Gergin geçen UKOME toplantısında İBB’nin 6 bin yeni taksi teklifi yine reddedildi

İmamoğlu’nun teklifi UKOME’de görev alan bürokratların karşı oyları ile bir kez daha reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gündeme getirdiği “6 bin yeni taksi projesi”, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) bugün gerçekleştirdiği toplantıda görüşüldü.  

Ekrem İmamoğlu başkanlığında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, İBB’nin ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, Ulaştırma Daire Başkanı Utku Cihan, Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve 39 ilçe belediyesi ile birden çok esnaf ve şoförler odası temsilcileri katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçtiğimiz haziran ayında reddedilen ve alt komisyona havale edilen teklifin görüşülmesi gergin geçti.

Toplantı öncesinde toplantının yapılacağı bina önünde toplanan bir grup takcisi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yuhalayınca İmamoğlu tepki gösterdi.

Ardından başlayan toplantıda da zaman zaman tansiyon yükseldi.

TCDD Temsilcisinden ‘canlı yayınlanmasın’ teklifi

TCDD kontenjanından UKOME toplantısına katılan üye, UKOME toplantısının canlı yayınlanmaması için önerge verdi. Önerge kabul edilmeyince toplantı İBB’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı .

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı UKOME Temsilcisi taksi sayısının artmaması gerektiği yönünde görüş açıkladı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, Eylül'de İstanbulluların %75'inin yeni taksi projesine onay verdiğini, yeni ankette bu oranın %93'e yükseldiğini açıkladı.

İBB UKOME Temsilcisi Orhan Demir, “Ulaştırma Bakanımız İBB'de görev yaparken elinde 6184 taksiye ihtiyaç olduğunu gösteren bir grafik gösteriyor. Ama bugün Bakanlık temsilcileri taksi sayısının artmasına karşı çıkıyor. Bilmiyorum Bakan Bey'in haberi var mı?” diyerek Ulaştırtma Bakanlığı’nın önceki yıllarda yaptığı çalışmayı paylaştı.

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyup Aksu, öneriye karşı çıktı ve İstanbul’da yeni taksi ihtiyacı olmadığını, taksilerle ilgili şikayetin de belediyenin eğitim ve denetim görevini yapmamasından kaynaklandığını söyledi.

Aksu, İmamoğlu’na yönelik olarak  "Hangi gruba söz verdiniz?' deyince tansiyon yeniden yükseldi.

İmamoğlu, Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu’ya, "Hangi gruba söz verdiniz?' diye hadsiz bir cümle kurdunuz. İki gruba söz verdim. Birincisi 16 milyon İstanbullu ve ikincisi 50, 60 binlik şoför esnafı" diye yanıt verdi.

İmamoğlu şunları söyledi:

Birçok yorumu dinlerken, üzülüyorum. Cevap hakkımı kullandım. Müzakere yapıldı. Yatırımı yapmak vesaire, bunlar ayrı şeylerdir. Ağalık, paşalık, partizanlık, akrabalık, hemşehrilik bende yok kardeşim. Bir grupçuluk yok; herkes eşit. 16 milyon insan eşit. Herkesin hakkını korumak için, adaletli bir düzeni savunmak için buradayım. Bu durumu görmek, tespit etmek ve şahitlik etmek istedim. Ben, analiz ediyorum, konuşuyorum ama herkesi bugünden sonra vicdanıyla baş başa bırakacağım. Herkes eve gidince yatağa başını koyduğunda ne düşünecek, bakacağım. Kendi ekibim de arkadaşlarım da bilir; müzakereyi bol tutarız. Hiç birisine koro şefliği yapmadım. Hiç birisinin iradesine koro şefliği yapmadım. İnşallah, İstanbul’umuz için iyi bir karar veririz.

Tartışmaların ardından yapılan oylamada İBB’nin 6 bin yeni plaka teklifi UKOME’de yer alan bürokratların çoğunluk karşı oyu ile bir kez daha reddedildi.

İmamoğlu, karşı oyların talimatla verildiğini söyleyen İBB Başkanı İmamoğlu, oylamanın ardından oturuma 15 dakika ara verdi.

UKOME'den okul servis ücretlerine düzenleme

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında ayrıca servis ücretlerinde okulların durumuna göre yeni düzenleme yapıldı.

Öğrenci Servis Ücretleri Tarifesi düzenlenmesiyle ilgili teklif de toplantıda ele alındı.

Yeni düzenlemeye göre okulların 2 gün açık olması durumunda aylık ücret tarifesinin yüzde 60’ı, 3 gün açık olması durumunda aylık ücret tarifesinin yüzde 75’i, 4 gün açık olması durumunda ise aylık ücret tarifesinin yüzde 90’ı olarak ücretlendirilmesi teklif edildi.

Teklif, yapılan oylamada oy birliğiyle kabul edildi.

Eylül ayındaki toplantıda ücretlere yüzde 11,5 zam yapılmış en kısa mesafe 271 TL olmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU