"Gününü göster" diyenlere o da eklendi: Varoufakis'ten Amazon'a boykot çağrısı

Milyonlarca işçiyi temsil eden sendikalar, çevre aktivistleri ve vergi adaleti savunucuları, dünyanın bu en büyük perakende şirketinin tesislerine ve tedarik zincirine karşı koordineli gösteriler planlıyor

Yanis Varoufakis, Amerikan e-ticaret devine tepki için planlanan kampanyada yer alıyor (AFP)

Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Black Friday (Kara Cuma) alışverişlerinde Amerikalı e-ticaret devi Amazon'a karşı boykot çağrısında bulundu.

Sendikacılar, çevre aktivistleri, özel yaşam hakkını destekleyenler ve vergi adaleti savunucuları Amazon'un tesislerine ve tedarik zincirine karşı koordineli eylemler planlarken, ekonomist Varoufakis de Black Friday'de söz konusu şirketin bir günlük boykot edilmesi çağrısı yaptı.

Varoufakis online yayımlanan bir videoda kendisini izleyenlerden, bu yıl 27 Kasım'a denk gelen ve perakende sektörü için yılın en kârlı günü sayılan Black Friday'de Amazon'un internet sitesini "ziyaret etmemelerini" istedi:

Amazon'u boykot ederek gücünüzü uluslararası bir işçi ve aktivist koalisyonuna katmış olacaksınız. Amazon sadece bir şirket değil. Sadece tekelci mega firma değil. Bundan çok daha fazlası ve çok daha kötüsü. Bu şirket, yeni bir tekno-feodalizmin temel direğidir.

Koronavirüs salgını sırasında bazı günlerde saniyede 11 bin dolar (yaklaşık 86 bin TL) satış yapan Amazon hem hisse fiyatını büyük ölçüde yükseltti hem de halihazırda dünyanın en zengini olan CEO'su Jeff Bezos'un kişisel servetini 70 milyar dolar (yaklaşık 546 milyar TL) artırdı. Bloomberg kuruluşunun tahminlerine göre Bezos'un maddi varlığı 187 milyar dolara yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma günü "Amazon'a gününü göster" pankartı altında planlanan eylemlerle, dünyanın bu en büyük perakende şirketinin "işçi hakları, çevresel etkiler, vergiden kaçınma, polis ve göçmenlik yetkilileriyle çalışma ve büyüyen internet bağlantılı cihaz yelpazesi aracılığıyla özel yaşamı istila etmeye" dair siciline karşı bir kampanya başlatılması amaçlanıyor.

Guardian'ın haberine göre kampanya, Varoufakis, Noam Chomsky ve Bernie Sanders dahil ilerici sol entelektüelleri, grupları ve politikacıları bir araya getiren küresel bir girişim olan İlerici Enternasyonal ile, Birleşik Krallık GMB sendikası dahil 20 milyon işçiyi temsil eden bir sendika federasyonu olan UNI Global tarafından ortaklaşa düzenleniyor.
 


İlerici Enternasyonal'in kampanya lideri Casper Gelderblom, "Amazon gibi trilyon dolarlık şirketler çok fazla güce sahip ve tek bir hükümet, sendika veya kuruluşun dizginleyemeyeceği kadar büyük” dedi.

Ayrıca, İlerici Enternasyonal tarafından sunulan ve Oxfam, 350.org, Greenpeace ve Vergi Adaleti Ağı (TJN) tarafından imzalanan bir dizi taleple ilgili açıklamada, "Amazon depolarında çalışanlar, öncelikli hizmetleri veren işçiler olarak hayatlarını riske attı ve yalnızca kısa süreliğine bir ücret artışı gördü” ifadesi yer aldı.

Kampanya kapsamında ilk eylemlerin SDA ve TWU sendikaları tarafından Avustralya'nın Sidney kentindeki Amazon tesislerinde protestolarla başlaması beklenirken, Bangladeş, Brezilya, Fransa, Hindistan, İtalya, Lüksemburg, Filipinler, Polonya, İsveç ve ABD için de gösterilerin planlandığı belirtiliyor.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU