Tutanaktaki ifadenin değiştirilmesi üzerine TBMM soruşturma başlattı, Tutanak Hizmetleri Başkan Yardımcısı istifa etti

Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde AK Parti’li Nilgün Ök'ün "Araba var mıydı, araba?" sözünün değiştirilerek "Yerli araba var mıydı, yerli araba?" şeklinde kayıtlara geçirildiği ifade edilmişti

Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) toplantı ve görüşmelerde tutanakları, "sır katipleri" olarak bilinen stenograflar tutuyor. 

Bu görevi yapanlar, konuşulanları olduğu gibi kayıtlara geçiriyor, tutanaklardaki ifadeler değiştirilemiyor. 

Ancak TBMM'deki bir toplantıda tutanaklara geçirilen bir ifadenin daha sonra değiştirildiği ortaya çıktı. 

Edinilen bilgilere göre, 19 Kasım Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök'ün "Araba var mıydı, araba?" sözü değiştirilerek "Yerli araba var mıydı, yerli araba?" şeklinde kayıtlara geçirildi.

İddiaların gündeme getirilmesinin ardından TBMM'den yazılı açıklama yapıldı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 19 Kasım Perşembe günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmeler sırasında bir milletvekiline ait ifadelerin tutanakta değiştirildiğine ilişkin iddialarla ilgili olarak TBMM Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır.

TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı bünyesinde yapılan değerlendirmede, incelenmemiş tutanak üzerinde bir değişiklik yapıldığı, bir kaç saat içinde ise ses kayıtlarının incelenmesi neticesinde tutanağın ilk haline döndürüldüğü tespit edilmiştir.

İncelenmemiş tutanak üzerinde değişiklik işlemini yapan Tutanak Hizmetleri Başkan Yardımcısı, söz konusu işlemle ilgili sorumluluğu üstlenerek görevinden istifa etmiştir.

TBMM Genel Sekreterliği tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatılmış olup, işlemleri devam etmektedir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

 

 

Türkkan: Meclis tarihinde ilk kez olan, bunu da ancak bu iktidarın cüret edebileceği bir eylem olarak değerlendiriyoruz

Konuya ilişkin görüş almak için ulaştığımız İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan şu sözleri söyledi:

Devletin bütün kademelerinde başlayan fütursuz, pervasızca eylemlerin TBMM'de de devam ettiğini görmek bizi çok şaşırtmadı. Yalnız bu öyle bir meseledir ki, Meclis tarihinde ilk kez olan, bunu da ancak bu iktidarın cüret edebileceği bir eylem olarak değerlendiriyoruz. Tarihe ışık tutan bu belgelerin daha fazla değişikliğe uğramadan bizden sonraki kuşaklara ulaşması için konu üzerinde hassasiyetle durmaya devam edeceğiz.

Lütfü Türkkan İYİ Parti Basın Birimi.jpg
Lütfü Türkkan / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

 

Ne olmuştu?

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın gündeme getirdiği olayda, AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök'ün 19 Kasım'da Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde "Araba var mıydı, araba?" sözünün Meclis tutanaklarında değiştirilerek kayıtlara "Yerli araba var mıydı, yerli araba?" şeklinde geçirildiği ifade edilmişti.

Yaşananlara Twitter'dan tepkisini dile getiren Türkkan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a seslenerek, "Bu tutanak değişimi TBMM’nin hükmü şahsiyetine karşı işlenmiş bir suikasttir. Bunun üstü örtülemez, örtülmemeli" ifadelerini kullanmıştı.

 

AK Parti'li Nilgün Ök'ün konuşmasında "yerli otomobil"i kastettiği ancak dil sürçmesi nedeniyle "otomobil" dediği de öne sürülmüştü. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU