Eski AK Parti vekili: Zor ama Erdoğan’ın tek seçeneği reform

“Hukuki görünürlüğümüzü zaafa uğratan uygulamalarda ısrar etmek hiçbir yabancı yatırımcıyı ikna etmeyecektir”

Fotoğraf: AA

Geçmişte AK Parti’den milletvekilliği görevi üstlenen Mehmet Ocaktan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek seçeneğinin reform olduğunu, ancak bunun da “zor” olduğu görüşünü dile getirdi.

Ocaktan, Karar gazetesinde kaleme aldığı köşe yazısında Erdoğan’ın reformdan söz etmeye başladığı an piyasalarda bahar havası oluşmaya başladığını ifade etti. Ocaktan daha sonra şunları yazdı:

Ancak son günlerde MHP korkusuyla AK Parti içinde yaşananlara baktığımızda reform işinin hiç de kolay olmayacağı anlaşılıyor. Bir taraftan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmaları gerektiğini söyleyen Bülent Arınç, bizzat Erdoğan tarafından “fitne çıkarmakla” suçlanıp Yüksek İstişare Kurulu’ndan gönderiliyor, bir taraftan da AK Parti’nin kuruluşundan bu yana temel taşlarından birisi olan İhsan Arslan disipline sevk ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bununla da yetinmiyor ve adeta “hukuk reformu” vaadini boşa çıkaran bir üslupla “Gereken adımları niye atmıyorsunuz” diye yargıya sitem ediyor. Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan reform söylemlerinden tedirgin olan MHP’yi asla küstürmek niyetinde değil. Bunun için de parti içindeki farklı sesleri şimdilik susturmakta kararlı, çünkü bu isimlerin MHP’nin gözünün önünden çekilmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın MHP’yi teskin etmeye çalıştığını ancak aynı zamanda Avrupa Birliği’ne yönelik mesajlar da gönderdiğini belirten Ocaktan, şöyle devam etti:

Satır araları dikkatle okunduğunda görülecektir ki Erdoğan, reform söylemini özellikle ekonomi üzerinden dillendirmeye özen göstermektedir. Yarın günü geldiğinde MHP’ye dönüp “Ekonomiyi ayağa kaldırmak için yabancı yatırıma ihtiyacımız var, bunun için de hukuk reformunu yapmak zorundayız” derse doğrusu hiç şaşırmam. Çünkü Türkiye’nin de, Erdoğan’ın da reform adımı atmaktan başka bir şansı yok.

Erdoğan da çok iyi bilir ki hem “geleceğimiz Avrupa’da” deyip hem de hukuki görünürlüğümüzü zaafa uğratan uygulamalarda ısrar etmek hiçbir yabancı yatırımcıyı ikna etmeyecektir.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU