Ev sinemasında bu hafta: 90 yaşında bir suikastçı; Hatırla

Atom Egoyan'ın 2015 yılında yönetmen koltuğuna oturduğu Hatırla (Remember) adlı filmi; her anı sürprizlerle dolu, sürükleyici bir o kadar da dokunaklı bir yapım

Ermeni asıllı Kanadalı bir film yönetmeni olan Atom Egoyan, 1960 senesinde Türkiye'den Mısır'a göçmüş bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir.

Henüz üç yaşındayken Mısır'da yükselen milliyetçi dalgadan kaçmak için bu defa aile Kanada'ya yerleşmeye karar verir ve gençlik yıllarını tabiri caiz ise hep "bir yere ait olamama" ile "vatansız yaşama" hissiyatı içinde geçirir.

Bu sebeple; öğrencilik yıllarında senaryo yazmaya başlayan ve film dünyasında tanınan bir yönetmen olana dek birçok televizyon filmi ve kısa film çeken, çok sayıda enstalasyon yapan hatta opera bile yöneten ve çoğunlukla aile, kimlik, sürgün konularını işleyen Egoyan'ın çalışmalarında kültürlerarası bir kimlik arayışının izlerini ve kişisel hayatındaki göçmenlik duygusu yansımalarını her daim görmek mümkündür.

Pandemi süreci boyunca "Ev Hayat Dolu" sloganıyla yayın akışını güncelleyerek dünya sinemasının en prestijli filmlerini ekrana getiren Türkiye'nin kültür sanat kanalı TRT 2'de 29 Kasım Pazar günü saat 21.00'de yayınlanacak olan Atom Egoyan'ın yine bir kimlik arayışını oldukça çarpıcı bir şekilde ele aldığı Hatırla adlı filmini şimdiden ve mutlaka seyir listenize almanızı tavsiye ederim.


90 yaşında bir suikastçı; Hatırla

Yönetmen: Atom Egoyan / Oyuncular: Christopher Plummer, Kim Roberts, Amanda Smith, Martin Landau, Sean Francis, Howard Jerome, Henry Czerny, T. J. McGibbon, Liza Balkan, Mark Fisher, Michael Koras, Peter DaCunha, Daniel Kash, Duane Murray, Patrick Haye, James Cade, Sugith Varughese, Mary Walsh, Bruno Ganz, Brendan Gall, Joyce Rivera, Heinz Lieven, Lory Wainberg, Natalie Krill, Mark Roeder, Johnie Chase, Jessica Moss, Juan Carlos Velis, Philip Williams, Dean Norris, Natalie Charles, Janet Porter, Sofia Wells, Brendan Hennessey, Kayla Lorette, Jane Spidell, Stefani Kimber, Jürgen Prochnow, Nneka Elliott, Hazel Gorin, Ken Gorin, Douglas E. Davidson, Yvonne E. Davidson, Janine Davies, Colleen Giles, Joey Iachetta, Lou Israel, Mandi Knight, Jean Christophe Loustau, Evie Moores, Tammy-lynn Wilcox / Süre: 94 dakika
 


Başka Bir Dünya (The Sweet Hereafter, 1997) filmi ile Oscar adayı olan; Cannes, Berlin, Locarno, San Sebastian gibi birçok festivalden ödülle dönen Atom Egoyan'ın 2015 yılında yönetmen koltuğuna oturduğu Hatırla (Remember) adlı filmi; her anı sürprizlerle dolu, sürükleyici bir o kadar da dokunaklı bir yapım.

Senaryosunu Benjamin August'un yazdığı, Kanada-Alman ortaklığında çekilen film, geçmişini tamamen sıfırlamış bir adamın intikam ve hesaplaşma ile birlikte kendisi ile yeniden yüzleşmesini anlatmaktadır.
 


Filmde seyirciyi şaşırtacak detaylara değinmeden özetleyecek olursam; New York'ta bir huzurevinde yaşayan Amerikalı bir Yahudi olan Zev Gutmann, eşi Ruth'u çok yakın bir zamanda kaybetmiştir ve bunama belirtileri hayatındaki bu kayıp ile birlikte artmış, daha sık bellek kaybı yaşamaya başlamıştır.
 


Doksan yaşında bir Alzheimer hastası olan ve belki de ömrünün son günlerini yaşayan Zev eşinin kaybıyla da birlikte artık onu hayata bağlayan hiçbir şeyin olmadığını düşündüğü bir anda akranı ve görünürde kader arkadaşı olan Max'in kendisine verdiği bir mektupla hayatı yeniden şekillenir.

Tekerlekli sandalyeye mahkûm bir şekilde yaşayan Max ile Zev'i aynı kader ortaklığında birleştiren şey ise Auschwitz Toplama Kampı'dır.
 


Zev'in aksine her şeyi net bir şekilde hatırlayan ve Holokost'tan kurtulmuş olan Max, Zev'e verdiği mektupta Auschwitz'te onunla aynı koğuşta olduklarını ve Zev'in Ruth öldükten sonra o dönem koğuş amiri olan SS komutanı Rudy Kurlander'i bularak intikam için öldüreceğine dair ona söz verdiğini anlatır.


90'lık bir suikastçı

Eşi Ruth'a verdiği bu sözden aldığı motivasyon ile Auschwitz'de işlenen cinayetlerin intikamını almak üzere yola koyulan Zev böylelikle sessiz sedasız kaldığı huzurevinden kaçarak aradığı katili bulmak için yola koyulur.
 


Hafızası ile ilgili sorunlar yaşayan ve yaşlı bir adam olan Zev'e bu zorlu görevinde rehberlik edecek tek şey ise Max'ın adım adım ne yapması gerektiğini anlattığı talimatlarla dolu mektubudur.
 


Üstelik bineceği trenden onu karşılayacak taksilere, kalacağı otelden nerelerde alışveriş yapacağına, alışverişlerinde kullanacağı nakit paraya kadar her şey Max tarafından düşünülmüş ve hepsi Zev için organize olmuştur.
 


Max'in talimatıyla kolayca bir şekilde silah edinen ve sonrasında listede isim benzerliğinden dolayı hangisinin gerçek Rudy Kurlander olduğu belli olmayan dört kişi arasından doğru olanı bulana dek arayışa geçer.

Ancak Zev'in bilmediği tek şey intikam yolculuğunda en büyük düşmanının kendi hafızası olduğudur.
Belleğin kaçınılmaz intikamı
 


Yazar Aslı Erdoğan'ın da söylediği gibi "Bazen insana hiçbir şey hatırlamak kadar acı veremez."

Acıyla, hüzünle ve şiddetle beslenen filmin hikâyesinde Zev karakterine hayat veren Christopher Plummer'ın olağanüstü performansı onun umutsuzca düştüğü bu intikam yolculuğunda üstlendiği tehlikeli görevi oldukça inandırıcı kılıyor.
 


Seyirci ölümü hatırlamak ve unutmak arasındaki ikilimde bocalarken filmin sonunda çarpıcı bir intikam ile karşılaşıyor.

Atom Egoyan'ın bu filmi, klişe Holokost yapımlarından ayrılan özgün anlatımı ve hafızalardan silinmeyecek muhteşem bir oyunculuk başarısıyla benim şahsi sinema antolojimde unutulmayacaklar arasında yer alan bir çalışma.
 


Toplumsal hafıza ve bilinçaltının karanlık ormanları

Tüm dünyanın artık cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı, ne yazık ki ülkeler arasında ve toplumun kendi içinde artık ortak bir dil yakalamayı neredeyse nadiren başarabildiğimiz şu günlerde bilinçaltının karanlık ormanlarından uzaklaşmak için kendisine bir alternatif arayanlara önerebileceğim bir filmdir Hatırla.
 


Salgınlar, savaşlar, katliamlar, hırsızlık, yolsuzluk, her türlü komplo, yalan, şiddet ve sair hukuksuzluk unutuldukça normalleşir.

Bu yüzden bir toplumun siyasi tarihe olduğu kadar kendi bireysel tarihine ilişkin amnezisi, o toplumda yaşanan felaketlerin fitilidir.
 


Yönetmenin filmde altını çizdiği üzere; her birimiz kendi yaşam süremizde acılarımızla, yaralanmışlıklarımızla ve yalnızlıklarımızla ebedi bir sürgünde olan fanileriz.

Umarım hiçbirimiz, içinden geçip gitmekle içinde kalmak arasındaki ikilemle yaşadığımız hem gitmeyi ve dönmeyi hem de geri dönüşsüzlüğü hissettiğimiz şu zamanda müsterih olabiliriz.
 


Yaşadığımız dönemin tortuları sonrasında hatıraların geri dönüşünde, baş etmemiz gereken travmalarla boğuşmak ve her şeyden öte kendimizle yüzleştiğimizde utanacağımız şeylerle karşılaşma ihtimaline yönelik bilincimizi sıfırlamak zorunda kalmayız.

 

Haftanın diğer filmleri

40 Sticks

Yönetmen: Victor Gatonye / Oyuncular: Robert Agengo, Mwaura Bilal, Cajetan Boy, Andreo Kamau, Arabron Nyyeneque, Shiviske Shivisi, Ywaya Xavier, Maurice Amos, Varees Marko Aura, Johnson Gitau Chege, Karanja Dominic, Vicsey Victor Fame, Barret Jublak, Suleiman Juma, Thuo Kamau, Zawadi Kayyoh, Brian Kibochi, Dennis Chege Kuria, Godwin Kwach, Gerald Langiri, David Lomunyak, Dorcas Lucia, Mumbi Maina, Bruce Makau, Lincoln Mburu, Musa Mwaruma, Joshua Nderitu, Maina Wa Ndungu, Sam Ndungu, Jimmy Ngige, Moses Ngwiiri, Isaboke Nyakundi, Michael Odera, Ainea Ojiambo, Byron Otieno, Quincy Rapando, Nancy Riungu, Alvine Sikuku, Rodgers Wandhala / Süre: 92 dakika
 


Netflix'in Afrika Yapımı Suç ve Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren 40 Sticks adlı filmde; bir grup suçlunun hapishane otobüsleri yağmurlu bir gecede kaza yapıp ormanda mahsur kaldığında kendilerini vahşi hayvanlarla ve gölgelerde gizlenen gizemli bir katille savaşırken bulur.

On altı günde, beş farklı mekânda çekilen ve Nairobi'de geçen bu filmde sekiz idam mahkûmu, kendilerini nakleden hapishane aracı ormanda kaza yapınca ormanın derinliklerinde pusuya yatarak öldürülen çocuğu için adalet arayan ve bu uğurda suçlu ve suçsuz çevresindeki herkesin hayatı için tehdit oluşturan bir başka suçlu ile mücadele etmek zorunda kalır.


Ainu Mosir

Yönetmen: Takeshi Fukunaga / Oyuncular: Debo Akibe, Reiko Akiyama, Oki Dub Ainu Band, Jack Foster, Lily Franky, Yukio Fujito, Yuta Fujito, Fukiko Goukon, Jin Goukon, Hakase-Sun, Kikuko Hikawa, Masomi Hirasawa, Ryuji Hirasawa, Ryutaro Hirasawa, Daichi Hirono, Hiroshi Hirono, Koji Hoshi, Futoshi Ikabe, Ayako Inoue, Fusako Izawa, Shuichi Izawa, Keiko Katagiri, Shigetaka Katagiri, Masami Koizumi, Eun-Kyung Lee, Kenji Matsuda, Naofumi Matsuhashi, Tôko Miura, Takashi Nakajo, Kayoko Nishida, Masao Nishida, Takashi Numazawa, Oki, Fumie Pete, Toshihiro Pete, Masaki Saito, Kenji Sekine, Ken Shima, Emi Shimokura, Kanto Shimokura, Riwka Shimokura, Shinsuke Siiku, Saki Taira, Tomoko Taira, Kengo Takiguchi, Midori Toko, Shusei Toko, Sumio Watanabe, Eiko Yamamoto, Koji Yuki / Süre: 84 dakika
 


Netflix'in Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Ainu Mosir adlı filmde; Kuzey Japonya'da bir köyde yaşayan on dört yaşında hassas bir çocuk olan Kanto, babasının vefatıyla sarsılır.

Sonrasında, modernite ile geleneklerinden koparak değişen bir dünyada yerli kimliğiyle dolaşırken ve hayata tutunmaya çalışırken yakın zamanda ölen babasıyla manevi bir bağlantı kurmanın yollarını arar.

Yönetmenin anavatanı Hokkaido'da geçen filmde küçük çocuk bu arayışı sırasında bir gün Japonya'nın yerlisi olan Ainu halkı ile konuşmaları sırasında ölülerin dünyasına giden bir yol olarak gördükleri ormandaki küçük delikten haberdar olur.

Ölen babasını görmeyi arzulayan Kanto, bunun için bahsedilen yere gitmeye karar verir.


Anagram (Karanlık)

Yönetmen: V. Vignarajan / Oyuncular: Arjun Das, Vinoth Kishan, Pooja Ramachandran, Misha Ghoshal, Jeeva Ravi, Rail Ravi, Mahendra Mullath, Manoj Mullath, Kumar Natarajan, Arul Vincent, Vijithan, Pradeep Kalipurayath / Süre: 171 dakika
 


Netflix'in Hint Yapımı Doğaüstü Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Andhaghaaram (Darkness) adlı filmde; kör bir kütüphanecinin, sinir bozucu bir kriket oyuncusunun ve bir psikiyatristin yolları garip bir şekilde birbiriyle kesişir.

Selvam, bir operasyon için acilen paraya ihtiyacı olan kör bir adamdır. Vinod, sanrılar içinde bir hayat süren bir kriket oyuncusudur.

Dr. Indran ise ölümcül bir kazanın neredeyse ölümüne yol açtıktan sonra muayenehanesine yeniden başlamak isteyen ünlü bir psikiyatristtir.

Üç saate yakın süresi nedeniyle sıradan bir izleyicinin, hikâyeyi takip ederken er ya da geç akıllarından çıkaracağı ancak hikayenin akışında gizemli olaylarla ilgili ipuçları verdiği için hiçbir durumda dikkatten kaçmaması gereken siyah beyaz açılış sekansından itibaren seyircisini sonuna kadar bir merak duygusunda bırakan film, hayatı aldatmadan ibaret olan, intiham peşinde koşan ve ruhunu ıslah etmek isteyen kişilerin karanlık bir labirentte iç içe geçen basit hikayesine karşın onu farklı sunma çabası nedeniyle dikkate değer bir yapım olmayı başarıyor.


Angela'nın Noel Dileği

Yönetmen: Damien O'Connor / Oyuncular: Oscar Butler, Moe Dunford, Shona Hamill, Jared Harris, Pat Kinevane, Lola Metcalfe, Janet Moran, Brendan Mullins, Ruth Negga, James Nolan, Lucy O'Connell, Anya O'Connor, Don Wycherley / Süre: 47 dakika
 


Netflix'in İyi Hissettiren Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında 1 Aralık tarihinde gösterime girmesi beklenen, Angela'nın Noel'i adlı filmin devamı niteliğinde çekilen ve Pulitzer ödüllü yazar Frank McCourt'un karakterlerinden uyarlanan Angela's Christmas Wish adlı bu animasyon filminde; babası Avustralya'da çalıştığı için ondan uzak kalan Angela, Noel'de ailesini yeniden buluşturmaya karar vererek bir plan kurar ama kısa sürede bu planı gerçekleştirmenin onun düşündüğü kadar kolay olmayacağını anlar.

Onun tüm çabasını gören annesi çocuklarına Noel arifesinde olduklarını ve eğer kalplerini dinleyerek istediklerine kulak verirlerse bunun gerçekleşmemesi için hiçbir engel olamayacağını söyleyince Angela canıgönülden bir dilek tutar.


Bir Babanın Öfkesi

Yönetmen: Ludovico Di Martino / Oyuncular: Fabrizio Gifuni, Lino Musella, Monica Piseddu, Andrea Pennacchi, Emanuele Linfatti, Giada Gagliardi, Nicolò Galasso, Giacomo Colavito, Gianmarco Vettori, Andrei Nova, Matteo Berardinelli / Süre: 97 dakika
 


Netflix'in İtalyan Yapımı Aksiyon ve Macera Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren La Belva (The Beast) adlı filmde; kızı kaçırılan dengesiz, eski bir Özel Kuvvetler mensubu, kızını kurtarmak için içindeki vahşi canavarı ortaya çıkarır ve çok geçmeden kendisi şüpheli konumuna düşer.

Ailesinden uzak durarak onları korumak isteyen Leonida Riva'yı eski eşi kısmen anlayışla karşılayıp her şeye rağmen kızı Teresa kayıtsız şartsız severken en büyük oğlu Mattia onu hiçbir zaman affetmemiştir.

Aile trajedisinin içinde yaşanan bu trajik kaçırma olayı, Leonida'yı geçmişte uzun süredir gömdüğünü düşündüğü başka bir şeye dönüşmeye zorlar.


Çiko Bon Bon: Meyve Bayramı

Yönetmen: Darragh O'Connell / Oyuncular: Andy Abbott, Dayci Brookshire, Robbie Daymond, Emma Sloan Jacobs, Joanna Lewis, Matt Mercer, Ian Nikus, Anthony Tedesco / Süre: 25 dakika
 


Çocuklara yönelik eğitici yapımlara da yayım programında yer vermeyi ihmal etmeyen Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren Chico Bon Bon and the Very Berry Holiday adlı bu özel animasyonda bir Blundermersini Günü felaketini önlemek isteyen Onarım Timi, kasabalılar uyanmadan önce her eve Blundermersinli Kurabiye bırakmak için bir plan yapar.

Her Blundermersini Günü'nde meyve ayısı Berry çok özel meyveli kurabiyelerini insanların evlerine getirir.

Ancak Berry'nin işini hızla yapabilmesi için herkesin o gelmeden önce evlerinde uyumuş olması gereklidir.

Fakat Onarım Timi gecenin ilerleyen saatinde uyanıp kurabiye tabaklarını kontrol ettiklerinde tabağın boş olduklarını gördüklerinde Blundermersinli Kurabiye olmadan Blundermersini Günü olmayacağı için bu durum onlara kısa süreli bir panik yaşatır.

Ama Onarım Timi Berry'nin bu kurabiyeleri getirmemesinin nedenini anlamak ve bu durumu çözmek için hemen bu panik halinden çıkarlar çünkü ortada kurtarmaları gereken bir bayram vardır.


Dans Hayalleri: Sıcak Çikolata Fındıkkıran

Yönetmen: Oliver Bokelberg / Oyuncular: Debbie Allen / Süre: 80 dakika
 


Netflix'in Sosyal ve Kültürel Belgeseller kuşağında bu hafta gösterime giren ve Debbie Allen'ın kariyerine ışık tutan Dance Dreams: Hot Chocolate Nutcracker adlı bu belgesel; Emmy ödüllü dansçı ve koreografın dans öğrencilerinden oluşan grubunun her yıl yapılan Sıcak Çikolata Fındıkkıran gösterisine hazırlanmasını konu alıyor.

Onu tanıyanların da anlattığı üzere; şimdiye kadar on kez Oscar koreografisi yapan Debbie Allen işinde çığır açan biridir.

Çocukken kendisi için çok önemli olan Fındıkkıran Balesi'ni günümüzde farklı dans ve müzik tarzıyla ele almaya ve daha da eğlenceli kılmaya karar veren Allen bu hayalini gerçekleştirmek için neredeyse tüm benliğini bu işe verir.

Nihayetinde Sıcak Çikolata Fındıkkıran sahnesinde tüm provalar ve yaşananlar aslında oradakiler için bir gösteriden ziyade gerçek hayatın ta kendisidir.


Düşman Hatları

Yönetmen: Anders Banke / Oyuncular: Ed Westwick, John Hannah, Tom Wisdom, Corey Johnson, Pawel Delag, Gary Grant, Daniel Jillings, Scott Haining, Ekaterina Vladimirova, Vladimir Epifantsev, Kirill Pletnyov, Patrik Karlson, Andrey Karako, Jean-Marc Birkholz, Aleksandr Zlatopolskiy / Süre: 92 dakika
 


Netflix'in İngiliz Yapımı Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Enemy Lines adlı film; İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen çok gizli bir operasyonu anlatıyor.

Bu çok gizli operasyonla ilgili emri alan Binbaşı Preston, General McCloud'u bir balo sırasında ziyaret ederek ona bu operasyonu anlatmak için bir görüşme talep eder.

Görüşme talebi kabul edildikten sonra gecenin ilerleyen saatlerinde Binbaşı Preston, General McCloud, Kaminski ve birkaç asker daha bu gizli görevin planlaması için bir araya gelir.

Çok merak edilen gizli görev ise o gece açıklığa kavuşur; kurulan gizli bir operasyon timi Polonya'da Nazi saflarında çalışan bir roket bilimciyi kaçırıp geri getirecektir.

Bunun üzerine Kaminski, dost birliklerden oluşturulan karma bir komando timiyle işgal altındaki Polonya'da Nazilerin elindeki roket bilimcisini kurtarmak üzere düşman hatlarına gönderilir.

Roket bilimci ayda bir kez çalıştığı laboratuvardan çıkıp ailesinin yanına gitmektedir ve bu sırada çok az askeri güç tarafından korunduğuna dair istihbarat raporları mevcuttur.

Operasyon timi bütün planı bunun üzerinden yapmaktadır.

Her şey hazır olduğunda dondurucu kışın ve savaşın ortasında bir grup kahraman asker bu ölümcül görevi tamamlamak için yola çıkar ve Polonyalı bilim adamı Dr. Fabian'ı Nazilerden kaçırmak için zorlu bir göreve gönderilen Amerikalı subay Kaminski liderliğinde düşman hattının içine sızar.

Nihayetinde, tüm gizliliğe rağmen düşmanla yakın temasa girmeleri kaçınılmaz olan tim bu görevi alınlarının akıyla yerine getirmeye çalışırken planda aksilikler ortaya çıkar.


Go! Go! Cory Carson Noel

Yönetmen: Stanley Moore, Alex Woo / Oyuncular: Alan C. Lim, Kerry Gudjohnsen, Paul Killam, Maisie Benson, Smith Foreman, Adelaide Hirasaki, Eli Morse, Neena-Sinaii Simpo, Ella Joy Ballesteros / Süre: 21 dakika
 


Çocuklara yönelik eğitici yapımlara da yayım programında yer vermeyi ihmal etmeyen Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında yer alan, artık tatil günleri için hazırlanan özel bölümleri merakla beklenen A Go! Go! Cory Carson adlı serinin Christmas adlı bu yeni bölümünde tanıdık gelen bir yabancı hafızasını yitirmiş bir hâlde çıkagelince Cory, onun Noel büyüsünü hatırlamasına yardım etmek için arkadaşlarıyla işe koyulur ve herkes için Noel'i kurtarmaya çalışır.

Noel Araba'nın bu yılki hediyeleri getirmesini bekleyen Cory ve ailesi gecenin ilerleyen saatlerinde dışarıda anormal sesler duyunca dışarı çıkarlar ve Noel Araba'nın geçirdiği küçük bir kaza sonucu hafızasını kaybettiğini fark ederler.

Tabii ki herkesin heyecanla beklediği Noel gününde Noel Araba'nın hafızasını yerine getirmek için uğraşan Cory bu sırada Noel'i Noel yapan pek çok detayı da Noel Araba ile birlikte yeniden keşfeder.


İkinci

Yönetmen: Brian Skiba / Oyuncular: Ryan Phillippe, Casper Van Dien, Jack Griffo, Lexi Simonsen, Richard Burgi, William Katt, Samaire Armstrong, William McNamara, Randy Charach, Jacob Grodnik, Chris Jai Alex, Gene Freeman, Tank Jones, James Logan, Nicole Reddinger, Christopher Troy, Esteban Cueto, Jennifer Wenger, Kellina Rutherford, Eric Perrodin, Anthony Oh, Veralyn Venezio, Laurie Love, Patrick McLain, Pete Porteous, Steve Seapker, Rachel Grodnik, Betsy Hume, Josh Tessier, Phillip Johnson, Vincent De Paul, Kia Mousavi, Kit Dale, Philip Nathanael, Acacia Melody, Reisa Miller / Süre: 93 dakika
 


Netflix'in Aksiyon Filmleri kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen The 2nd adlı filmde Vic Davis, geçmişi başarılar ve zorlu görevlerle dolu bir gizli ajandır.

Bir delta takımının lideri olan Binbaşı Vic Davis, bir gün üniversitede okuyan oğlunu kaldığı yurttan almaya gider.

Ancak gördüğü üzere; oğlu Shawn ve yargıtay hakiminin kızı okulda kalan son kişilerdir.

Bunda bir gariplik fark eden Davis bu durumdan şüphelenir ve kıza, babasını arayıp bir sorun olup olmadığını sormasını istediğinde her şeyin bir tuzak olduğunu öğrenir.

Kısa süre içinde bu şüphesini haklı çıkaracak bir terör saldırısının ortasında kalır.

Üniversitede, aktif bir terör saldırısının tam ortasında kalan bu üçlü, buradan sağ çıkmak için büyük bir mücadele vereceklerdir.

Kendilerini bir anda yüksek riskli bir terörist operasyonunun içinde, tehlike altında bulan üçlü, buradan sağ çıkmaya çalışacaklardır.

Amerika'da silah bulundurma yasasına verilecek bir onaydan rahatsızlık duyan, karanlık ve bir o kadar da güçlü insanlar, bu yasayla ilgili kararı kendi lehlerine çevirme konusunda hâkimi ikna edebilmek için kızını Binbaşı Vic Davis'in elinden almak zorundalardır.

Ancak hâkimin kızından hoşlanan Shawn, onun yurttan sağ salim çıktığından emin olana kadar yanında kalır ve sonrasında kendisini ulusal bir terör olayının merkezinde bulur.


Kayıp Agnes

Yönetmen: Marla Ancheta / Oyuncular: Jelson Bay, Sue Ramirez, Sandy Andolong, Roxanne Guinoo, Hannah Ledesma, Yuan Francisco, Cheska Iñigo / Süre: 105 dakika
 


Netflix'in Asya Yapımı Dramalar kuşağında 30 Kasım tarihinde gösterime girmesi beklenen Finding Agnes (Morocco) adlı filmde Fas'ta duygusal bir yolculuğa çıkan bir girişimci, artık neredeyse yabancılaştığı annesinin çalkantılı hayatını anlamaya çalışırken onun evlatlık kızıyla yani üvey kardeşiyle tanışır.

Yirmi beş yıl önce annesi tarafından terk edilen ve o zamanda beri görüşmediği annesinin geçmişteki hatalarıyla yüzleşmek zorunda kalan adamın geçmişe sünger çekip huzurla hayatına devam edebilmek, barış ve umut bulmak için çıktığı bu yolculuk onun hayatını bambaşka bir noktaya taşır.

Fas Krallığı'nın dördüncü büyük şehri olan Marakeş'te çekilen film insanlarla bağlantı kurma, başkalarının motivasyonlarını anlama ve bu süreçte kendimizi bulma temalarını araştırıyor.


Nasıl Yıldız Olunur

Yönetmen: Anna Wieczur-Bluszcz / Oyuncular: Julia Kaminska, Tomasz Karolak, Adrian Majewski, Maria Pakulnis, Michal Piprowski, Katarzyna Sawczuk, Wojciech Solarz, Anita Sokolowska, Barbara Wypych, Maciej Zakoscielny, Urszula Dudziak, Krzysztof Ibisz, Mariusz Bindula, Sonia Bohosiewicz, Aleksandra Boron, Mateusz Burdach, Michal Buszmicz, Mikolaj Cieslak, Robby Cyron, Malwina Dubowska, Gloria Faron, Jakub Gasowski, Remigiusz Jankowski, Kacper Lech, Alexander Marev, Jolanta Niedzwiecka, Mariusz Odwarzny, Katarzyna Ogrodniczak, Magdalena Osinska, Maciej Parulski, Tomasz Piotrowski, Aleksandra Samelczak, Grazyna Sobocinska, Ania Tarnowska, Weronika Walenciak, Pawel Wolsztynski, Giedymin Wróblewski, Marta Zgutczynska, Michal Ostrowski, Ewa Pomiatowska, Oliwia Kedziora, Dorota Wozniak-Mocarska, Mateusz Babiak, Blazej Gawlinski, Jaroslaw Kucharczyk, Zaneta Lubera, Bartosz Mielczarek, Mariusz Mocarski, Ludwina Pol, Gaja Popielarz / Süre: 118 dakika
 


Netflix'in Komediler kuşağında 2 Aralık tarihinde gösterime girmesi beklenen Jak Zostać Gwiazdą (Fierce); seyircisini bir TV yetenek şovunun perde arkasına çeken bir Polonya filmi.

Kabiliyetli bir genç şarkıcı, popüler bir yetenek yarışmasında hızla herkesin dikkatini çeker.

Ancak onun asıl hedefi, jüri üyesi olan babasının sevgisini kazanmaktır.

"O Ses Polonya" yarışmasının finalisti olan Katarzyna Sawczuk, acımasız gösteri dünyasını keşfe çıkan asi bir genç rolü ile filme renk katıyor ve film hit denebilecek birbirinden güzel pek çok şarkıya yer veriyor.


Senin Sıran

Yönetmen: Roderick Cabrido / Oyuncular: Kim Chiu, JM de Guzman, Tony Labrusca, Janella Salvador, Martin del Rosario, Miel Espinoza, Kate Alejandrino, Cris Villanueva, Almira Muhlach, Jerry O'Hara, Simon Ibarra, Markus Paterson, Mercedes Cabral, Alex Vincent Medina, Cris Villonco, Jojit Lorenzo, Via Antonio, Sky Quizon, Tart Carlos, Royce Cabrera, Jay Garcia, AJ Sison, Robert Klen Eraldo, Candy Arcangel, Evangeline Torcino / Süre: 98 dakika
 


Netflix'in Korku Filmleri kuşağında 30 Kasım'da gösterime girmesi beklenen ve aynı adlı Hint yapımı bir gerilim filminden yeniden uyarlanan U-Turn; terk edilmiş bir otoyolda bazı kişilerin yasa dışı bir u dönüşü yaptığı iddia edilen bir olayı haber yapan muhabir Donna'nın yaşadıklarını kadraja alıyor.

Donna, viral hale gelen ve itibarını artıran hikayeler yazmak söz konusu olduğunda henüz başarının tadına varamamış hırslı bir muhabirdir.

Onunla aynı ofiste çalışan erkek arkadaşı Donna'nın yanında kalıyor ve Donna işiyle ilgili sınırı geçmeye ve suç mahallerinde delilleri değiştirmeye başladığında ona destek oluyor.

Bu sırada Donna'nın eski sınıf arkadaşı Kevin da ailesinin bir üyesi intikam arayan şeytani güçler tarafından hedef alındığında Donna'nın suçluyu bulmasına yardım etmeye çalışan bir polis araştırmacısı olarak ortaya çıkıyor.

Genç muhabir bu iddiayla ilgili her sinsi gizemi yavaş yavaş ortaya çıkarırken her gün garip şeyler olmaya başlar.

Her şeyden önce bir korku gerilim filmi olan ama aynı zamanda aile, arkadaşlık gibi diğer temalara da yer veren U-Turn hırs söz konusu olduğunda bazı insanların ne kadar ileri gitmeye istekli olduğuna da değiniyor.


Telefon

Yönetmen: Chung-Hyun Lee / Oyuncular: Jong-seo Jun, Sung-Ryung Kim, Dong-hwi Lee, El Lee, Jeong-se Oh, Ho-San Park, Park Shin-Hye / Süre: 112 dakika
 


Netflix'in Kore Yapımı Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren, The Call adlı zaman yolculuğu temalı bu gerilim filminde; bir seri katil yirmi yıl sonraki gelecekte yaşayan bir kadınla aynı evdeki telefondan iletişim kurar, ama kendi kaderini değiştirmek için onun geçmişiyle ve hayatıyla oynar.

Filmde, farklı zamanlarda yaşayan iki kadın arasında bir telefon görüşmesi aracılığıyla bağlantı sağlayan geçmişten gelen bu çağrı değişmemesi gereken şeylerin değişmesine yol açar.


Yine Noel!

Yönetmen: Roberto Santucci / Oyuncular: Arianne Botelho, Louise Cardoso, José Rubens Chachá, Rodrigo Fagundes, Lola Fanucchi, Levi Ferreira, Leandro Hassum, Giselle Lopes, Elisa Pinheiro, Miguel Rômulo, Danielle Winits / Süre: 100 dakika
 


Her gün uyandığınızda o günün yeni bir Noel sabahı olduğunu düşünün. Kulağa öyle pek de hoş gelmiyor değil mi?

Bu filmin başkahramanı da Noel'den nefret eden biridir ve insanlar ona neden Noel'i sevmediğini sorduğunda verdiği yanıt oldukça basittir; çünkü o Noel'de doğmuştur ve Noel'de doğan herkesin bildiği gibi kendisinden daha çok sevilen daha karizmatik biriyle insanın baş edebilmesi öyle pek de kolay değildir.

Netflix'in Komediler kuşağında 3 Aralık tarihinde gösterime girmesi beklenen Tudo Bem No Natal Que Vem (Just Another Christmas) adlı bu filmde; Noel'den nefret eden ve buna rağmen Noel'in hiç bitmediği bir zaman döngüsünde sıkışıp kalan bir aile babası, hayatta neyin önemli olduğuna dair değerli dersler çıkarmaya başlar.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev vidosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem sinemalarda hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.

Netflix

  • 50 İlk Öpücük (50 First Dates, 2004)
  • Aferin Abba! (Well Done Abba, 2009)
  • Arkadaşım Canavar (Where the Wild Things Are, 2009)
  • Aşk Mesafe Tanımaz (Break Ke Baad, 2010)
  • Aşk ve Nefret Arasında İnce Bir Çizgi (A Thin Line Between Love & Hate, 1996)
  • Aşktan Kaçılmaz (Juliet Naked, 2018)
  • Avrupalı Jigolo Deuce Bigalow (Deuce Bigalow: European Gigolo, 2005)
  • Beklenmedik Sevgiler (Unexpectedly Yours, 2017)
  • Biz (Us, 2019)
  • Break (2018)
  • Canavar Ev (Monster House, 2006)
  • Chuck (The Bleeder, 2016)
  • Çevik Kuvvet (The Sweeney, 2012)
  • Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code, 2006)
  • Düşlerin Terzisi (The Dressmaker, 2015)
  • E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)
  • Edepsiz Kuklalar (The Happytime Murders, 2018)
  • Effie Gray (2014)
  • Galaksi Savaşçıları (Galaxy Quest, 1999)
  • Generalin Kızı (The General's Daughter, 1999)
  • Gitmesine İzin Verme (Don't Let Go, 2019)
  • Gizemli Adaya Yolculuk (Journey 2: The Mysterious Island, 2012)
  • Hawaizaada (2015)
  • Hayatın Benim (Taking Lives, 2004)
  • İhtimaller Arasında (Between Maybes, 2019)
  • İntikam Meleği (Peppermint, 2018)
  • Johnny English (2003)
  • Jurassic Park (1993)
  • Jurassic Park III (2001)
  • Kaçak Gelin (Runaway Bride, 1999)
  • Kanlı Kıta / Avcı (Quigley Down Under, 1990)
  • Kara Cuma (Black Friday, 2004)
  • Kayıp Dünya: Jurassic Park (The Lost World: Jurassic Park, 1997)
  • Kediler ve Köpekler (Cats & Dogs, 2001)
  • Kung Fu Panda 2 (2011)
  • Küçük Nicky (Little Nicky, 2000)
  • Madea'nın Büyük Mutlu Ailesi (Madea's Big Happy Family / Tyler Perry's Madea's Big Happy Family, 2011)
  • Masumiyet Çağı (The Age of Innocence, 1993)
  • Melekler ve Şeytanlar (Angels & Demons, 2009)
  • Miles Davis: Birth of the Cool (2019)
  • Neden Evlendim? (Why Did I Get Married?, 2007)
  • Nefes (Breath, 2017)
  • Noel Harikalar Diyarı (Christmas Wonderland, 2018)
  • Onlar Yaşlanmayacak (They Shall Not Grow Old, 2018)
  • Prestij (The Prestige, 2006)
  • Raman Raghav 2.0 (Psycho Raman, 2016)
  • Rust Creek (2018)
  • Singham (2011)
  • Son Durak (Final Destination, 2000)
  • Son Mohikan (The Last of the Mohicans, 1992)
  • Son Üç Gün (3 Days to Kill, 2014)
  • Sonun Başlangıcı (Falling Down, 1993)
  • Spookley ve Noel Yavruları (Spookley and the Christmas Kittens, 2019)
  • Sucker Punch (2011)
  • Şef (Chef, 2014)
  • The Suit (El Badla, 2018)
  • Traffik (2018)
  • Üç (Te3N / Three, 2016)
  • Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Encounters of the Third Kind, 1977)
  • Vahşi Vahşi Batı (Wild Wild West, 1999)
  • Yağmacılar (Marauders, 2016)
  • Yakın Koruma (Bodyguard, 2011)


TRT 2

  • Amiral (Admiral, 2008)
  • Bir Avuç Dolar (Per un pugno di dollari / A Fistfull of Dollars, 1964)
  • Dogman (2018)
  • Geliş (Arrival, 2016)
  • Suburbicon (2017)
  • Yol Kenarı (2017)

 

Festival ajandası

Pera Film'den Dünya AIDS Günü Programı

Pera Film, her sene Dünya AIDS Günü kapsamında gösterime sunduğu Buradayım! adlı film programına bu yıl, Visual AIDS'in Yayılımlar seçkisiyle devam ediyor.

Dünyanın farklı bölgelerinde HIV ile yaşayan insanların gerçek hikayelerine odaklanan videolar, AIDS ve Kovid-19 salgınlarının ortak noktaları, farklılıkları ve sergiledikleri eşitsiz dağılım üzerine düşünme olanağı da sağlıyor.

Küresel AIDS salgını hakkında bilgilendirme yapmaktan ziyade, dünyanın dört bir yanında HIV ile yaşayan insanların birbirinden farklılaşan ve örtüşen deneyimlerine dair iç görüler sunan Yayılımlar, ABD dışında farklı geçmişlere sahip insanlara da seslerini duyurabilecekleri bir platform sağlıyor.


Küresel salgınlar ışığında bugünü yeniden düşünmek

Altı sanatçı tarafından özel istek üzerine üretilen videolar, Güney Amerika'da HIV ile yaşayan kadınların görünmez kılınması, Hindistan'daki etkisiz Batılı halk sağlığı kampanyaları, Uganda'daki gençlerin karşı karşıya kaldığı toplumsal damga ve ifşalar gibi çok çeşitli konuları mercek altına alıyor.

Dünya yeni bir virüs olan Kovid-19 ile yaşamaya adapte olmaya çalışırken, bu videolar iki salgın hastalığın ortak noktaları, farklılıkları ve coğrafya, ırk, cinsiyet açısından sergiledikleri eşitsiz dağılım hakkında düşünme olanağı sağlıyor.


Cinsiyet temelli AIDS temsillerine sanatsal meydan okumalar

Visual AIDS'in Day With(out) Art 2020 etkinliği kapsamında gösterime sunduğu Yayılımlar seçkisi, HIV ve AIDS'in Amerika Birleşik Devletleri dışındaki hayatları nasıl etkilediğini işleyen altı videodan oluşuyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki kültür sanat kurumlarının iş birliğiyle gerçekleşecek gösterimler, yine farklı coğrafyalardan sanatçıları bir araya getiriyor:

Jorge Bordello (Meksika), Gevi Dimitrakopoulou (Yunanistan), Las Indetectables (Şili), Lucía Egaña Rojas (Şili/İspanya), Charan Singh (Hindistan/Birleşik Krallık) ve George Stanley Nsamba (Uganda).

Meksikalı sanatçı Jorge Bordello korku filmi ve sessiz film estetiğini kullandığı Sağlık Bakanlığı (Ministry of Health) adlı çalışmasında, ilaçların, Tlaxcala kentinde HIV ile yaşayan dört erkek üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor.

Feminist görsel sanatçı ve yönetmen Gevi Dimitrakopoulou'nun Bu Doğru; Zak, Yaşamı ve Sonrası (This is Right; Zak, Life and After) adlı videosu, 2018'de Atina'da alenen linç edilerek öldürülen tanınmış kuir AIDS aktivisti Zak Kostopoulos'un bir portresini sunarken, bu cinayetin tetiklediği tepkiye de ışık tutuyor.

Şilili müzik grubu Las Indetectables'in imzasını taşıyan Kendime Dikkat Ediyorum (Me Cuido), sömürgeci sağlık paradigmaları, günahkarlık ve HIV ile yaşayan insanların maruz kaldığı toplumsal damga arasındaki ilişkiyi, ülkenin kapitalist ve neoliberal rejimi bağlamında sorguluyor.

HIV ve AIDS'in cinsiyet temelli temsillerine meydan okuyan Şilili sanatçı Lucía Egaña Rojas ise, yazar Lina Meruane'nin Kadınlarda Görünmezlik Sendromu (Female Disappearance Syndrome) olarak adlandırdığı durumu, HIV ile yaşayan kadınların bu salgına ilişkin diyaloglarda yer alamaması üzerinden odağına alıyor.

Çalışmalarını Yeni Delhi ve Londra'da sürdüren Charan Singh, Adına Aşk Dediler Ama Gerçekten Aşk mıydı? (They Called it Love, But Was it Love?) adlı videoda, Hindistan'daki halk sağlığı kampanyalarıyla bir "risk grubuna" indirgenen ve yanlış kalıplara sokulan lubunyaların hayatından kesitler sunuyor.

Yönetmen, şiir performansı sanatçısı ve insan hakları aktivisti George Stanley Nsamba'nın Amaç Bulmak (Finding Purpose) adlı çalışması ise Uganda'da HIV ile doğan gençlerin yaşamları hakkında bir film yapma deneyimini ve projeyi çevreleyen yaygın toplumsal damgaları irdeliyor.

Program, 1-22 Aralık tarihleri arasında Pera Müzesi web sitesi üzerinden çevrim içi izlenebilir.


SALT'ın Perşembe Sineması

SALT'ın Garanti BBVA Mortgage desteğiyle sürdürdüğü Perşembe Sineması'nın "Evde" gösterimleri Sersemler (Cranks) ile sona eriyor.

Kanada'da hayatın yavaş aktığı, izole şehir Winnipeg'e ithaf edilmiş bir senfoni, bir fotoğraf kitabının estetiğini andıran siyah-beyaz sahneler geçidi olarak tarif edilebilecek olan film; hamilelik sanrısına kapılmış yaşlı bir kadın, evindeki ışıkları saplantı hâline getirmiş genç bir kadın, sevgili bulabilmek için çocuğu yokmuş gibi davranan bekâr bir anne ya da öfkesinin günden güne tükettiği bir adam gibi karakterlerle az diyaloglu özgün bir hikâye anlatıyor.
 


Bu yalnız karakterleri, 1971 ile 1998 yılları arasında yayımlanmış radyo programı Action Line'ın sunucusu Peter Warren'a yazdıkları acayip mektuplar birbirine bağlıyor.

Winnipeg doğumlu yönetmen Ryan McKenna, şikâyet dolu satırlar üzerinden sakin şehrin hiddetli ahalisini temsil eden bir dizi yaşam kurguluyor; Warren gibi suçlayıcı ve kavgacı tarzlarıyla öne çıkan habercilerin toplumu ve son çözme yaklaşımlarını nasıl etkilediğine bakıyor.

Film 29 Kasım 23.59'a kadar saltonline.org'da çevrimiçi olarak izlenebilir.

Gösterim, yalnızca Türkiye'den erişime açık ve ücretsizdir.


Simurg Belgesel Dizisi

1993 yılında T.C. Kültür Bakanlığı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık iş birliğiyle hazırlanan, Samih Rifat'ın yönettiği "Simurg: Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu" belgesel dizisi yeniden izleyiciyle buluşuyor.

Samih Rifat'ı anma programı kapsamında 30 Kasım 2020 tarihine kadar her gün iki bölüm olarak gösterimleri yapılacak belgeseller, Yapı Kredi Kültür Sanat'ın youtube kanalı üzerinden 6 Aralık 2020'ye kadar izlenebilir.

Cumhuriyet kültürünün yaşatılması ve oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan "Simurg: Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu" belgesel dizisi, Türkiye'nin bilimden sanata, fotoğraftan mimarlığa her biri alanlarında duayen isimlerle yapılmış röportajlardan oluşuyor.

Danışmanlığını Emre Kongar, Enis Batur ve Onat Kutlar'ın yaptığı belgesellerde; Abidin Dino, Bedia Muvahhit, Ara Güler, Melih Cevdet Anday, Macit Gökberk, Füreya, Ömer Asım Aksoy, Lütfü Akad, Ekrem Akurgal, Necil Kâzım Akses, Cihat Burak, Cevat Memduh Altar, Cahit Arf, Yaşar Kemal ve Aziz Nesin yer alıyor.

İsmini "Simurg" efsanesinde gerçeğin peşine düşen otuz kuş'tan alan belgesel dizisi, Türkiye'nin kültürel gelişiminde katkısı olan, gerçeğin arayışındaki bu değerli insanları hatırlatarak onlara bir selam gönderiyor.
 


Simurg: Eski bir İran efsanesinde hakikatin peşine düşen kuşların öyküsü anlatılır. Kaf dağının ardında yaşayan masal kuşu Simurg'dur aradıkları.

Yıllar süren, binlerce kuşun katıldığı arayışın sonunda yalnızca otuz kuş ulaşabilir Kaf dağının ardına. Gel gör ki Simurg diye bir kuş yoktur orada.

Yani Simurg; sözcük anlamıyla "otuz kuş" demektir. Gerçekse onu arayanların kendisidir masala göre.


Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

Her birimizin iyiliğinin birbirine bağlı olduğunu, birbirimizin iyi olmasında payımız ve sorumluluğumuz olduğunu bize hatırlatan bugünlerde değişim ihtiyacı her zamankinden daha acil, ilham ise bir o kadar bol!

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 2008 yılından bu yana, sürdürülebilirlik kavramının ve birbiriyle etkileşim içinde olan sistemik sorunların daha iyi anlaşılmasını sağlarken dünyanın farklı bölgelerinden topladığı hikayelerle ilham vererek yeni bir yaşam kültürünün oluşmasına katkı veriyor, etki odaklı seçkisiyle izleyiciyi dönüşüm için harekete davet ediyor.

Sürdürülebilirlik kavramının doğru anlaşılması ve toplumda farkındalığın artması amacıyla 2008'de yola çıkan SYFF; aslolanın yaşamın sürdürülebilirliği olduğu vurgusu ile on üç yıldır ilham kaynağı ve dayanak noktası oluyor.

Sürdürülebilir bir dünyanın mümkün olduğunu düşünen bireylerin ve kuruluşların gönülden desteği ile kolektif bir çabanın ürünü olan festival, içinden geçtiğimiz olağanüstü dönemde gezegenimizin değişim çağrısına kulak vermek üzere seçilen belgeselleriyle 1-6 Aralık tarihlerinde surdurulebiliryasam.net'de izleyicilerle buluşacak.

SYFF2020 seçkisi 1-6 Aralık tarihleri arasında çevrimiçi bir festival olan SYFFEVDE ile ücretsiz olarak surdurulebiliryasam.net adresinde izleyicilerle buluşacak.

Festivalde gösterilecek 26 adet kısa ve uzun metrajlı belgesel sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri ile tedarik zincirleri, tohum, onarıcı hayvancılık, su hakkı, müştereklerimizin korunması, iklim değişikliği ve göç, altın madenciliği ve toksik atıklar, mega yangınlar, toplayıcılık kültürü, balıkçılık, biyoçeşitlilik, doğa koruma ve yaban hayatı, sosyal girişimcilik, sürdürülebilir ekonomi gibi çok geniş yelpazede temayı ve yaklaşımı barındırıyor.

Herkes iyiyse biz de iyiyiz...

SYFF2020 seçkisi, sürdürülebilir yaşamın ancak gezegendeki tüm canlıların yaşam ortamı ve koşulları sürdürülebilir olduğunda mümkün olduğunu; iyi olmamız için mevsimin, havanın, suyun, toprağın, yabanın, çiftçinin, tohumun, ormanın, böceğin, domatesin, komşunun iyi olması gerektiğini hatırlatıyor.

Festivalin açılışı 1 Aralık tarihinde, BM tarafından, kuruluşunun 75. yılında ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın beşinci yılını kutlamak için yapılmış Milletler Birleşince: Acil Zamanlar için Acil Çözümler (Nations United: Urgent Solutions for Urgent Times) filmi ile gerçekleşecek.

Altı gün sürecek olan festivalde izleyiciler film gösterimlerinin yanı sıra film seanslarının ardından dileyen sivil toplum kuruluşları, topluluklar, eğitim kurumları, vb. kurumlar tarafından gerçekleştirilecek çevrimiçi yan etkinliklere de katılabilir.

Filmler, program, kayıtlar ve yan etkinlik organizasyonları ile ilgili tüm bilgiler surdurulebiliryasam.net ve surdurulebiliryasam.org adreslerinden takip edilebilir.

Çevrimiçi gösterimler ücretsizdir.

Film seanslarına surdurulebiliryasam.net adresinden kayıt olmak gerekmektedir.


SYFFEVDE Seçkisi

  • Ayna (Mirror / Yönetmen: Pierre Reynard, 2020, 25')
  • Bir Avuç Çöp (A Fistful of Rubbish / Yönetmen: David Regos, 2019, 14')
  • Birlikte Büyüyoruz (How We Grow / Yönetmen: Haley Thompson ve Tomas Zuccareno, 2017, 65')
  • Bisikletli Anneler (Motherload / Yönetmen: Liz Canning, 2019, 86')
  • Biyotaklit (Biomimicry / Yönetmen: Leila Conners, 2015, 22')
  • Biyotaklit Vaadleri (The Promise of Biomimicry / Yönetmen: Leila Conners, 2020, 23')
  • Büyüyen Çözümler (Growing Solutions / Yönetmen: Leo Horrigan ve Michael Milli, 2020, 42′)
  • Çalınan Balıklar (Stolen Fish / Yönetmen: Gosia Juszczak, 2020, 30')
  • Gıdayla Gelen Dönüşüm (Food for Change / Yönetmen: Benoît Bringer, 2019, 55')
  • Gölgede Yetişen Kahve (Shade Grown Coffee / Yönetmen: Alexander Kinnunen, 2020, 76')
  • İklim Arafı (Climate Limbo / Yönetmen: Elena Brunello, Paolo Caselli, Francesco Ferri, 2019, 40')
  • Johannesburg Altını (Jozi Gold / Yönetmen: Sylvia Vollenhoven ve Fredrik Gertten, 2019, 74')
  • Kârlı Tohumlar (Seeds of Profit / Yönetmen: Linda Bendali, 2019, 50′)
  • Kompost Hikâyesi (The Compost Story / Yönetmen: Finian Makepeace, 2017, 7')
  • Mega Yangınlar (Mega Fires / Yönetmen: Cosima Dannoritzer, 2020, 93')
  • Milletler Birleşince: Acil Zamanlar İçin Acil Çözümler (Nations United: Urgent Solutions for Urgent Times / Yönetmen: Richard Curtis, 2020, 34')
  • Müşterekler İçin Mücadele (Hacking for the Commons / Yönetmen: Philippe Borrel, 2019, 87')
  • Onarıcı Reçete (A Regenerative Secret / Yönetmen: Ben Cowan ve Taliesin Black-Brown, 2018, 8')
  • Ormanı Onaran Keçiler (From Weedy Forests to Grassy Woodlands / Yönetmen: Antoinette Wilson ve Jordan Osmond, 2020, 12')
  • Suyun Efendileri (Lords of Water / Yönetmen: Jérôme Fritel, 2019, 56')
  • Toplayıcılar (Foragers / Yönetmen: Roni Aran Adıbelli ve Adnan Faruk Turan, 2020, 69')
  • Umut Veren Topluluklar (Communities of Hope / Yönetmen: Diego ve Lou, 2020, 29')
  • Yabanın Dönüşü (Rewilding / Yönetmen: Vincent Perazio, 2019, 52')
  • Yeni Bir Tür: Sosyal Girişimcinin Yükselişi (The New Breed: The Rise of the Social Entrepreneur / Yönetmen: Pete Williams, 2020, 80')
  • Yeni Ekonomiye Geçiş (How We Live: A Journey Towards a Just Transition / Yönetmen: Mark Decena, 2014, 8')
  • Zehirsiz Sofralar (No Pesticides on My Plate / Yönetmen: Oya Ayman, Sevim Erdem, Eyyüp Epekinci, 2020, 42')

Bu program kapsamındaki film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimleri 18+ uygulamasına tabidir.


Zeugma Film Festivali

"Ayrı Ayrı, Bir Arada" temasıyla 22 Kasım'da başlayan Zeugma Film Festivali on beş filmlik seçkisiyle gösterimlerine 29 Kasım tarihine kadar devam ediyor.

Bu sene dokuzuncu kez sinemaseverlerle buluşan ve pandemi sebebiyle, Festivalscope ve Shift72 platformu aracılığıyla çevrim içi gerçekleşen festivalin biletlerine ve program detayına www.kirkayak.org/izff9online adresinden ulaşabilirsiniz.

Festival kapsamında yapılacak paneller ve söyleşiler Kırkayak Kültür'ün aynı isimli sosyal medya hesapları olan Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube kanallarından canlı olarak yayınlanacaktır.

Zeugma Film Festivali, 2011 yılından beri Gaziantep merkezli bir kurum olan Kırkayak Kültür tarafından düzenlenmektedir.

Bağımsız bir festival olan Zeugma Film Festivali'nin bu yılki ana sponsoru Beraberce Derneği'dir.

Bunun yanı sıra destekçiler arasında Kültür için Alan Projesi ve DVV yer almaktadır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU