AB'nin finanse ettiği tuhaf reklam, uyarılara ters düştü: "Biftekaryen olun"

AB, 2020'nin ilk 5 ayında 2,7 milyon ton sığır eti üretti ve hazırlanan kampanya et yiyen kişilerin "tüketim kararlarını emin bir şekilde" almalarını sağlamayı hedefliyor

Avrupa Komisyonu, insanları sığır eti yiyerek "biftekaryen" (beefatarian) olmaya çağıran tuhaf bir reklam kampanyasına destek veriyor.

İnsanların gezegen üzerindeki etkilerini azaltmaları ve sera gazı emisyonlarını durdurmaları için tükettikleri et miktarını önemli ölçüde azaltmaları gerektiği yönünde yapılan çok sayıda uyarıya rağmen Avrupa Komisyonu 4,5 milyon euroya (yaklaşık 41, 8 milyon TL) mal olacak üç yıllık bir kampanyaya destek verdi.

Avrupa Birliği (AB), kampanya bütçesinin 3,6 milyon euroya (yaklaşık 33 milyon TL) denk gelen yüzde 80'ini finanse edecek ve reklamlar Fransa, Almanya, Belçika, Portekiz ve İspanya'da yayımlanacak.

Bu kampanya, İspanya'daki Provacuno ve Belçika'daki APAQ-W et kuruluşları tarafından başlatılan daha geniş kapsamlı "Proud of European Beef" (Avrupa Sığır Etiyle Gurur Duyuyoruz) projesinin bir parçasını oluşturuyor.

Söz konusu projeye dair AB'nin internet sitesinde yer alan sayfada şu ifadeler kullanılıyor:

Avrupa genelinde son 10 yılda taze et tüketimi sürekli düşüşle karşı karşıya kaldı.

Bu kampanyanın amacı tüketicileri kırmızı etle ilgili kalıplaşmış fikirlere kapılmamaya teşvik etmek ve tüketim kararlarını bir kez daha emin bir şekilde almalarını sağlamaktır.

Farklı yemek pişirme senaryolarında sağlıklı görünen çeşitli gençlerin ve kesilip ustaca düzenlenmiş etlerin yer aldığı sahnelerden oluşan reklamda, "biftekaryen" olmanın ne anlama geldiği anlatılıyor.

Salt Bae'nin mutfak maskaralıklarını anımsatan görüntülerin ardında bir ses, kızarmış et dilimlerine tuz dökülürken "Izgarada cızırdayan biftek sesi gözlerinize sevinç gözyaşları getiriyorsa, gerçek bir biftekaryensiniz" diyor. (Türk şef Nurset Gökçe, et pişirme ve tuzlama tarzı nedeniyle "Salt Bae" olarak biliniyor ed.n.)

Görüntü kesiliyor, ekrana dağlarda bisiklete binen ve bir restoranda oturan zayıf kadınların görüntüleri geliyor ve reklam şöyle devam ediyor:

Dengeli besleniyorsanız ve kuşkonmazla birlikte çıralı antrikot sipariş etmekten çekinmiyorsanız, gerçek bir biftekaryensiniz.

Ardından izleyiciler bir kişinin lastik çizmelerini giydiği anlara tanıklık ediyor ve anlatıcı şöyle diyor:

Avrupa üretimi sığır etini seçerek sürdürülebilir çiftçiliği destekliyorsanız, gerçek bir biftekaryensiniz.

Reklam, "Biftekaryen olun, tabii, gerçek bir biftekaryen salata da yer" sözleriyle sona eriyor.
 


Provacuno Direktörü Javier Lopez, “Bu kampanyayla ürünümüzün ve sektörümüzün gerçekliğini halka anlatabilecek ve et tüketimini marjinalleştirmeye çalışan mesajlara karşı savunmasızlıklarını azaltacağız” ifadelerini kullandı:

Güven inşa edip Avrupalıların bir kez daha sığır eti tüketme yönündeki özgür kararlarında kendilerini dışlanmış hissetmemesini sağlayacak; ayrıca bunu en yüksek kalitede, sürdürülebilir, çevreye ve hayvanlara saygı duyan bir ürünün tüketimini gururla savunmak için gereken argümanlarla birlikte sunacak açık ve doğrudan mesajlar göndermek istiyoruz.

Avrupa Komisyonu verilerine göre AB büyük bir sığır eti üreticisi ve 2020'nin ilk 5 ayında 2,7 milyon ton sığır eti üretildi.

Greenpeace kuruluşu et tüketimine karşı düzenledikleri büyük bir kampanyada Birleşik Krallık da dahil olmak üzere Avrupalı ülkeleri, yıkıcı sonuçlar barındıran iklim bozulmasını önlemek için önümüzdeki 10 yılda et tüketimini yüzde 70 azaltmaları gerektiği konusunda uyarmıştı.

Greenpeace AB Sözcüsü John Hyland, The Independent'a şunları söyledi:

Avrupa'da yetiştirilen ve tüketilen büyük miktarlarda etin, iklim ve doğa üzerinde korkunç bir etkiye sahip olduğunu ve sığır etinin buna büyük katkı sağladığını bilim açıkça ortaya koyuyor. 

AB, iklim hedefleri doğrultusunda etin azaltılması, daha az üretilmesi ve daha iyi şekilde üretilmesi için hedefler koymalı ve parasını bunu desteklemek için harcamalı. İklim eylemini önemsediğini savunup sığır eti tüketimini artırmak için bir reklam kampanyasında halkın parasını çarçur etmek bir anlam ifade etmiyor ve korkunç bir fikir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU