Bu süreçte İran "nükleer silah peşinde oldukları" yönündeki iddiaları sürekli reddederken, NYT'ye göre 20 yıl önce "nükleer silahlarla" ilgili olduğu öne sürülen Amad Projesi'ne dair İran belgeleriyle dolu bir depo 2018 başlarında İsrail'in gizli operasyonuyla soyulmuştu. Bu belgeler arasında Fahrizade ve onun çalışmalara dair bilgiler olduğu iddia edilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bu olaydan kısa süre sonra, Mayıs 2018'de operasyonla ilgili yaptığı ve televizyondan yayımlanan bir brifing sırasında Fahrizade'den bahsederken "Bu ismi unutmayın" demişti. Tahran'ın nükleer programıyla ilgili yalan söylediğini savunan Netanyahu, Fahrizade'nin de Amad Projesi'nin lideri olduğunu söylemişti.

Fars Haber Ajans ise Fahrizade'nin isminin Mossad'ın eline Birleşmiş Milletler'deki (BM) belgelerden geçtiğini aktarmıştı.



Independent Türkçe, New York Times, Sky News, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU