Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk gemisinin durdurulup aranmasına ilişkin soruşturma başlattı

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ticari geminin açık denizde Türkiye'nin arama izni olmamasına rağmen uluslararası mevzuata aykırı şekilde arandığı kaydedildi

Fotoğraf: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk bayraklı "ROSELİNE-A" isimli ticari geminin açık denizde İrini Harekatı'na bağlı Alman fıkrateyni tarafından durdurularak aranmasına ilişkin resen soruşturma başlattı. 

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ticari geminin açık denizde 22 Kasım'da Türkiye'nin arama izni olmamasına rağmen uluslararası mevzuata aykırı şekilde arandığı bildirildi.

Açıklamada Başsavcılığın konuyla ilgili resen soruşturma başlattığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Türkiye'den Libya'ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan Türk bandıralı "ROSELİNE-A" gemisi,Yunan komutan tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen İrini Harekatı'nda görevli Alman fırkateyni tarafından, Doğu Akdeniz'de, Mora Yarımadası'nın güneybatısında durdurularak aranmıştı.

Hamburg Fırkateyni'nin personeli, Türkiye'den böyle bir izin almadan gemiye helikopterden iniş yapmış tüm konteynerleri açarak aramıştı. 

Sabahın ilk ışıklarına kadar süren aramanın ardından gemide insani yardım malzemesi, yiyecek ve boya gibi maddeler dışında bir şey olmadığını anlayan askerler, daha sonra gemiden ayrılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gemide arama izin bayrak devletinden izin alınması gerektiğini ve aramanın uluslararası hukuka uygun olmadığını belirtmişti.

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada ise, aramadan 4 saat önce izin istendiği, Türkiye'nin ise bu talebe cevap vermediği kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU