Assange'ın partneri, çocuklarının fotoğrafını paylaşıp Trump'a seslendi: Onu affedin ki Noel'de evinde olsun

İfşacı, Nisan 2019'dan bu yana Birleşik Krallık'ta tutuklu bulunuyor

Assange'ın partneri paylaştığı bu kareyle, ABD Başkanı'ndan af kararı çıkarmasını istedi (@StellaMoris1/Twitter)

Tutuklu aktivist ve ifşacı Julian Assange'ın partneri, Donald Trump'tan Assange'ın Noel'de eve dönüp iki çocuğunu görebilmesi için af kararı almasını istedi.

Stella Morris, ABD Başkanı Trump'ın gözden düşmüş eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'i affettiğini açıklamasından bir gün sonra yaptığı çağrıda küçük çocuklarının bir fotoğrafını paylaştı.

Morris şu ifadeleri kullandı:

Bunlar Julian'ın oğulları Max ve Gabriel. Babalarına ihtiyaçları var. Ailemizin yeniden bir bütün olmaya ihtiyacı var.

Yalvarırım, lütfen onu Noel için eve getirin.

Morris paylaşımına @RealDonaldTrump'ı etiketledi ve #PardonAssange (Assange'a af) hashtag'ini kullandı.
 


49 yaşındaki Assange, casusluk suçlamalarıyla yüzleşmek için ABD'ye gönderilip gönderilemeyeceği konusunda yargıcın vereceği kararı beklerken Birleşik Krallık'ta (BK) yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Morris, Assange'ın Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde bulunduğu blokta koronavirüs salgını baş göstermesi nedeniyle partnerinin bir haftadan fazla süredir hücresinde ayrı bir şekilde kapalı tutulduğunu söyledi.

WikiLeaks'in kurucusu Assange iadesiyle ilgili olarak eylül ve ekim aylarında Londra'daki Merkez Ceza Mahkemesi'nde 4 hafta süren duruşmalara katılmıştı. Davaya bakan yargıç kararını 4 Ocak'ta vereceğini bildirmişti.

ABD savcıları, WikiLeaks'in 10 yıl önce gizli Amerikan askeri belgelerini yayımlaması nedeniyle Assange hakkında 17 farklı casusluk ve bir de bilgisayarı kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Suçlamalar maksimum 175 yıl hapis cezası gerektiriyor.

Assange'ın savunma ekibi, müvekkillerinin bir gazeteci olduğunu, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki askeri suçlarını ifşa eden sızdırılmış belgeleri yayımlamasıyla Birinci Ek Madde'nin getirdiği korumalardan yararlanma hakkına sahip olduğunu ileri sürüyor. Avukatları ayrıca, Assange'ın ABD'de bir hapishaneye götürülmesi halinde burada karşılaşacağı koşulların insan hakkı ihlaliyle sonuçlanacağını söylüyor.
 


Assange 2012'de kefaletle serbest bırakılmış ve Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde sığınma talebinde bulunmuştu. Burası, tahliye edilip ardından tutuklanmadan önce 7 yıl boyunca Assange'ın evi haline gelmişti. Assange Nisan 2019'dan bu yana Londra'da bir hapishanede tutuluyor.

Assange'ın partneri ve iki küçük çocuğunun annesi Morris geçen hafta şunları söylemişti:

Julian'ı ölümcül bir virüse maruz kalmış halde ve ailesinden uzakta, BK'nin en sert hapishanesinde tutmak yalnızca zalimlik değil, aynı zamanda BK'nin değerlerine ve demokrasinin bizzat kendisine de aykırı bir eylemdir.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU